Selecteer een pagina

Dit is een gastblog van Jeroen Stoop – directeur van Makelaarsland

Huizenmarkt stort in na afschaffing hypotheekrente aftrekNu de hypotheekrenteaftrek afschaffen!  Eenvoudige woorden van mensen die zich even in de schijnwerpers willen zetten zoals onze kersverse president van De Nederlandsche bank Knot.  Uiteraard is een dergelijk statement een leuke introductie om jezelf direct tot een BN-er  te maken, maar erg doordacht en chique is het niet.

Terug naar de realiteit: Directe afschaffing was een goed idee geweest in een sterk groeiende economie met oplopende huizenprijzen. Zweden is hier een goed voorbeeld van. Hier beperkte men 14 jaar geleden(1997) de renteaftrek. De woningmarkt klapte volledig in maar herstelde evenredig met de economische groei. Wat zijn de consequenties voor Nederland van een dergelijke maatregel in een economisch zware tijd?

“Er zal een soort kettingreactie ontstaan die uiteindelijk iedereen zwaar raakt”

Huizenprijzen donderen in elkaar

Mensen kunnen gemiddeld 30-50% minder lenen. Banken moeten namelijk een normering aanhouden welk deel van het inkomen aan woonlasten mag worden besteed. Als de woonlast veel hoger wordt zal er dus minder geleend kunnen worden.  Daarbij komt ook nog het feit dat huizenkopers niet meer willen lenen dan haalbaar is om normaal te blijven leven.

Het minder kunnen lenen zal een direct effect hebben op de huizenprijzen met 25% – 40%.

Noodgedwongen blijven wonen

‘Verkoopmoetjes’ blijven uit
Door ziekte, scheiding, overlijden of baanverlies moet een woning vaak gedwongen verkocht worden. Iedereen met een hypotheek die hoger is dan het niveau na de ineenstorting blijft met een restschuld zitten en moet dus noodgedwongen blijven wonen of gaat failliet.

‘Funverkopers’ stromen niet door
Ik noem ze altijd de funverkopers.  De groep in een bepaalde fase, die voor hun levensgenot naar een grotere woning gaan omdat ze gaan samenwonen, kinderen krijgen of gewoon verder willen naar een hoger woongenot.  Ook zij blijven met een restschuld zitten als zij hun oude woning verkopen. De bank financiert deze restschuld niet dus blijft een verhuizing per definitie uit.

Oplopende werkeloosheid

In een jaar na de koop van een woning geeft de gemiddelde huizenkoper 7 keer zoveel uit als normaal aan verbouwing, stoffering, verhuizing, dienstverlening et cetera. Erg goed dus voor de economie.  Als de woningmarkt stilvalt blijven deze uitgaven massaal uit, waardoor veel bedrijven in de problemen komen en over zullen gaan tot ontslagen.

Meer uitgaven en minder inkomsten door afschaffing

Het kabinet heeft weliswaar minder lasten door de afschaffing van de aftrek, maar zal er fors meer lasten bij krijgen door de uitkeringen in verband met de oplopende werkeloosheid en schuldsaneringen. Ook van het bedrijfsleven hoeft de overheid niet veel te verwachten. Daling van omzet zorgt voor minder btw-inkomsten en vennootschapsbelasting.

Als de afschaffing van de aftrek niet alleen voor de nieuwe kopers maar ook voor de huidige huizenbezitters gaat gelden dan wordt de situatie er nog veel slechter op. De hogere lasten zorgen dan dat 7 miljoen Nederlanders minder te besteden hebben aan andere uitgaven.  Hierdoor wordt elke sector tot aan de groenteboer om de hoek direct geraakt.

Conclusie:  De weg van de geleidelijkheid is de enige en juiste manier

Met bovenstaande wil ik aantonen dat de weg van de geleidelijkheid de enige en juist weg is.  Er zijn al maatregelen genomen die voor inperking van de aftrek zorgen. Zo moet je de overwaarde van je oude huis verplicht in een nieuwe woning stoppen, mag je geen aflossingsvrije hypotheek afsluiten en houdt de aftrek na 30 jaar op.

“Laat elke inperking  gepaard gaan met een stimulerende maatregel”

Laat ouders sparen voor de woning van hun kinderen
De overheid moet het inbrengen van eigen geld stimuleren. Vroeger was het zo dat er verplicht eigen geld moest worden ingebracht bij het kopen van een woning. Door fiscaal interessante mogelijkheden te creëren, waarbij ouders namens hun kinderen sparen voor hun huis,  los je op lange termijn 2 problemen op zonder dat iemand schade lijdt.  Minder aftrekmogelijkheden in de toekomst en geen tophypotheken meer.

Combineer de overdrachtsbelasting aan de inbreng van eigen geld
Men zou ook de overdrachtsbelasting kunnen combineren met de inbreng van eigen geld. Des te meer eigen geld des te minder overdrachtsbelasting.
Zie jij nog andere mogelijkheden? Laat dan een reactie achter!

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+