Selecteer een pagina

Dit is een gastblog van Kees Kooymanmakelaar met meerdere vestigingen in Zuid Holland

Het vervroegde besluit van de regering om de overdrachtsbelasting tijdelijk naar 2% te verlagen heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uiteraard waren er direct geluiden dat de vastzittende woningmarkt met alleen deze maatregel, en bovendien een tijdelijke maatregel, niet los zou komen. Ook de HRA en de huurmarkt moet worden aangepakt om echte structurele veranderingen teweeg te brengen. Hoewel op zich waarschijnlijk waar wil ik het hier nu niet over hebben.

Feiten

De maatregel kwam op het juiste moment. Een paar dagen na de afkondiging kwam de NVM met het nieuws dat het afgelopen kwartaal het slechtste kwartaal van deze eeuw was, de prijzen onder druk stonden en de markt op slot. Hoewel de toon van sommige persberichten van de NVM soms anders doet vermoeden is de NVM weliswaar de grootste makelaarsvereniging maar hun cijfers geven geen totaalbeeld van de markt. Dat de markt onder druk staat betwist niemand.

Hoerastemming, terecht of niet?

De NVM verwacht voor het volgende kwartaal zelfs een stijging van 10% van het aantal transacties. Ik was ook verheugd dat de VBO een paar dagen na het bekendmaken van de verlaging al wist te vertellen dat het aantal bezichtigingen, ja zelfs het aantal verkopen, was gestegen. Hoewel ik blij was met een positief bericht vroeg ik me toch af hoe ze dat na een paar dagen al konden weten…
Navraag onder collega’s leerde me dat men meer telefoontjes had en meer bezichtigingen verwachten. Maar niemand had nog iets concreets. Men was wel optimistisch en voelde dat er iets in de lucht zat maar voor cijfers was het veel te vroeg. Wat mijzelf betreft, ik was in m’n nopjes met de eerste optimistische artikelen in de diverse media sinds drie jaar.

Nadelig voor nieuwbouw?

Groot  was dan ook mijn verbazing dat de denktank van de ING wist te vertellen dat de verlaging van de overdrachtsbelasting nadelig zou zijn voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het argument was dat de oplevering van een nieuwbouwwoning gemiddeld 1,5 jaar duurt en dat de kopers van zo’n woning bij de verkoop van hun bestaande woning dus niet kunnen profiteren van de verlaging.

Verder zit er 19% btw op een nieuwbouwwoning en worden deze dus relatief duurder t.o.v. een bestaande woning. Nu neem ik zonder meer aan dat je niet zomaar in de denktank van de ING komt. Maar ik vraag me sterk af of deze mensen wel eens uit de tank komen om te vragen hoe de gemiddelde koper hierover denkt. Ik heb dit wel gedaan en dan blijkt dat het merendeel van de kopers graag tussentijds wil verhuizen als ze hierdoor hun woning kunnen verkopen.

Of juist voordelig?

De beslissing tot de  aanschaf van een nieuwe woning is naast een kwestie van geld ook voor een belangrijk deel psychologie. Is er vertrouwen? Worden er woningen verkocht? Zie je verkocht borden? Wat zijn de verhalen op een verjaardag?
Zodra men denkt, voelt en hoort dat er weer leven in de markt zit neemt het vertrouwen toe en is men eerder geneigd te kopen. Dat is vele malen belangrijker dan de vraag of er volgend jaar nog wel geprofiteerd kan worden van de verlaging.

Het is de taak van verkopers van nieuwbouwwoningen om duidelijk aan te geven welke voordelen een nieuwbouwwoning heeft t.o.v. een bestaande woning en waarom er eventueel een prijsverschil is. Het blijkt nog altijd dat zeker nieuwbouwwoningen goed verkocht worden bij een goede verhouding prijs/kwaliteit.

Voorlopig resultaat

Tot slot wil ik nog kwijt dat wij, een week na het besluit, meer bezichtigingen hebben, zeker een aantal verkopen verwachtten, gewoon nieuwbouwwoningen verkocht hebben de afgelopen week en we merken dat de woningzoekers blij zijn met de maatregel.

Dus collega’s, gebruik het momentum. Ga voorbij aan de negatieve verhalen betreffende de verlaging van de overdrachtsbelasting en zorg er voor dat de het beoogde zetje voor de woningmarkt ook daadwerkelijk een zet wordt. Wat goed is voor de kopers is over het algemeen ook goed voor je opdrachtgevers, de verkopers.

Kees Kooyman is eigenaar van Kooyman Eigen Huis Makelaars. In een gebied dat ligt tussen Gorinchem en Rotterdam en ook de stad Dordrecht omsluit, is Kooyman Eigen Huis gegroeid tot een van de meest vooraanstaande makelaarskantoren in de regio.
http://www.kooymaneigenhuis.nl/

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+