Een prettige en langdurige samenwerking met Realworks is ten einde gekomen. Het beleid van de NVM heeft ons verplicht een andere oplossing te zoeken om het woningaanbod, dat vanaf de introductie van het Internet binnen de Nederlandse makelaardij via de database van Realworks gepresenteerd werd, op een andere wijze te organiseren. Dit blog blikt terug op hoe het allemaal begon en hoe het noodgedwongen is beëindigd.
Introductie Internet
Nadat we met de Nederlandse makelaardij eind 1994 net als 30ste lid waren aangesloten bij ERA Nederland volgde er in het voorjaar van 1995 een zeer interessante Franchiseraad. Tijdens deze bijeenkomst werd er een revolutionaire presentatie gehouden door Theo Dorresteijn en Frank van Velthoven van BaseNet. Zij introduceerden de mogelijkheid om je als makelaar via het Internet te presenteren en zodoende een extra ‘etalage’ te creëren voor het woningaanbod. Na kort telefonisch overleg met kantoor heb ik ons meteen aangemeld om, samen met andere ERA-makelaars, als één van de eerste makelaars in Nederland gebruik te maken van het Internet.
Nostalgie
Er werd een luidruchtig 56K inbel-modem (tuuuutgrrrrrpeeeepkrrrr) op één pc aangesloten en BaseNet ontwierp een website waarbij de nadruk uiteraard lag op de presentatie van de woningen. Via het Intranet konden we het aanbod op de server van BaseNet gaan invoeren, compleet met omschrijving, voorzien van html-codes voor de opmaak, en maximaal 8 foto’s, die niet groter mochten zijn dan 100kb. Je kunt je voorstellen dat het met een 56K modem even duurde voor het gehele aanbod online stond en vooral KPN was daar zeer tevreden mee.
Afgunst en onwetendheid
Hoewel we ons heel goed realiseerden dat er nog maar weinig mensen, laat staan potentiële klanten, een Internet aansluiting hadden, waren we wél super trots. In alle advertenties plaatsten we dan ook onze website-url, die destijds nog zo lang was, dat je je kunt afvragen of iemand het kon onthouden. De algemene reacties die wij, net als onze ERA-collega’s, van andere makelaars ontvingen, waren: “…Internet is slechts een kortstondige hype…” en “…Internet is iets voor Amerika, maar zal in Nederland nooit doorbreken…” of “…Huizenaanbod op Internet?! Wat een onzin…”. Toen echter ruim een jaar later steeds meer bedrijven en particulieren gebruik gingen maken van het Internet, wisten ook deze trendvolgers niet hoe snel ze een website moesten laten maken.
Makelaardij en IT
Omdat ik het Internet-gebeuren allemaal wel heel interessant vond en mogelijkheden zag om onze website te verbeteren, ben ik me verder gaan verdiepen in html. Ik wist ondertussen precies wat ik wilde, maar zocht nog naar de juiste ‘vertaling’ om mijn ideeën terug te laten komen op de website. Daarnaast kwam ik ook steeds meer zaken binnen het Intranet en de website tegen, die vanuit andere landen waren overgenomen, maar voor de Nederlandse makelaardij overbodig waren of ter verbetering op een andere manier ingevuld konden worden. Zodoende had ik zeer regelmatig en veelvuldig contact met Theo Dorresteijn om met hem deze punten door te nemen en op die manier de informatie en presentatie van het woningaanbod aan te passen. Op zijn beurt gaf Theo mij weer tips over de toepassing van html, zodat ik extra foto’s en links kon plaatsen binnen het, normaal gesproken, beperkte tekstvak voor de omschrijving. De lamme hielp de blinde, maar uiteindelijk werden we er allebei wijzer van.
