Selecteer een pagina

Het consumenten programma ‘De Monitor’ durft het stellig te zeggen: niet elke taxateur is eerlijk. Dat doen ze mede na een gesprek met NVM makelaar Frits Markus, die het heel netjes verwoord: ‘Er is een groep (taxateurs) die te lichtzinnig taxeert om maar een deal te kunnen sluiten’.

Niet elke taxateur is eerlijk. Klik om te Tweeten

Anders gezegd, er zijn kennelijk taxateurs die de taxatiewaarde op dat bedrag zetten (of iets erboven) van datgene wat de koper graag wil, zodat ze een hypotheek kunnen krijgen. Gebeurt dat dan? Ja hoor (eigen ervaring).

Bekijk hier de video met Frits Markus, afkomstig van ‘De Monitor‘.

Wat is de waarde van een taxatie

Eigenlijk begint de vraag met de waarde van een taxatie. Want, tijdens een taxatie is het de taak van de taxateur om ‘de juiste waarde’ van een huis te taxeren. Alleen, die waarde verschilt met de dag (nou ja, iets ruimer, maar je snapt het wel). Want, wat is een huis waard?

Een huis is niet meer waard dan wat de koper er voor wil betalen. Voor exact hetzelfde huis, in dezelfde staat et cetera wilde de koper er in 2010 beduidend minder voor betalen dan vandaag. Terwijl er in feite niets is veranderd aan het huis. Wat is een taxatie dan nog waard?

Een taxatie is niet meer dan een momentopname. Maakt dat taxaties nutteloos? Klik om te Tweeten

Banken, daar zijn ze weer…

Die taxatie is nodig voor de koper om een hypotheek te kunnen afsluiten. Want, de bank wil graag zekerheid voordat ze een hypothecaire lening afsluiten. Ze willen de zekerheid dat a) de koper de maandlasten kan betalen, nu en in de toekomst en b) het huis de juiste waarde heeft meegekregen zodat de bank niet besodemieterd wordt.

En als je niet besodemieterd wil worden, dan ga je dingen controleren. Alleen doen ze dat niet zelf, dat laten ze doen door taxateurs. Taxateurs laten hun werk dan weer ‘valideren’, wat vaak modelmatig en automatisch gebeurt. Daarbij kan je je dus afvragen of dat wel weer waarde heeft. En op basis van die informatie, het taxatierapport, kan de bank de koper het geld verstrekken voor de aankoop.

Dat er dan gesjoemeld wordt, is niet meer dan voorspelbaar.

Alles voor een deal

Wanneer de taxateur niet mee wil gaan met ‘de wens’ van de koper om op een bepaalde taxatiewaarde uit te komen, heeft die geen opdracht. Tja… zo’n vetpot is het taxeren nou ook weer niet, dus ach, dan maar wat ruimer/krapper taxeren. Vind de verkopende makelaar ook wel weer fijn, want dan dan is er een huis verkocht, dus courtage te ontvangen. En de bank? Die vind het stiekem ook niet erg, immers, er wordt weer iemand klant die er goed voor betaald.

Wat nou als de verkoopprijs waardebepalend zou zijn?

Kijk, als iedere koper en verkoper, maar zeker ook de bemiddelaar (makelaar/taxateur) eerlijk zouden zijn, dan zijn taxaties helemaal niet meer nodig. Iets met vertrouwen, zeg maar. Helaas weten we dat als er ergens misbruik van gemaakt kan worden, dat het ook gebeurt.
(zie ook dit blog: Geloofwaardigheid taxateur krijgt een deuk)

Stel nou dat de bank enkel kijkt of de koper het huis wel/niet kan betalen, dan zou dat toch genoeg moeten zijn? Willen ze meer voor het huis betalen dan iemand anders, dan is dat toch de waarde van het huis? Wil iemand de vraagprijs voor het huis niet betalen, dan zegt dat ook nog altijd wat over de waarde van dat huis, namelijk dat het te hoog is ingeschat door de makelaar/verkoper. Op dat moment. Want een jaar later kan het wel helemaal anders zijn.

Omdat de waarde van een huis zo fluctueert, onder externe omstandigheden zoals de economie en het sentiment van ‘de mens’, is er geen waarde vast te stellen. Het argument van banken dat ze het nodig hebben om een goede hypotheek te kunnen verstrekken acht ik ongeloofwaardig. Een kunstmatige manier om je te verantwoorden.

Wanneer een koper de hypotheek niet meer kan betalen, en er geen gezamenlijke oplossing mogelijk is, pas dan gaat de bank balen. Die zien immers hun inkomsten dalen (zonder dat er extra kosten voor in de plaats komen). Ze nemen hun verlies door het huis zo snel mogelijk te verkopen. Liever vandaag voor €30.000 minder dan morgen voor €15.000 meer.

Het belang van de bank is dat het huis zo snel mogelijk verkocht wordt, want dan komt er weer een nieuwe hypotheek op. En dat betekent dat de geldstroom weer doorgaat.

Desondanks heb ik diep respect voor taxateurs die naar eer en geweten een goede taxatie afgeven. Maar of het systeem van taxaties blijft bestaan, ik betwijfel het (zie ook dit blog uit 2010: Blijft de taxateur bestaan?)

Misschien zijn die taxaties inderdaad wel complete onzin. Schijnveiligheid.

(volg ook de discussie op Facebook)

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+