Selecteer een pagina

Deze brijdrage is afkomstig van Hajo de Vries – Gecertificeerd Financieel Planner bij De Hypotheekshop in Almere

De Tweede Kamer staat achter de scherpere regels die vanaf 1 augustus gaan gelden voor hypotheekverstrekking.

Waarom zijn er scherpere regels nodig?

Minister De Jager zegt dat Nederland koploper is met creditering in Europa. Toch valt het aantal gedwongen verkopen wel mee. Vorig jaar 2.000, nog geen half promille van de hele woningvoorraad. Meestal worden gedongen verkopen veroorzaakt door echtscheiding en werkloosheid.

Wat verandert er?

Voor veel mensen niets. Bestaande hypotheken worden niet aangepast. Voor hypotheken onder NHG, tot € 350.000, blijven de voorwaarden gelijk. Alleen bij hypotheken zonder NHG mag het aflossingsvrije deel maximaal de hoogte hebben van de helft van de waarde van de woning. De totale financiering mag niet meer bedragen dan 110% van de waarde van de woning.

Invloed op de woningmarkt

De Nederlandse Bank en het Centraal Planbureau verwachten dat de nieuwe  regels een zeer beperkt effect zullen hebben op de woningmarkt. Volgens deze instanties treft de beperking slecht een kleine groep mensen.

Conclusie

Ik denk ook dat deze maatregelen niet zoveel effect zullen hebben op de woningmarkt. De renteontwikkeling en nieuwe regelgeving voor banken door Basel III zullen meer invloed hebben. Het is wel vreemd dat de overheid zich bemoeit met de aflossingen van hypotheken. Eerst zadelen ze mensen op met een schuld die 6% hoger ligt dan de waarde van de woning door de overdrachtsbelasting en vervolgens verplichten ze mensen om af te lossen. Hypotheekverstrekking is maatwerk. De één wil iedere maand sparen om af te lossen, de andere investeert in een onderneming en een derde verwacht binnen 30 jaar een erfenis. Ik hoop dat minister de Jager zich vanaf nu bezig gaat houden met maatregelen om de woningmarkt van het slot af te halen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+