Selecteer een pagina

Dit gastblog is geschreven door Rob MuttersRegister Makelaar/Taxateur

Catshuis - overdrachtsbelastingLaten we hopen dat het overleg in het Catshuis eindelijk zal leiden tot het doorhakken van knopen. Alle weldenkende mensen zijn het erover eens dat de woningmarkt nu echt hervormd moet worden.

Er zijn diverse instrumenten over het voetlicht gebracht, die indien er een goede samenhang wordt gevonden, een bijdrage aan de oplossing voor de stagnerende woningmarkt kunnen leveren.

Een van die instrumenten is de overdrachtsbelasting. Het veel geopperde idee is om deze “mobiliteits” belasting te transformeren naar een “bezits” belasting. Kortom: Overdrachtsbelasting naar 0% en het Eigen woning forfait verhogen.

Op zich een goede gedachte die de woning markt een zetje in de goede richting zal kunnen geven. Nu ben ik bang dat, omdat de nuance in deze discussie vaak zoek is, het kabinet met uitsluitend eenvoudige en makkelijk uitlegbare maatregelen zal gaan komen.

Mijn idee is dat het veel effectiever en intelligenter kan, waarbij ook een aantal positieve nevenvoordelen zijn te behalen. Koppel de hoogte van de overdrachtsbelasting aan bepaalde doelgroepen en tevens aan het energielabel wat per 1 januari 2013 verplicht is.

  1. Ontzie starters en scheefhuurders en belast hen niet (0%) met overdrachtsbelasting.
  2. In alle andere gevallen koppel je de belasting aan het Energielabel.

Bijvoorbeeld:

  • Label A en B: 0% overdrachtsbelasting
  • Label C en D: 2% overdrachtsbelasting
  • Label E en F: 4% overdrachtsbelasting
  • Label G: 6% overdrachtsbelasting

Om te voorkomen dat eigenaren van oudere woningen die nooit een A, B of C label zullen kunnen behalen de dupe worden, is er een eenvoudige tabel te maken waarin bouwjaar en maximaal haalbare Energielabel zorgen voor billijkheid en redelijkheid.

Hierdoor zullen woningeigenaren gemotiveerd raken doordat bij eventuele verkoop van hun woning deze om 2 redenen interessanter is voor potentiële kopers, nl. de lagere overdrachtsbelasting en een lagere energie rekening.

Een bijkomend te verwachten effect is dat naast dat woningeigenaren gemotiveerd worden om energie besparende maatregelen te nemen, de bouwsector de nodige opdrachten zal krijgen om de isolatie ter hand te nemen.

Dus: omzet in de bouwsector en BTW inkomsten voor Minister De Jager.

*Dit artikel stond 31 maart in het Financieel Dagblad

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+