Toen ik in 1996 begon met de bemiddeling in Spaans onroerend goed, werd dit binnen BaseNet ook zeer goed opgepikt. Er werd gezocht naar mogelijke oplossingen om het aanbod zowel in het Nederlands als in het Engels te presenteren. Via een noodoplossing die de server eigenlijk op het verkeerde been zette, heeft dit tot zo’n anderhalf jaar geleden altijd goed gewerkt…
BaseNet werd Realworks
De jaren verstreken en het 56K-modem werd verruild voor een kabelaansluiting die ervoor zorgde, dat álle computers binnen kantoor gebruik konden gaan maken van het Internet. Het Intranet werd verbeterd en alles werd steeds sneller. De NVM kon natuurlijk niet achterblijven en ook zij ging op zoek naar een goede en betrouwbare partij die in staat zou zijn om enorme hoeveelheden data te verwerken en exclusief voor de NVM wilde werken. Na vele gesprekken, offertes en tests werd er uiteindelijk gekozen voor BaseNet, dat kort daarop werd omgedoopt tot Realworks en in opdracht van de NVM Funda ontwikkelde.
Tot zover geen probleem. Alles functioneerde goed, hoewel er af en toe wel eens een storing optrad en onze website zodoende 5 minuten uit de lucht was, maar ach…één telefoontje naar Realworks en de server werd gereset waarna alles weer liep zoals voorheen. Ondertussen verhuisde ik naar Spanje, maar het Internet-verhaal liet ik veilig en in vol vertrouwen op de server in Amsterdam. Tot ik ergens begin 2009 een mailtje ontving van Realworks met de mededeling of eigenlijk meer een verzoek om me voor te bereiden op een verhuizing. Het bleek, dat ik met de database met het Spaanse woningaanbod nog als énige gebruik maakte van de oude, oorspronkelijke server en dat daarop geen onderhoud meer gepleegd werd. Gevolg zou kunnen zijn, dat er langdurige uitval plaats zou kunnen vinden of dat deze server het op een dag helemaal zou begeven. Ik moest dus over naar een nieuwe server. Op zich geen probleem, zou je zeggen, maar vanwege de verouderde database zou al het aanbod overgezet moeten worden naar het Realworkssysteem waar ook de NVM-makelaars mee werken.
Dictatuur van de NVM
De medewerkers van Realworks, die in aantal dusdanig waren toegenomen, dat er voortaan een keuzemenu te horen was als je ze belde, hebben hun uiterste best gedaan om binnen het logge nieuwe systeem via allerlei omwegen een oplossing te vinden om mijn Spaanse woningaanbod te kunnen blijven hosten. Er werden aparte taalmodules aangemaakt en het aanbod werd overgezet, maar… Terwijl de testfase nog niet eens was afgerond, kwam het bericht van ‘hogerhand’ dat door de NVM werd opgelegd, dat het Realworkssysteem uitsluitend gebruikt mocht worden door NVM-makelaars.
Halsoverkop werd ik dus door de NVM genoodzaakt om op zeer korte termijn een oplossing te vinden om de Spaanse woningen op Internet te kunnen blijven presenteren. Ik maakte daarbij gebruik van een internationaal portal waarop ik het aanbod in meerdere talen kon invoeren. Op die manier was de database ‘gered’ en kon er een koppeling gemaakt worden met de website, die nog wél gehost werd door Realworks. Omdat de tijdelijke oplossing met een externe database verre van ideaal was, ben ik verder gaan zoeken. Ondertussen heb ik via een andere provider een eigen database, gekoppeld aan de nieuwe website, die eveneens bij hen gestald is. Inmiddels zijn ook de laatste domeinnamen verhuisd van Realworks naar de nieuwe provider, zodat ik, na ruim 16 jaar, definitief afscheid neem van Realworks.
Ik heb begrepen, dat Funda allang niet meer zo ‘heilig’ is als de NVM in eerste aanzet wilde doen geloven en dat tegenwoordig ook niet-NVM-makelaars hun aanbod kunnen plaatsen. Dit maakt het alleen maar nóg zuurder dat een goede en langdurige samenwerking op een dergelijke wijze wordt afgebroken door een partij die nota bene heel afwachtend en negatief tegenover het Internet stond.
