Selecteer een pagina

Het is eigenlijk verbazend hoe veel mensen de makelaar/taxateur wantrouwen, maar nog opvallender vind ik hoe snel mensen denken dat ze een woning zelf kunnen taxeren en (ver)kopen.

Als je nagaat hoe groot de beslissing is: De aflossing van een hypotheek duurt 30 jaar. Dat houdt in dat de woning wordt gekocht op het moment dat de koper en de eventuele partner nog jong zijn en waarschijnlijk beide werken. Aan het eind van de aflossing zullen hun kinderen misschien al klaar zijn met hun studie en de deur uit zijn. Of beide dan nog (fulltime) werken is nog maar de vraag. We hebben het hier over een beslissing waarvan de gevolgen een half leven duren.

Het huis moet passen

Ter vergelijking: bij de aankoop van een goed kostuum luister je al naar de adviezen van de verkoper en ga je ter oriëntatie langs meerdere winkels. Een huis is geen kostuum. Toch moeten niet alleen de woning maar ook de financiële gevolgen van de aankoop wel “als gegoten” zitten. Hoezo, geen deskundige nodig?

Wat als er iets mis gaat…

Als iemand al besluit dat hij heel goed zelf kan bepalen of de waarde van een woning de juiste is: bij de aankoop van een woning kan veel fout gaan. Allereerst zijn er de diverse gebreken die op kunnen duiken. Ondanks de meldplicht van verborgen gebreken kan er natuurlijk altijd iets mis zijn. Maar ook bijvoorbeeld het inschatten van de omgeving. Niet iedereen koopt een woning binnen het gebied waar hij/zij bekend is en bijvoorbeeld de school die zich zo lekker dicht bij de woning bevindt, blijkt achteraf gezien helemaal niet zo geschikt te zijn.

Dan kunnen er tijdens het aankoopproces nog allerlei dingen fout gaan. Niet iedere (ver)koper is bonafide. Niet iedereen is op zijn blauwe ogen te vertrouwen en wat dan? Achteraf een deskundige inschakelen kan natuurlijk altijd, maar als die deskundige vanaf het begin bij het hele proces betrokken is kan e.e.a. wellicht worden voorkomen. En als het niet voorkomen had kunnen worden was de zaak waarschijnlijk toch eerder opgelost omdat de betreffende deskundige van de hoed en de rand wist en niet eerst (eenzijdig) over alles ingelicht hoefde te worden.

Objectief?

Een woning wordt vaak op gevoel gekocht. Maar iemand die een woning (ver)koopt is nauwelijks objectief. Niet alleen ten opzichte van de eigen woning die in de verkoop gaat, maar ook ten opzichte van de woning die men wil kopen. Als iemand zich ergens thuis heeft gevoeld en er veel van houdt is de objectiviteit vaak ver te zoeken. Als iemand ergens graag wil wonen, worden ook alleen maar de pluspunten gezien en lijken negatieve punten minder erg. Tegenwoordig is het in opkomst om een weekend te “proefwonen”, maar eigenlijk zou men een half jaar moeten proefwonen. Dat is uiteraard niet haalbaar, maar het onderstreept wel het belang van objectiviteit. Pas na een paar maanden kan iemand weten of deze woning werkelijk bij hem past.

Ervaring en kennis

Hoe vaak iemand ook verhuist, de ervaringskennis van een veelverhuizer is niet voldoende om de kennis van een makelaar/taxateur te compenseren. Deze bezit een uitgebreide kennis op het gebied van: bouwkunde, recht, makelaardijleer, belastingen, hypotheken, enzovoort, enzovoort. Tel daar nog de markt- en regiokennis en de ervaring van het dagelijks omgaan met woningen & woningtransacties bij op en je hebt een onmisbare deskundige.

Kortom, iemand die dagelijks in de woningmarkt werkzaam is:

  • kan inschatten hoeveel invloed de beslissing heeft op de financiële situatie tijdens een aanzienlijk deel van je leven en kan helpen deze in kaart te brengen
  • de marktsituatie kent, objectief naar de te (ver)kopen woning kijkt en aldus kan bepalen of de prijs van een woning de juiste is
  • de regio en het bestemmingsplan kent en ervoor kan zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan
  • bij verkoop goed in staat is om voor jouw woning de beste presentatie te maken
  • de valkuilen kent die zich in het proces van aan- of verkoop kunnen bevinden deze weet te omzeilen en als dat niet mogelijk is de ontstane problemen goed op kan lossen

Waarom zou je op zo’n belangrijke dienstverlener bezuinigen?
Wie het weet mag het zeggen!

The following two tabs change content below.
In 2009 is Lea haar Taxatiebureau Van den Berg Taxaties begonnen in Heerenveen. Daarnaast is ze getrouwd met Arie en moeder van een dochter en twee zoons.
Google+