Selecteer een pagina

Samen een vuist maken met NVM VBO en VastgoedPROVandaag hebben de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPRO gezamelijk een persbericht uitgegeven.
Ze zijn het eens over een uniforme normering voor taxatierapporten en het toezicht daarop.

Drie brancheverenigingen die het vaak niet met elkaar eens zijn, zijn het nu wel. Tja.
Wel grappig om dan deze zin in de eerste paragraaf te lezen: …onder leiding van onafhankelijk voorzitter Anne Willem Kist.

Voor jullie gemak hier het volledige persbericht.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO en VBO Makelaar zijn het eens geworden over een pakket van normen waaraan taxatierapporten bij aanvragen van woningfinancieringen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten voldoen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het overleg tussen de drie brancheorganisaties onder leiding van onafhankelijk voorzitter Anne Willem Kist.

De voorzitters van de drie brancheorganisaties noemen het resultaat in hun gezamenlijk statement positief voor de taxatiebranche: ‘Er is natuurlijk lange tijd met een schuin oog naar de taxateurs gekeken. Dat we nu in staat zijn om via zogenoemde zelfregulering een duidelijk pakket van normen samen te stellen, stemt tevreden. Met deze uniforme normering wordt door de gemeenschappelijke organisaties een positieve impuls gegeven aan het optimaliseren van zekerheden en waarborgen voor zowel het taxatierapport, het taxatieproces als de professional bij uitstek: de taxateur.’

De drie brancheorganisaties hebben op 9 april 2010 het pakket van gezamenlijke normen en de controlesystematiek overhandigd aan Karel Schiffer, directeur van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Anne Willem Kist zal de implementatie van controlesystematiek begeleiden. Kist:‘Ik ben tevreden met de uitkomst van het overleg tussen de brancheorganisaties. Het ontbreken van uniforme normering van taxatierapporten was een belangrijk knelpunt voor zowel de beoordeling van het al dan niet toekennen van de NHG als voor de politiek. Nu daar vanuit de branche zelf een oplossing voor is gevonden, is er veel onduidelijkheid weggenomen.

Wat vinden jullie, is het een goede zet dat deze drie brancheverenigingen nu gezamenlijk een ‘vuist’ maken? Moet dit vaker gebeuren?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+