Via Leo Verdonck (@LeoVerdonck) kwam ik via Twitter een berichtje tegen waarin een Engelse maatschappij in zijn online algemene voorwaarden stelde dat als je daar een produkt kocht, je gelijk ook je ziel aan hun verkocht. Maar liefst 7500 mensen hebben inmiddels hun ziel verkocht! De strekking van het artikel is dus dat mensen de Algemene Voorwaarden online in ieder geval niet lezen.

onderwaterwereld
Dat deed mij denken aan een 2-tal 1 april grappen die wij in het verleden hebben uitgehaald. Allereerst hebben we een advertentie geplaatst waarin wij 27 2^1 kap onderwaterwoningen in de Hoge Vaart verkochten. Om je in te schrijven moest je een visvergunning hebben van het afgelopen jaar. De woningen waren zeer goed geïsoleerd zodat er geen lucht kon ontsnappen. We onvingen zo’n 150 inschrijvingen. Het 2e voorbeeld betrof de verkoop van de nog te bouwen gevangenis in Almere. Te koop 288 1- kamerappartementen, voorzien van toilet, vast bed en tralies voor de ramen. We hebben ook een te koop bord op locatie geplaatst. Vele reacties waren het gevolg. Er kwamen vragen van mensen die aangaven meerdere units te willen kopen, waarbij wij aangaven dat dit door de gewapende betonnen muren niet tot de mogelijkheden behoorde.
Conclusie: Niet alleen Algemene Voorwaarden worden slecht gelezen: Er wordt gewoon slecht gelezen!
Laatste berichten van Geert Bröring (toon alles)
- Nieuw verdienmodel in de makelaardij deel 4 - 30 november 2011
- Nieuw verdienmodel in de makelaardij? - 7 oktober 2011
- Online Voorwaarden? - 29 april 2010
Het is goed om algemene voorwaarden op de website te plaatsen. Zo kan een ieder hiervan kennis nemen.
Voor de geldigheid zegt de wet nog steeds dat algemene voorwaarden ’ter hand’ moeten worden gesteld.
Je zou dus kunnen volstaan met een verwijzing op jouw briefpapier naar de voorwaarden op de site.
Zekerheidshalve raad ik dienstverleners aan om de algemene voorwaarden fysiek te overhandigen en deze voor akkoord te laten ondertekenen door de klant.
Natuurlijk is het ook mogelijk om de voorwaarden bij je offerte te voegen en per mail naar de klant te sturen met het verzoek hierop akkoord te geven.
In hoeverre zijn online voorwaarden dan rechtsgeldig?
Ze moeten officieel overhandigd zijn toch en de bedoeling is dat mensen van te voren kennis hebben genomen.