Selecteer een pagina

ConcurrentieAl jaren is funda de nummer 1 zoekmachine voor huizen. Ja natuurlijk – want die site is gewoon goed“, zeggen makelaars dan. Tja – dat is één vorm van logica.

Aan de andere kant, er is ook niet echt concurrentie! Noem ze maar op (in de reacties hieronder), dan ben ik benieuwd hoeveel concurrenten voor funda jij kan opnoemen.

Toch is het tijd voor concurrentie. Een serieuze frisse wind door de online wereld van het zoeken naar een huis. Maar waar moet die concurrentie vandaan komen? Dat is zo eenvoudig nog niet.

De belangrijkste reden? Geld. Want dat heeft funda wel. En zolang er genoeg gespendeerd wordt aan marketingactiviteiten door funda en de NVM (met name de makelaar zelf!) is het niet simpel om die mogol van de eerste plaats te stoten.

Recent heb ik een kijkje achter de schermen mogen nemen bij een nieuwe huizenzoeksite. Op een paar finesses is die al af en klaar. Een site waar de consument voorop staat. Zoals het hoort, zeg ik dan maar even.

Toch wordt dat niet zomaar de plaatsvervanger van funda. Immers, alles draait om content. Huizen.

 • JAAP
  Die hebben veel huizen op de website. Eigenlijk teveel, omdat er huizen dubbel staan, huizen die al verkocht zijn, of van de markt gehaald. Omdat ze spideren is de kwaliteit van het aanbod niet altijd even stabiel. Een reden waarom veel makelaars niet blij zijn met jaap.nl.
  Dat is natuurlijk kortzichtig – want als je vindt dat je aanbod er niet goed op staat, zorg er dan voor dat jaap toegang heeft tot je data om de huizen er wel goed op te zetten!
 • HUISLIJN
  Betere kwaliteit, maar bij lange na niet alle huizen. Verder zijn ze niet echt onderscheidend genoeg, hier en daar geeft huislijn zelfs het gevoel dingen van funda gekopieerd te hebben. Eigenlijk jammer.
  Verder is het een betaalde site voor makelaars om het huis vermeldt te krijgen. Omdat geld maar 1x uitgegeven kan worden laten de meeste makelaars deze site links liggen, ten gunste van het ook betaalde funda.
 • WOONPLEIN LIMBURG
  De naam zegt het al, een lokale site.

Hoe valt funda dan wel te verslaan?

Eigenlijk staat in het blog over de rechtszaak van VBO tegen funda daar al wat over te lezen. Want wat zijn de redenen van het succes van funda?

 1. veel en goed aanbod
 2. makelaars die funda promoten
 3. goede interface (gebruiksgemak)

Dankzij die drie punten komen er veel bezoekers op funda. Wanneer je funda wilt aanpakken, is het zaak om op die drie punten beter te scoren.

Om dat goed te kunnen doen zie ik eigenlijk maar 1 oplossing.
VBO en VastgoedPRO die samen voor een ander platform kiezen om hun aanbod op te tonen. Daarmee wordt het aanbod van huizen op funda verminderd (en zijn we ook gelijk van het gehuil af dat het aanbod van die twee partijen niet eerlijk te zien is op funda).

Daarmee pak je ook direct punt 2 aan – laat zien aan de wereld dat er meer is dan funda – dat er ook goed aanbod staat op het nieuwe alternatief.

Zorg er voor dat het nieuwe alternatief beter is dan funda. Niet twijfelen – dat kan echt wel!
Alleen is het essentieel om daarvoor vooruit te kunnen denken, ipv achteruit of opzij, wat meestal gebeurd in deze branche.

Doorpakken voor VastgoedPRO en VBO

Het kan echt wel, als je maar wilt. Wanneer deze twee partijen bereid zijn om samen (!) een vuist te maken tegen de NVM, of beter gezegd tegen het machtsgezag van de NVM binnen funda, dan zie ik het beter worden voor de consument.

Eerlijker vooral – want de consument maakt het niet uit welke makelaar een huis in de verkoop heeft staan. Als die er wilt wonen, dan koopt die het wel.
Daarom is het zo belangrijk dat er geen enkel verschil gemaakt wordt ten aanziens van de ‘kleur’ van de makelaar. De makelaar mag het dan wel belangrijk vinden – het huis wordt er echt niet eerder, sneller of duurder door verkocht.

ContactBeste Rob en Hans – als je funda zat bent, laat het dan even weten. Ik breng je graag in contact met mogelijkheden. Het platform voor de nieuwe site is er al, doet het al.
Hoe lang blijven jullie met lede ogen aankijken tegen de macht van de NVM via funda?

Want jullie weten onbetwist wat de reden is dat makelaars zich aansluiten bij de NVM. #funda.
Wat zou de impact zijn op jullie ledenbestand (en dat van de NVM) als jullie ook een kick-ass website hebben, eentje waar consumenten kunnen vinden wat ze zoeken?

Wie niet waagt, wie niet wint.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+