Selecteer een pagina

De eerste aflevering van het RTL4 programma TV Makelaar in 2014 donderde als een kaartenhuis in elkaar. Naarmate de uitzending vorderde gingen mijn tenen steeds krommer staan. Met stijgende verbazing heb ik de tegenstrijdigheden en onzin van de zogeheten experts aangehoord.

Blijvertje

kaartenhuis (Custom)

Zat jij ook voor de buis dinsdagavond 7 januari? Ik was benieuwd naar de nieuwe insteek van TV Makelaar MISSION IMPOSSIBLE. Het programma blijkt een blijvertje, want al zo’n dertien jaar geleden werd de eerste TV Makelaar uitgezonden. Het begon in 2001 met het presentatieduo Sylvana Simons en Sybrand Niessen. Een luchtig, leuk programma in een tijd dat de woningmarkt volop in (opwaartse) beweging was en de woorden malaise en status quo nog niet in het vastgoed woordenboek stonden. Presentatoren en experts zeiden zinnige en zinvolle dingen, huizen werden na de metamorfose verkocht.

Zo niet anno 2014. Het laatste kwartaal van 2013 laat weliswaar positieve verkoopcijfers zien, maar snel verkopen voor een topprijs zit er niet in.
Dit jaar wordt het programma voor het eerst, naast de van Bruggen Adviesgroep, gesponsord door de NVM. De experts die in de TV Makelaar mogen opdraven zijn een bouwkundige, een NVM makelaar en een financieel expert.

Bekijk de aflevering

Mis-en-scène

De eigenaren: een aandoenlijk, spiritueel en liefdevol echtpaar dat wat naïef naar de wereld kijkt en zich hoge doelen heeft gesteld: zoveel mogelijk overhouden aan de verkoop van de woning en met de opbrengst vrijwilligerswerk gaan doen en projecten opzetten in het buitenland. Een droom die maar geen werkelijkheid kan worden, want het huis is na meer dan drie jaar nog niet verkocht. In de eerste weken waren er zeven kijkers, daarna werd het stil.

foto houten huis 3 woonkamer 2

Het huis: een vrijstaande semi bungalow, witte houten buitengevel, binnen type skihut, door het echtpaar liefkozend hun Houten Huis genoemd. De benaming dekt volledig de lading.

De ligging is uitstekend: een keurige rustige wijk in Best, een grote en vrije achtertuin die grenst aan het bos.

Te koop sinds april 2010. Originele vraagprijs: € 529.000. Huidige vraagprijs: € 439.000. In iets meer dan drie jaar tijd met bijna een ton omlaag…

De experts: bouwdeskundige Bob Sikkes, NVM makelaar Christian van Haaren en financieel expert Pieter van Tuinen.

Nee, nee!

Huiseigenaren Nellie en Matty zijn dol op hun huis en zijn er volledig mee verweven, zoals de meeste huiseigenaren. ‘Het is ons paradijsje,’  zegt Nellie vol trots.

‘Wie zou er nu niet willen wonen?
Het huis is een warme deken om je heen, een houten huis leeft!’

We krijgen een volledig houten interieur te zien. Alle wanden, kasten, plafonds, trappen, keuken, badkamer en veel meubels zijn van bruin hout. Het huis staat ramvol met frutsels, nepbloemen en spirituele uitingen. Zowel voor een makelaar als voor een verkoopstylist een interessante uitdaging…

‘Als ze maar niet het hout gaan verven,’ zegt Nellie. ‘Dan zeg ik nee! Prijs verlagen? Nee! We gaan het niet weggeven.’ ‘Het komt door de crisis,’ voegt echtgenoot Matty er aan toe.

Als je Nellie hoort zeggen ‘wit is mooier zeggen jullie, maar voor mij is het bruine mooier, een houten huis hoort een houten huis te zijn,’ dan weet je wat je als makelaar of verkoopstylist te doen staat: de huiseigenaar zo tactvol mogelijk uitleggen dat je eigen smaak niet meer belangrijk is bij de verkoop van de woning, dat je je huis gaat verlaten,dat je afscheid moet nemen en de knop om moet.

Hoe verkoop je in de huidige markt een VOLLEDIG houten huis, zonder centrale verwarming, met een piepkleine ouderslaapkamer en een sauna, een gedateerde inrichting en houten keuken en badkamer?

Expert 1: de prijs moet omlaag!

En dan komt de eerste expert aan het woord, Christian van Haaren, de NVM makelaar. Hij deelt als eerste aanzet meteen een flinke rechtse directe uit en slaat de kijker K.O.

Christian van HaarenDe NVM’er begint zijn betoog met een trap naar makelaarsvereniging VBO. ‘Waarom het huis nog niet verkocht is? In eerste instantie stond het te koop bij een VBO makelaar. Dat heeft natuurlijk geleid tot een niet prominente plaats op Funda (‘Foenda’, volgens de NVM’er). Bovendien zijn ze toen begonnen met een te hoge vraagprijs,’ poneert van Haaren pedant. De NVM makelaar stelt voor om de prijs te verlagen. De nieuwe vraagprijs wordt € 398.000.

