Selecteer een pagina

Handboek voor een nieuwe manier van ondernemen en zakendoen

“Wie zegt dat elke honingpot tot op de bodem met honing gevuld is?” Winnie de Poeh onderwerpt de inhoud van zijn honingpotten aan een grondige inspectie en verorbert zo op die regenachtige maandagmiddag zijn totale honingvoorraad. Met een volle buik kwam hij tevreden tot de conclusie dat al zijn honingpotten inderdaad tot op de bodem gevuld waren. Dat alle honing nu op was, was voor later zorg. Nu zat hij in elk geval lekker vol!

Honing, olie of krediet: het is allemaal hetzelfde en wij gedragen ons net als Winnie. We geloven pas dat alles er is als we dat met eigen ogen hebben gezien (en alles hebben opgemaakt!) In zijn boek laat schrijver Percy Dens ons zien waar het de afgelopen jaren fout is gegaan en hoe we in deze crisis zijn beland. Hij leert ons anders te kijken naar de zakelijke wereld om ons heen. Waar en waardoor ging het mis? En hoe krijgen we alles weer op het juiste spoor?

In 7 hoofdstukken, die allemaal bestaan uit korte, duidelijke alinea’s laat Percy ons met andere ogen naar onszelf en naar de crisis kijken. Hij leert ons om opnieuw te focussen. Hij geeft methodes om de werkwijzen binnen een onderneming onder de loep te nemen. Ook leert hij ons te zien of we het juiste doel nastreven en geeft hij ons handvatten als dit niet zo is. Tevens leert hij ons om onze hartsintenties, door sommigen ook wel (heilig) vuurtje genoemd, te onderscheiden van onze ego-intenties. Hij leert ons te vertrouwen op onze intuïtie en reikt ons methodes aan waardoor we goed in ons vel komen te zitten. Hij laat zien hoe we de meest perfecte uitgangspositie bereiken om van daaruit te kunnen gaan werken. Omdat we zelf de basis van alles zijn.

Percy laat zien dat spiritualiteit niets anders is dan het principe dat alles één is. Alles binnen een onderneming, maar ook daarbuiten hangt met elkaar samen. Mens en omgeving zijn niet los van elkaar te zien. Het doel dat jij je stelt en de manier waarop je werkt om dit te bereiken heeft invloed op alles en iedereen om je heen. Vanuit dit perspectief laat Percy de kracht zien die uitgaat van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en toont hij aan dat eerlijk het langst duurt. Hij neemt het proces van verandering en vernieuwing met ons door. Hij laat zien waarom we allemaal vaak best wel bang zijn voor verandering en waarom dat niet nodig is.  Percy geeft voldoende houvast om het verleden achter ons te laten en een richting in te slaan voor nieuwe zakelijke ontwikkelingen.

Dit klinkt misschien allemaal alternatief en new-ageachtig. Dat is het niet. Spiritualiteit is namelijk niet zweverig. Het is de hedendaagse realiteit. We zien het om ons heen en we kunnen het beredeneren.

Door de korte alinea’s is het boek heel prettig om te lezen. Je kunt het namelijk gemakkelijk even wegleggen om wat je hebt gelezen op je in te laten werken, om het boek dan later weer op te pakken en verder te lezen. Vaak wordt de theorie van de tekst aangevuld met voorbeelden uit de coachingspraktijk van Percy en met voorbeelden uit het nieuws van alledag. Dat helpt om de logica van de aangeboden theorie in een perspectief te zien.

Het boek nodigt uit tot zelfonderzoek en reflectie. Bij elke opmerking van Percy denk je: “geldt dit voor mij? En wat doe ik daar dan mee?” Niet alleen voor je manier van ondernemen en zakendoen, maar ook voor de manier waarop je naar jezelf kijkt en in het leven staat.

Voor we het weten zal ongewoon gewoon zijn.

The following two tabs change content below.
In 2009 is Lea haar Taxatiebureau Van den Berg Taxaties begonnen in Heerenveen. Daarnaast is ze getrouwd met Arie en moeder van een dochter en twee zoons.
Google+