Selecteer een pagina

Het onderwerp wat verkopers en kopers bezig houdt is de woningmarkt, de huizenprijzen, de hypotheekrenteaftrek en wat kan ik lenen. Of liever gezegd, wat kan mijn koper nog lenen?!

Het weer

Wekelijks lees ik uitlatingen over “de” woningmarkt. Per definitie ongenuanceerd, aangezien de woningmarkt in Nederland net zo divers is als het klimaat op aarde. Tis een beetje alsof Helga vanavond zegt dat het morgen in Europa lekker weer wordt. Daarnaast lees je van alles over de hypotheekrente aftrek, wel of niet volhouden is eigenlijk niet eens een vraag. Afschaffen is de enige mogelijkheid, omdat we het eigen woning bezit in Nederland subsidiëren, hetgeen we van Europa niet mogen en het drijft de prijzen op. Het is nu eenmaal zo dat de waarde van een woning (ja, ik ga generaliseren) jarenlang bepaald werd door wat men er voor wilde (en dus kon) geven.

Instabiel

Gisteren zei een 2e kamerlid van de grootste partij tegen mij, dat er nog wat lucht in de markt zit, wat ze er gecontroleerd uit willen laten lopen. Mooi is dat, eerst subsidiëren en oppompen, dan met alleen een persoonlijk doel (kiezers!) de hypotheekrente handhaven en daarna de markt haar werk laten doen. Welke markt, bedoel je die markt die je zelf van alle kanten hebt beïnvloed en welke door juist die invloed instabiel is?

NHG afschaffen

Verder las ik gisteren een artikel in de Volkskrant over afschaffen van de Nationale Hypotheek Garantie. Keihard een lachertje. Conclusie was dat de belastingbetaler opdraait voor de schade welke uit dit fonds voortvloeit, wanneer een eigenaar met schuld verkoopt. Die schuld betalen wij sowieso, want zonder de NHG komt deze op het bordje van de bank, waar we ook allemaal lid van zijn. Vestzak broekzak verhaal.

De banken

Dat brengt mij bij de bank. Is dat dezelfde instantie, welke een flinke renteopslag op de hypotheekrente heeft liggen, waardoor we allemaal teveel betalen voor onze stulp? Is dat dezelfde graaier die naast een afsluitprovisie van duizenden euro’s ook nog eens een bankspaarproduct aan je verkoopt, zodat je de komende dertig jaar ook nog eens aan die bank vastzit? Diezelfde bank die je bij het verlengen van je hypotheekrente een duurdere rente aanbiedt als aan die snotneus welke net komt kijken, terwijl jij al 20 jaar bij die bank zit? Oh, dat hadden ze u niet verteld? Bij deze. Saillant detail is dat de overheid zelf grootaandeelhouder is van een bank welke keihard meewerkt aan deze naar kartelvorming riekende praktijken.

Kerngezond

1 Ding is zeker, de woningmarkt is kerngezond. Het is niet de makelaar welke spreekt, maar de mens. Rente is laag en de prijzen zijn goed. Althans, van de woningen die dit jaar te koop gezet worden. 70 Procent van de woningmarkt (schatting, losse pols) staat te lang te koop, wil of kan niets, maar moet wel verkopen.

Als koper wil je maar 1 ding. Wonen. Zorg dat je veilig financiert, dat je zeker weet wat je koopt en dat je de maandlast kan (blijven) betalen. De waarde van je woning of de hoogte van het bedrag wat je kunt lenen is niet interessant. Kijk naar wat je wil uitgeven per maand, pas daar je hypotheekbedrag en woonwensen op aan. Doe ik al jaren en het is het beste advies wat ik mijn klanten kan geven. Dan blijf je ook relatief onafhankelijk van voormelde ingrepen en instanties.

The following two tabs change content below.
Ik ben makelaar, taxateur en kantoorleider bij ERA Van De Steege in Amsterdam West. Voorheen beroepsmilitair, duiker bij de Koninklijke Marine. Zaalvoetbal, duiken, lachen en mensen hebben mijn interesse. Koffie en humor het liefst zwart. Volg me op twitter: @marijnkroes.

Laatste berichten van Marijn Kroes (toon alles)

Google+