Selecteer een pagina

Duitse hypotheek in NederlandAls een donderslag bij heldere hemel was het in ene daar – de verlossing voor de Nederlandse huizenkoper! Geen 3.9 of 4.5% rente, maar een schamele 2.8%. Nu gaat iedereen weer kopen!

Die verlossing, de redding voor ons landje zou dan uit het Oosten moeten komen. Misschien wel net zoals tijdens een andere grote crisis, economisch dieptepunt in de jaren dertig. Ook toen kwam de redding van de Duitsers. #kuchkuch Van de regen in de drup en jaren ellende.

Zo extreem zal het niet zijn, dit gaat gewoon om een businessdeal, niet om landje-pik. Het is alleen zo jammer dat in eerste instantie alleen de euforie wordt gemeld. Iedereen blij, allemaal zien we mogelijkheden en kopers begonnen hun criteria en filters op de huizenzoeksites al wat naar boven bij te stellen. Groter, duurder en luxer.

Gelukkig kwam de realiteit van de Duitse hypotheken al snel naar voren.
Want waarom zouden de Duitsers hun geld naar Nederland willen brengen? Zo stabiel is die hypotheekmarkt hier nou ook weer niet. Het mag dan wel zo zijn dat een Nederlandse huiseigenaar altijd braaf en trouw zijn hypotheek betaald, er zijn nog altijd genoeg gevallen waar het mooie sprookje toch in de buik van de wolf eindigt.

Dan is er nog iets wat speelt, want het is een Duitse hypotheek. Onder Duitse voorwaarden. Anders gezegd, als koper betaal je zelf de kosten koper (die worden niet meegefinancierd) en je brengt nog cash mee ook bij de aankoop. Over het algemeen financieren de Duisters 70% van de aanschaf.

Spaargeld bij Nederlandse huishoudensEven rekenen? Voor een huis van €200.000 wordt op basis van die 70% €140.000 gefinancierd. Ken jij Nederlandse huizenkopers in het gangbare segment die €60.000 spaargeld hebben? Eigenlijk zelfs meer, want de k.k. zullen ze ook op dienen te hoesten.

Wat zou jij doen? Je hebt een zak met geld (nou ja, fictief dan) welke je kan gebruiken om geld mee te verdienen. Wie ga je dan het geld lenen om een huis te kopen? De starter met honger die zelf niets kan betalen, of de doorstromer die zelf geld meebrengt en een solide leven leidt? Eventueel met iets minder rendement op de korte termijn, maar meer zekerheid voor de volle 30 jaar.

Dat duistere Duitse consortium, waarvan niemand weet wie daar onderdeel van uitmaakt, is geen redder in nood. Geen goede samaritaan die met een grote glimlach en mooie witte tanden geld uitdeelt.  Ze komen oogsten. Rijp laaghangend fruit plukken.

Er zullen genoeg Nederlanders zijn die graag naar Duitsland gaan om de handtekening onder een hypotheek te zetten zodat ze hun aankoop van een ander of nieuw huis kunnen bekostigen. Dus wat gaat die Duitse hypotheekverstrekker doen?
Exact hetzelfde als wat de Rabobank en de ABNAMRO doen. Alleen die hypotheken in de portefeuille opnemen die echt interessant zijn.

Business as usual.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+