Selecteer een pagina

Zojuist heb ik het persbericht van de Vereniging Eigen Huis gelezen, als reactie op een plan van de Rabobank. Kortweg wil de Rabo de annuïteitenhypotheek verplicht stellen.

Grootste bezwaar van de VEH is de zwaardere druk op de lasten van de consument, immers, doordat de renteschuld op de hypotheek met de jaren afneemt is er minder hypotheekrenteaftrek, het belastingvoordeel. Ja, dat is een feit zolang de hypotheekrenteaftrek blijft zoals die nu is…

Oh jee, daar gaan we weer. Jongens en meisjes, de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen! Hoe en wanneer is nog niet bekend. Maar het gaat gebeuren.

Laten we nou eens simpel naar het Rabo voorstel kijken. Iedereen vanaf 2012 aan de annuïteitenhypotheek. Dan hoeft er op zich niet heel veel meer aan de hypotheekrenteaftrek gedaan te worden, want die wordt aldoor iets minder. Als de overheid vervolgens besluit om, gestaag over een periode van 30 jaar, de hypotheekrenteaftrek steeds meer te laten vervallen hoeft nog steeds niemand met een lopende hypotheek daar echt last van te hebben. De klap wordt kleiner.

Compenseer dat een beetje met verdere belastinghervormingen (die toch wel gebeuren) en pak de verhuisboete aan. Kopers weten dan redelijk goed wat ze maandelijks kwijt zijn aan lasten en hebben na 20 of 30 jaar het huis afbetaald. Laat de economen dit maar eens uitwerken, doorrekenen en met voorstellen komen. Zijn we ook direct van de komkommertijd af deze zomer. Lekker met z’n allen discussiëren over de hypotheekvormen, belastingen en voordelen.

De vraag blijft alleen of wij als huizenkopers het gaan accepteren dat er geen keus is qua hypotheekvorm. Dictatuur op de huizenmarkt? Ik zie het er niet van komen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+