Selecteer een pagina

Vorige week werd ik geattendeerd op een advertentie bij bedrijventekoop. Er staat een franchiseorganisatie in de makelaardij te koop die onderdeel uitmaakt van een succesvolle internationale organisatie. In de advertentie wordt nergens een naam genoemd.

Het volgende staat in de advertentie:

Ter overname aangeboden:

Bewezen franchise formule in de makelaardij, meerdere jaren actief en meerdere vestingen in Nederland. Op dit moment een marktaandeel op de Nederlandse markt van circa 2%. De formule maakt deel uit van een internationale franchise makelaardij organisatie. Er is nog voldoende groei potentie. Organisatie is winstgevend. Betreft een bekend merk nationaal en internationaal.

De overname kan op diverse manieren geschieden, master franchise met bestaande franchise contracten en/of aandelen transactie. Tevens voorraad marketing materiaal en digitale documenten, trainingsmanuals etc. Formule is up and running en bewijst zich ook in de huidige markt.

Indien gewenst is begeleiding mogelijk vanuit het huidige management

Formule is te koop omdat huidige management andere activiteiten gaat ontplooien.

Opties

Laten we de mogelijkheden eens op een rijtje zetten, want volgens mij zijn er maar 4 kandidaten.

  • Century21
  • ColdwellBanker
  • ERA
  • RE/MAX

We lopen het rijtje gewoon even af om er achter te komen om welke organisatie het nu gaat, wie heeft de masterfranchise voor Nederland te koop staan?

Century 21

Wereldwijd een zeer grote speler, in Frankrijk en België struikel je er over. In Nederland zijn er echter twee vestigingen. Die tweede vestiging is net in juni begonnen.
Het is erg onwaarschijnlijk dat er met 1 vestiging een omzet van €500.000 tot een miljoen wordt gehaald. Wat mij betreft val Century 21 af.

update: Ron Verhoef van Century 21 heeft via LinkedIn bevestigd dat Century 21 niet te koop staat.

ColdwellBanker

Op de site van ColdwellBanker staan 33 kantoren. Daarmee moet je makkelijk €1.00.000 omzet op jaarbasis kunnen behalen. Ook CB is een gevestigd merk in zowel Nederland als daarbuiten. Alhoewel het mij onwaarschijnlijk lijkt zou het kunnen dat CB te koop staat. Maybe dus.

update: Inmiddels heeft Kevin van Nieuwkoop van ColdwellBanker Nederland mij gebeld en bevestigd dat ColdwellBanker niet te koop staat.

ERA

De grootste franchiseorganisatie in de Nederlandse makelaardij. Op de site staan 102 ERA kantoren vermeld. Qua volume en omvang is ERA gewoon te groot voor de in de advertentie omschreven organisatie. Nee, ERA kan het niet zijn. Los daarvan heb ik inmiddels vernomen van Sandra Lopulalan dat ERA niet te koop staat.

RE/MAX

Het moet RE/MAX wel zijn dat te koop staat.
In oktober 2009 is er een nieuwe eigenaar van de RE/MAX franchise in Nederland gekomen (Gerard van den Heuvel), na het faillissement van Felix de Wit. Overigens, daar was ik persoonlijk bij betrokken want ook ik stond van de ene op de andere dag op straat.
In 2010 is er bij RE/MAX grote schoonmaak gehouden. Het aantal kantoren is van 86 (2008) gereduceerd naar minder dan 20 in 2011. Ook zijn er wijzigingen doorgevoerd in de kostenstructuur binnen het franchiseconcept. Het bedrijf werd weer gezond gemaakt. Nu het klaarblijkelijk weer gezond is, wordt het verkocht, tenzij bovenstaande redeneringen niet kloppen.

Is dit een goed moment om te verkopen

Ongeacht welke franchiseorganisatie te koop staat, is dit wel een goed moment om het te verkopen? Het zal zeker eenvoudiger zijn om een succesvol bedrijf in hoogtij dagen te verkopen. Desondanks is dit nog niet zo’n verkeerd moment. De beste ideeën, producten en bedrijven komen voort uit crisistijd. Dit is wel het moment om de zaken aan te pakken, opnieuw neer te zetten en uit te gaan bouwen.

We gaan het vanzelf zien. Ik wens de verkoper in ieder geval veel succes!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+