Selecteer een pagina

thuisbezichtigen

Niet alle makelaars denken hetzelfde over het nut en belang van een bezichtiging. Ook het gebruik van video, 360° of virtual tours valt niet over één kam te scheren.

Veel bezichtigingen

Er zit een enorm voordeel aan het hebben van veel bezichtigingen. Want je komt persoonlijk in contact met prospects. Met potentiële kopers die mogelijk zelf ook verkoper zijn of worden.

Tijdens de bezichtiging kan je ze ‘beïnvloeden’, een beetje sturen. En als dat dan toch een deal oplevert, daar heb je graag wat tijd voor over!

Er is ook een andere kant aan die medaille…

Bezichtigingen kosten tijd

Al die bezichtigingen nemen veel tijd in beslag, inclusief de avond, de zaterdag en ondertussen ook al wel eens de zondag of een feestdag. En dat allemaal omdat iemand toch wel even binnen wil kijken. Het is niet uitzonderlijk om 10 of meer bezichtigingen te voeren alvorens er een verkoop tot stand komt.

Veel tijd die je ook anders (beter) kan besteden. Want de makelaars die deze kant van de medaille het meest mooi vinden schijnen hebben liever gekwalificeerde kijkers. Daardoor hoeft de verkoper ook minder vaak het huis weer spic-en-span te maken.

Elke makelaar zal voor zichzelf de keuze maken wat hem/haar (of nog beter – de klant!) het beste bevalt.

Ook over video’s wordt verschillende gedacht.

Video is goed omdat…

 • Bezichtiging-via-youtubede positie op funda hiermee beter wordt
 • foto’s ook niet alles zeggen
 • het een ander beeld van de ruimte geeft
 • beweging is prettiger om naar te kijken dan stille plaatjes

…en ga zo maar door.

Nog een verschil in inzicht is het soort video en/of de kwaliteit er van.

Zo zijn er van die mooie in/uitzoomende foto’s die een beetje van rechts naar links bewegen. Meestal onder de noemer ‘fotoslider’. Is dat een video? Technisch gezien wel, maar voor de beeldvorming vind ik het persoonlijk een aanfluiting. Voornamelijk omdat het in vrijwel de meeste gevallen dezelfde foto’s zijn die al eerder bekeken werden.

Dan is er nog het onderscheid in kwaliteit. Zo kan je van de video een complete productie maken, waarbij de andere makelaar er meer in gelooft om lekker met de smartphone of flipcam door het huis te wandelen en het authentieke persoonlijke gevoel te geven. Zo van ‘dit is echt, er komt geen productie aan te pas’. Voor beiden valt wat te zeggen.

Nieuwe tussenvorm beschikbaar

Wat nou als je als makelaar wel veel bezichtigingen wilt hebben, maar liever met minder tijd? Een bezichtiging afraffelen is geen optie en krijg je direct op je bordje terug:

Bezichtiging-afraffelen-door-makelaar

Met dit dilemma zat Kolmeijer Makelaars in Nijmegen. Zij willen het liefst alleen met potentiële kopers door een huis lopen als ze ècht willen kopen. In plaats van kijken, kijken maar niet kopen.

Tegelijkertijd willen ze graag iedereen de kans geven om een goede keuze te maken en derhalve het huis tonen. Bij voorkeur zonder de verkopers te belasten. Dus zijn ze aan het denken gegaan.

Het resultaat van het denkwerk is een nieuwe tool om een virtuele bezichtiging te geven.
Dat is dus geen video, geen 360° en al helemaal geen fotoslider. Nee, het is een ‘rondleiding’ onder begeleiding, lekker vanuit je luie stoel of vanaf de bank.

Over bank gesproken, “Hey krijg ik nog een kus?”

Het wordt steeds normaler om een persoonlijk gesprek of overleg op afstand te hebben. Skype en Google+ Hangout bieden die faciliteit al langer.

Kolmeijer heeft er voor gekozen om kijkers de mogelijkheid te geven om, op afstand, toch een persoonlijk gesprek met de makelaar aan te gaan. Inclusief een rondleiding van niveau.

Laagdrempelig persoonlijk contact

Vooral het persoonlijke contact is wat er bij een video (foto’s of een echte virtual tour) ontbreekt. Juist dat is de toevoeging die Kolmeijer noodzakelijk vindt voor succes.

Het werkt afschuwelijk eenvoudig. In simpele stappen:

 1. Afspraak maken
 2. Bellen
 3. Klant naar website sturen
 4. Inlogcode (6 cijfers) geven
 5. Klant ziet nu een gedefinieerd deel van het scherm van de makelaar
 6. Samen de virtual tour bekijken (makelaar blijft altijd in controle)
 7. Direct vragen stellen/beantwoorden
 8. Makelaar kan simpel naar een ander deel in de virtual tour springen
  (de makelaar weet exact welk gedeelte van het huis zich waar bevindt in de virtual tour dankzij ‘markers’ die niet zichtbaar zijn voor de klant)
 9. Is het huis nog steeds interessant? Dan volgt er een echte bezichtiging in het huis

Maar wat nou als het huis wat bekeken wordt (op basis van de virtual tour) toch niet de juiste is?

Hier komt een geweldig mooi voordeel om de hoek kijken van deze manier van werken. Want, als makelaar kan je direct overschakelen naar een ander huis in portefeuille wat beter overeenkomt met de wensen van de kijkers.

Dus, in plaats van een nieuwe bezichtigingsafspraak te moeten maken voor een ander huis, kan je het als makelaar direct laten zien. Daarmee wordt het eenvoudiger en sneller om je klant te helpen, terwijl je jezelf, de verkopers en je prospect tijd en vooral moeite bespaart.

Utopia

thuis bezichtigenIs dit dan de oplossing waar makelaars immer en altijd naar op zoek zijn? Nee. Gewoon nee.

Het is wel een extra aanvulling in het arsenaal van deze makelaar om de dienstverlening op een niveau van gemak, comfort en kwaliteit te brengen waarvan zijzelf denken en vinden dat het behoort te zijn.

En zoals hierboven al beschreven, omdat makelaars behoorlijk verschillen van mening zal ook deze tool (want dat is het) lang niet iedereen aanspreken.

Spreekt het jou wel aan? Neem dan contact op met Rolf Zegger van Kolmeijer Makelaars, want deze tool is beschikbaar voor anderen. Natuurlijk tegen betaling. Waarbij ik persoonlijk wil aanvullen dat het niet duur is, sterker nog, ik vind het goedkoop, mede ook omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt, zonder abonnementskosten. Ook daar heeft Rolf bewust voor gekozen. Vraag hem maar waarom!

Bekijk de promo-video

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+