Selecteer een pagina

Wanneer is een Open Huis echt open?Een aantal keer per jaar kan een huizenkoper zonder afspraak bij een huis dat Te Koop staat binnenlopen en het bekijken. Dan gaat het om de Nationale Open Huizen Dagen of Open Huizen Route of hoe het deze keer weer mag heten (lees hierover: Open Huizen Dag: strijd of saamhorigheid). 18 juni is er weer eentje van ERA, op 1 oktober doet de NVM weer een gooi naar de titel.

Eigenaardig

Er is iets vreemds aan de hand met het Open Huis. Niet alleen tijdens de nationale evenementen dagen, maar ook de individuele aangekondigde ‘Open Huis’ van een Te Koop staande woning. Denk maar eens goed na. Wie bepaalt namelijk welk huis ‘open’ is?

Zenden

Precies, het zijn de makelaar en/of verkoper die altijd de beslissing maken om een Open Huis te gaan houden. Daarbij wordt er voorbij gegaan aan de vraag of er überhaupt wel gegadigden zijn om te komen kijken! Misschien dat er daarom wel zoveel verkopers teleurgesteld zijn na een Open Huis, omdat er niemand, gewoon helemaal geen enkel persoon is komen kijken. Er wordt nog altijd teveel vanuit push gedacht. Waar blijft de pull?

Vraaggestuurd

Het kan anders. Het belangrijkste argument van een kijker om bij een Open Huis te gaan kijken, in plaats van het maken van een afspraak voor een bezichtiging met de makelaar, zit hem in exact dat feit, die makelaar. Lees maar even wat de uitslag van het kleine onderzoekje is waarom kopers naar een Open Huis gaan.

De koopavond voor huizenWaarom zou je dat niet gaan omdraaien? Laat kopers weten dat ze, anoniem, kunnen aangeven welk huis of welke huizen ze graag, wederom anoniem, willen gaan bezichtigen. Dat is wat kijkavond.nl faciliteert. Elke laatste donderdagavond van de maand is er Open Huis. De kijker bepaalt zelf welke huizen dan bezocht kunnen worden als Open Huis.

Iedereen blij

  • De Verkoper – Blij, omdat er mensen komen kijken op deze avond, waarvoor ze het huis keurig in tip-top staat hebben gebracht, wetende dat het niet voor niets is geweest
  • De Koper – Blij, want ze hoeven geen afspraak via de makelaar te maken, die hen daarna agressief blijft lastig vallen om toch echt dat huis nu te gaan kopen
  • De Makelaar – Blij, aangezien hij meer kijkers kan realiseren en zodanig de verkoop van het huis sneller voor mekaar kan krijgen, terwijl er gelijktijdig een prima dienstverlening aan de klant wordt gegeven.

Kijkavond is eigenlijk de koopavond voor huizen in de verkoop. Laagdrempelig en vanuit de koper gedacht. Het zou goed zijn voor de kopers (en verkopers) als makelaars hier flink gebruik van gaan maken. Dit initiatief verdient het om succesvol te worden.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+