Aan Realworks zal het in elk geval niet liggen. Zíj zorgen voor “het goede gevoel” waar de NVM zo trots op gaat. Jammer dat dergelijke trendsetters, die tenslotte het Internet binnen de Nederlandse makelaardij hebben geïntroduceerd, op een dusdanige wijze worden geregeerd dat zij noodgedwongen mee moeten in het conservatieve keurslijf van de NVM.
Realworks bedankt, succes en sterkte!
Laatste berichten van Claus van Mierlo (toon alles)
- Lege huizen-treintjes tijdens Open Huizen Route?! - 30 maart 2012
- Makelaars… het is 2012, tijd om wakker te worden! - 3 januari 2012
- NVM beslist: Afscheid Realworks - 3 november 2011
Grappig om zo’n enorm goede ervaring te lezen.
Ik heb bij de start van mijn kantoor bewust níet voor Realworks als CRM-pakket gekozen. Mijn ervaring was een te grote, logge en trage organisatie.
Heb je een vraag? Stuur maar een mail. Met een beetje geluk heb je binnen 24 uur (!) antwoord.
Geef mij Goes en Roos maar. Persoonlijk, snel en een “u vraagt, wij draaien”-mentaliteit.
Zo gaan die dingen…ja, dat blijkt. De vraag is alleen of het normaal is, dát die dingen zo gaan. Laat ik het met een ander, kleiner voorbeeld duidelijk maken.
“Stel je bent een makelaar in een grote stad en hebt zodoende nogal wat opdrachten uitstaan. De zaken gaan goed en de ‘Te Koop’ borden verwisselen snel voor ‘Verkocht’. Dit blijft ook bij een grote woningcorporatie niet onopgemerkt en zodoende nemen ze contact met je op. Deze coporatie gunt jou de opdracht voor het uitponden van een groot project, waarna zij een nieuwbouwwijk gaan ontwikkelen waarvan jij de verkoop óók mag organiseren. Je bent uiteraard zeer vereerd en gaat er enthousiast mee aan de slag. Tot op een morgen de directeur van de betreffende woningcorporatie bij jou op kantoor komt met een lijst. Hij wil met je praten over je woningaanbod en zijn reputatie. Wat blijkt: de woningcorporatie heeft jouw aanbod doorgespit en wil, als jouw opdrachtgever, liever niet geassocieerd worden met het woningaanbod in bepaalde, in hun ogen, ‘mindere’ wijken. Oftewel de woningcorporatie verzoekt je vriendelijk doch dringend om afscheid te nemen van een aantal opdrachtgevers in die ‘mindere’ wijken…”
Ik geef toe, een luxe dilemma, maar hoe ga jij hier, als makelaar, mee om?!
(Dit voorbeeld is niet geheel representatief voor hoe Realworks heeft gehandeld, want bij hen woog uiteraard het belang van zo’n 3.500 (?) NVM-kantoren mee. Dat begrijp ik heel goed. De rol van de NVM is echter wél te vergelijken met bovengenoemde woningcorporatie.)
Aaah ja, dat 56k modem… Dat waren nog eens tijden. Je kon gewoon horen dat een foto werd geupload. 5 minuten lang!
Verrassend..Vond het altijd een prima systeem en handig in gebruik voor al je templates en data. Wat zijn nou de redenen dat NVM niet meer met Realworks werkt?
Bertus – om verwarring te voorkomen, de NVM blijft wel met Realworks werken. Dit verhaal gaat over een makelaar die, door een beslissing van de NVM, niet meer met Realworks mocht werken en daarom afscheid moest nemen van zijn geliefde CRM.
Zo gaat dat Claus. Helaas. Krijg nostalgische gevoelens als ik terugdenk aan de uitwisseling. Maar je zult zien dat de veranderingen nog lang niet over zijn. Ik denk dat straks iedereen, al dan niet via RealWorks, zijn huis op Fundament kan zetten. Zo lang er maar betaald wordt, uiteraard.
Er lont een dag dat jij gewoon weer terug kunt op het oude nest…