Selecteer een pagina

Overdrachtsbelasting opnemen in plan woningmarkt

Het kabinet staat een totaalplan voor de woningmarkt voor. Medio april zal de ambtelijke werkgroep Wonen haar brede heroriëntatie op de woningmarkt presenteren. Maar tot nu toe lijkt de discussie vooral te gaan over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Terwijl een aantal gerenommeerde hoogleraren bij de ingestelde studiecommissie belastingstelsel bijvoorbeeld ook pleiten voor afschaffing van de overdrachtsbelasting. Brancheorganisatie VBO Makelaar roept het kabinet op zich niet alleen te laten leiden door fiscaal voordeel maar zich ook te richten op maatregelen die een goede doorstroming in de woningmarkt bevorderen. Daarnaast waarschuwt de brancheorganisatie dat overdrachtsbelasting overfinanciering juist in de hand werkt.

Bezitsbelasting

In december sprak staatsecretaris Jan Kees de Jager zich nog uit voor een soort bezitsbelasting omdat volgens hem overdrachtsbelasting gezien kan worden als een belasting op een transactie die marktverstorend kan werken. Hij pleitte voor een belasting die veel lager is en wordt uitgespreid over meerdere jaren.

Directeur VBO Makelaar Hans van der Ploeg: “Het aantal transacties in de woningmarkt zou door afschaffing van de overdrachtsbelasting flink toenemen. Mede vanwege de 6% overdrachtsbelasting blijft een huiseigenaar nu gemiddeld twintig jaar in dezelfde woning zitten. De overdrachtsbelasting werkt als een psychologische barrière. En niet voor niets zoeken veel starters voor hun eerste koopwoning de maximale hypotheekgrens op zodat zij de overdrachtsbelasting kunnen meefinancieren en deze niet te vaak voor de kiezen krijgen. In stapjes de woningmarkt beklimmen is er met deze verhuisboete niet bij. Dan is de Belgische aanpak een stuk sympathieker voor de huiseigenaar. Daar wordt alleen overdrachtsbelasting geheven over het verschil tussen de oude en nieuw te kopen woning.”

Ook het EIB (Economisch instituut voor de Bouwnijverheid), de VROMraad en het onderzoeksinstituut OTB voorspellen bij afschaffing van de overdrachtsbelasting dat het aantal verhuisbewegingen en de doorstroming zal toenemen.

Tophypotheek overbodig zonder overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting wordt vaak als onderdeel van de kosten koper bij de hypotheek meegefinancierd. Bij een koopprijs van bijvoorbeeld € 250.000,- moet daar bovenop € 15.000,- aan overdrachtsbelasting worden betaald. Daar wordt over het algemeen een hogere hypotheek voor afgesloten waar 30 jaar lang extra hypotheekrente over betaald moet worden.

Hans van der Ploeg: “VBO Makelaar is van mening dat de overdrachtsbelasting afgeschaft danwel omgevormd moet worden zodat de koper bij aankoop van de woning niet meer dan de aankoopprijs hoeft te financieren. Hierdoor kan een lagere hypotheek worden afgesloten en hoeven banken niet meer gedeeltelijk voor de belasting te financieren. Dit zou de tophypotheek overbodig maken waardoor het gevaar van overfinanciering afneemt.”

bron: persbericht VBO

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+