Selecteer een pagina

De juiste vraagprijsDe centrale vraag op de woningmarkt is op dit moment: verkoop ik mijn huis wel? We horen van huizen die heel lang te koop staan, soms wel jaren.

Toch worden er huizen verkocht. Weliswaar veel minder dan bijvoorbeeld in 2006 (zo’n 40 procent minder), maar toch wisselen in Nederland iedere dag honderden huizen van eigenaar. Dit jaar verwacht de NVM dat er zo’n 125.000 huizen in Nederland verkocht worden. En het goede nieuws is: U hebt als woningeigenaar veel invloed op een succesvolle verkoop.

Vraagprijs

Eén van de belangrijkste factoren daarin is de vraagprijs. Er is een direct verband tussen de hoogte van de vraagprijs (in relatie tot de waarde) en de termijn dat een huis in de verkoop staat. Voor de duidelijkheid: huizen die pas na twee jaar of langer verkocht worden, zakken meer dan 17 procent ten opzichte van de eerste vraagprijs. De scherp geprijsde woningen kunnen al binnen een maand of drie worden verkocht. Gemiddeld zakt een woning die binnen een kwartaal verkocht wordt slechts 4,6 procent. En dat is goed nieuws, want voor de crisis was dit ook al de gemiddelde marge. Het stellen van de juiste vraagprijs loont dus.

Scherpe vraagprijs

Veel verkopers snappen dat, om kans te maken op verkoop, prijsaanpassing één van de instrumenten is. Vóór de crisis werd van 27,5 procent van het aanbod de vraagprijs verlaagd. Dit percentage was in het tweede kwartaal van 2010 al gestegen naar 32 procent van het totale woningaanbod. Dat lijkt nog niet schokkend, maar als je bedenkt dat het aantal woningen dat in de verkoop kwam juist in dat kwartaal flink is gestegen, dan betekent dit veel op het totale aanbod. Het totale aantal woningen dat nu in de verkoop staat en dat in vraagprijs is gedaald, is met meer dan 80 procent gestegen ten opzichte van vóór de crisis.

Het loont om de verkoop direct te starten met een scherpe vraagprijs, niet hoger dan 5 procent boven de dan geldende marktwaarde. De kans is groter dat de woning dan binnen een kwartaal is verkocht.

Rekensommetje

Maak met mij de volgende gedachteoefening: de woningen die nu binnen een half jaar verkocht worden, geven 6 procent toe op de prijs. Wordt een woning tussen de 6 en de 9 maanden verkocht, dan zakken verkopers gemiddeld 8 procent. Woningen die 1 tot 2 jaar in de verkoop staan geven 12 procent toe op hun vraagprijs. En verkopers die hun huis langer dan 2 jaar in de verkoop hadden, zakten gemiddeld 17 procent in prijs. Met een goede kennis van de markt, zou je dus eigenlijk kunnen uitrekenen hoe lang je huis in de verkoop staat.

Hoop

Er is dus hoop. Uiteraard. Zoals ik al stelde: dagelijks wisselen nog steeds honderden woningen van eigenaar. En waarom zou uw huis daar niet bij zijn? Met een realistische vraagprijs hoeft de verkoop niet lang te duren. Aan u de keus.

Deze column is eerder verschenen op de website van de NVM.

The following two tabs change content below.
Columns van Philipine Vinke zijn regelmatig te vinden op de website van de NVM. Zij is directeur van Vinke Veluwe Makelaars en vice-voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.

Laatste berichten van Philipine Vinke (toon alles)

Google+