Aan het einde van de uitzending, na enkele subtiele aanpassingen aan de inrichting, zoals wat nieuwe meubeltjes en wat kaarsen stelt de makelaar dat de verkoopkansen behoorlijk zijn gestegen.

Huh?

Wat klopt hier niet?

Tijdens de uitzending vertelt huiseigenaar Matty dat er juist in de eerste weken zeven bezichtigingen zijn geweest en dat het daarna tot op heden stil is gebleven.

Na bezoek van een interieurstylist is aan de woning niets veranderd, tenzij je vindt dat wat moderne meubeltjes in de woonkamer, kussens, kaarsen en witte gordijnen hebben geleid tot een indrukwekkende metamorfose. Realiteit is dat alle heikele punten in tact zijn gebleven. De nieuwe huiseigenaar zal de aanpassingen dus zelf moeten doorvoeren en een grote zak met geld moeten meenemen. Dat is in deze tijd geen optie. Het betekent dat de woning nog lang te koop zal blijven staan. Kijkers blijven een skihut zonder centrale verwarming zien en kunnen hier niet doorheen kijken. Een 3D presentatie van hoe het kan worden is niet de werkelijkheid. Het blijft what you see is what you get bij een bezichtiging, en dat is een Houten Huis.

Natuurlijk is ieder huis te verkopen. Maar tegen welke prijs?

Het bod? De vraagprijs minus de voorziene kosten.

Expert 2: verbouwen voor een habbekrats

bob_sikkes (Custom)Expert twee, bouwkundige Bob Sikkes, legt in de uitzending uit dat er heel wat moet gebeuren wil het huis verkocht kunnen worden: ‘alles wit verven, al het hout verwijderen, centrale verwarming, badkamer en keuken vervangen, slaapkamer uitbreken, badkamer naar beneden verplaatsen en bij slaapkamer trekken, sauna verwijderen, bijkeuken bij de keuken trekken en doorbreken naar de woonkamer, trap vervangen, alle persoonlijke meuk eruit, neutraler maken, tuin aanpakken.’ Hij demonstreert de plannen middels een 3D presentatie.

Huh?

Wat klopt hier niet?

Sikkes stelt aan het einde van het programma dat de kosten € 30.000 zullen bedragen.

Met een kostenplaatje van zo’n € 75.000 kom je wat dichter in de buurt.

foto houten huis overloop

Expert 3: dromen zijn bedrog

Pieter van TuinenTot slot nummer drie: financieel expert Pieter van Tuinen. De huiseigenaren geven aan zoveel mogelijk over te willen houden om hun droom uit te kunnen laten komen. Ze willen na verkoop naar een kleinere woning en zoeken in eerste instantie in de prijsklasse van drie ton. Uitgaande van die situatie rekent van Tuinen mee: ‘de opbrengst bij verkoop is € 439.000, nog wat makelaarskosten eraf, aankoop nieuwe woning is drie ton, dus jullie houden € 120.000 over voor je droom’.

Van Tuinen voegt daar aan toe: ‘€ 30.000 extra lenen voor de verbouwing lijkt me geen enkel probleem.’

Huh?

Wat klopt niet?

De banken verstrekken geen leningen en hogere hypotheken meer voor verbouwingen.

En dan die droom van Nellie en Matty: stel dat de woning na de prijsverlaging naar € 398.000 en ná het doorvoeren van alle geadviseerde aanpassingen hopelijk wordt verkocht voor € 375.000, dan houdt het echtpaar na aankoop van een woning van de genoemde drie ton geen 120.000 over, maar € 00.00.

Wat klopt wel?

Het advies om het huis grondig aan te pakken en verkoopklaar te maken voor de doelgroep. Nieuwe foto’s maken na de metamorfose.

Ach, het blijft televisie. Een avondje vermaak. Niet meer dan dat. Hapklare brokken voor ‘het kijkende volk’. Komende dinsdag zit ik weer voor de buis. Als vakidioot te nieuwsgierig om niet te kijken.

En Nellie van Matty? Ik wens hen oprecht toe dat zij hun droom kunnen waarmaken en dat ze veel goeds kunnen doen met dat restje van hun centjes.

PS ik keek nog even op ‘Foenda’: maanden na de opnamen staat de woning nog steeds te koop…

 

The following two tabs change content below.
Ingrid van der Aa is oprichter en eigenaar van de Styling Concepts Group, de overkoepelende organisatie voor het TrainingsCentrum Vastgoedstyling en Woningpresentatie en het Landelijk Netwerk Verkoopstylisten® - het LNV®. Dit eerste trainingscentrum in het vakgebied van vastgoedstyling in de Benelux is een erkend opleidingsinstituut en heeft inmiddels vele professionals afgeleverd. Leden van het LNV®, het oudste en grootste netwerk van volledig opgeleide vastgoedstylisten in Nederland, verlenen diensten aan ondermeer makelaars, huiseigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Deze partijen hebben één gezamenlijk doel: woningen sneller verkopen tegen een zo hoog mogelijke vraagprijs.

Laatste berichten van Ingrid van der Aa (toon alles)

Google+