Selecteer een pagina

In een blogpost op Spacemakers schrijft Bob Maas (woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis) een interessant stuk over een gedeelte van de huidige problematiek op de woningmarkt. De aangeboden woningen sluiten niet voldoende aan bij de vraag van de consument.

Daar heeft hij een valide punt. Zie ook deze scheve verhouding zoals weergegeven in een presentatie van de NVB:


Dit is wat Bob Maas er over stelt

De moeder van alle problemen op de woningmarkt is het woningaanbod dat niet goed aansluit op de vraag. Niet alleen in de kwantiteit, maar ook in de kwaliteit. Wat mensen zoeken is schaars en dat leidt tot hoge prijzen. Het gevolg is hoge hypotheken, hoge kosten voor overdrachtsbelasting en Btw (meestal meegefinancierd in de hypotheek), hoge risico’s voor de markt, hoge hypotheekrenteaftrek en onbetaalbare koopwoningen voor grote groepen mensen. Zie daar de problemen van de woningmarkt en hun oorzaak in een notendop. Zo moeilijk is het niet.

Ondanks een stukje waarheid is dit vele malen te kort door de bocht. Ik lees hier namelijk dat, omdat het woningaanbod niet aansluit bij de vraag de hypotheken te hoog zijn. Of wat denk je van deze? Omdat het woningaanbod niet bij de vraag aansluit zijn er onbetaalbare woningen voor grote groepen mensen.

Marktwerking

Wanneer er schaarste is, stijgen de prijzen. Wanneer er overschot is behoren de prijzen te dalen. Maar dat gebeurt niet! Kopers willen nog altijd teveel voor hun woning en makelaars durven geen nee te zeggen tegen hun klant als die een onrealistisch hoge vraagprijs verwacht. Resultaat is dus een te grote groep te dure woningen. Ja, onbetaalbaar voor een grote groep mensen.

Om dat echter af te schuiven op een mismatch tussen de woningmarkt en het woningaanbod begrijp ik niet. Dat er een bepaald type woning veel gevraagd is waardoor de prijs van woningen in dat segment (en die gewenste locatie) stijgt is logisch. Maar welk segment heeft een zichtbare prijsstijging laten zien?

In het verlengde daarvan zal het zeker ook zo zijn dat er een segment is waar een verminderde vraag naar is. Met een beduidende prijsdaling als belangrijkste indicator. Maar welk woonsegment is dat dan? Volgens het rapport van Woningmarktcijfers laten alle segmenten prijsdalingen zien.

Conclusie

Zolang verkopers teveel voor hun woning willen ontvangen en makelaars dat soort verkopers nog steeds hun diensten verkopen (zie ook: de juiste vraagprijs loont) zal er weinig tot geen verschil gaan komen op de woningmarkt. Ook niet dankzij het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+