Is het tijd voor een nieuwe website, of denk je dat de huidige website nog een tijdje mee kan? De afgelopen jaren heb ik veel nieuwe/herziene websites van makelaars onder ogen gekregen.
In de meeste gevallen betrof het websites gemaakt door de CRM leverancier zoals RealWorks, Goes & Roos, Wazzup en Eye-Move. Begrijpelijk, zij hebben immers de data van de huizenportefeuille in de database zitten en die dient prominent en goed op de website getoond te worden.
Mis. Fout. Klopt geen donder van.
(lees maar waarom in het blog over de 8 meest gemaakte fouten op websites van makelaars, bij punt nummer 2)
OK – tijd om praktisch te worden. Het maakt even niet uit of je nu, op dit moment, een nieuwe website nodig hebt of niet. Doe maar even alsof dat wel zo is.
Tegelijkertijd – vergeet wat je nu hebt. Doet er niet toe hoe mooi of goed die website is, je begint gewoon overnieuw. Leeg vel papier. Oogkleppen weg.
Waar begin je dan met je nieuwe website?
Je begint natuurlijk bij het belangrijkste, dat weet iedereen.
STOP! Dat is dus niet je aanbod – dat heb je toch (net) gelezen…?
Daarom is het zo essentieel om een leeg vel papier te pakken. Sla een nieuwe, juiste weg in.
Je begint met antwoord geven op de vraag: “Waarom/waarvoor komen mensen op mijn website?”
Indien dat niet echt bekend is – vraag het dan eens aan je klanten. Bij elk klantcontact dat je de komende 10 dagen hebt stel je ze aan het einde van je gesprek allemaal even dezelfde vraag: Wat wil jij graag zien/weten als je naar mijn website gaat?
De reacties kunnen je wel eens versteld doen staan.
Hoe gaat men naar jouw website toe?
In het afgelopen jaar, 12 maanden hebben we het dan over, is het gebruik van mobile devices (smartphones en tablets) toegenomen. Enig idee hoeveel?
Op funda met meer dan 50%. Op dit moment (eigenlijk vorige week, want zo hard gaat het allemaal) gebruikt ruim 30% van elke bezoeker op funda een smartphone of tablet.

Bron: funda presentatie tijdens #NSM8
Aangezien een website niet gemaakt wordt voor vandaag, maar voor de komende 2 à 3 jaar is het onontkoombaar om er nu voor te zorgen dat je nieuwe website het perfect doet op die Samsung, die iPhone, Nokia, Sony of LG. Ongeacht of het Android, iOS of Windows Mobile gebruikt.
Want, als nu al ruim 30% van de bezoekers zo’n ding gebruikt, hoe is dat dan over pak hem beet 18 maanden…?
Dat aantal ligt dan ver, echt ver boven de 50%. De meerderheid.
Wordt jouw website dan nog wel bekeken, als die bagger weergegeven wordt? Wat denk je zelf…?
Een nieuwe aanpak en opbouw
Traditioneel gezien heb je eigenlijk veel ruimte voor informatie op een website. Want, de beeldschermen van PC’s en laptops zijn groot. Wat er vervolgens vaak gebeurd – ook met verschillende templates van de CRM leveranciers – is dat er eerst een mooie website (voor op de computer) gemaakt wordt om daarna te kijken hoe je er voor kan zorgen dat het er ook leuk uitziet op een tablet of foon.
Gemiste kans.
Je wilt andersom beginnen…. en dat zal ik even illustreren met een familiefoto.
Wat een familiefoto te maken heeft met webdesign
Het is weer tijd voor een jaarlijkse familiefoto. Geen overdreven grote familie, toch is het belangrijk dat iedereen er goed op komt te staan.
(lees: je maakt een nieuwe website waar je alle informatie goed op wilt hebben staan)
Hoe pak je dat aan? Om wie gaat het eigenlijk? Die zet je in het midden. Opa en oma.
Wat vinden zij belangrijk? Hun oogappeltjes – de kleinkinderen! Die komen dus vooraan. Handig, want ze zijn ook wat kleiner. Daarom zet je vervolgens de langste mensen achteraan, zodat ze niet iemand anders afblokken op de foto. En voila:
Op deze manier heb je alle informatie in volgorde van belangrijkheid op je site staan.
Het mooie van deze manier van denken “Wat is het belangrijkste” en dat als centraal uitgangspunt te nemen is dat het op dat kleine schermpje nog steeds opgaat.
Kijk maar – opa en oma staan er op, met de twee belangrijkste oogappeltjes (omdat ze in het midden staan).
Wat wil je waar hebben staan – en is het nodig?
De moeilijkheid is bepalen wat nu het aller-aller-echt-allerbelangrijkste is. Daarom wil je jouw klanten dat vragen. Want die weten het beter dan jezelf, of de webbouwer.
Nadat je dat op een rijtje hebt – en dat vergt heel wat nadenken, overleggen en zelfs discussiëren – is het tijd om een stap terug te nemen en af te vragen of het naast het feit dat het belangrijk is, ook echt nuttig is om daar te staan.
Concreet voorbeeld: in het blog over de 8 meest gemaakte fouten staat een prominente zichtbare plaats voor het telefoonnummer op de eerste plek.
Dat geldt absoluut voor een PC-versie van je website. Is dat nog steeds zo als je website op een mobiel getoond wordt? Dat is de vraag die iedereen zichzelf dient te stellen.
Ondanks het feit dat de informatie die gepresenteerd wordt op de site van belang is of kan zijn – maakt het verschil wanneer, waar en waarmee naar die informatie gekeken wordt. Is dat thuis op de bank of staat men voor het te kopen huis? Overdag, des avonds of in het weekeinde?
Wees daar ook op bedacht. Laat dus, als voorbeeld, alleen je telefoonnummer zien als er ook daadwerkelijk opgenomen gaat worden.
Heb je een webchat functie? Dat is misschien praktisch voor iemand die op de laptop of PC zit te kijken, op een tablet of smartphone is dat al een stuk minder praktisch.
Opbouwen is eenvoudiger dan afbreken
Met dit in het achterhoofd is het tijd om aan de slag te gaan. Daarbij is het zaak om eerst te weten wat het belangrijkste is, wanneer je iets wel/niet wilt tonen, op een specifiek device waarbij je ook rekening houdt met tijd en locatie.
Begin met het kleinste scherm. Daar toon je alleen wat cruciaal is om te tonen aan die gebruiker, op dat moment en die locatie.
Bouw dat vervolgens uit naar de tabletversie, want die schermen zijn wat groter dus kan je iets meer laten zien, om vervolgens als allerlaatste je website voor de PC/laptop te bepalen.
De vakterm hiervoor overigens is responsive webdesign.
Als je wilt zien hoe dat werkt, bekijk De Scherpe Pen dan maar eens op je PC, tablet en smartphone.
Reflecteren
Met deze invalshoek valt veel te winnen. Helemaal omdat veel makelaars (te) weinig tijd en energie aan de eigen website besteden. “Het gaat toch om het aanbod” is een veel gehoorde uitdrukking.
Als dat echt zo zou zijn is elke website van een makelaar nutteloos. Immers, aanbod wordt wel bekeken op funda.
Dat is wel hoe er vaak gedacht wordt. Juist daarom kan er veel gewonnen worden. Namelijk onderscheid van de concurrent.
Een aantal punten die je duidelijk naar voren wilt laten komen
Als afsluiting nog even een opsomming van vragen waar consumenten graag een antwoord over willen aantreffen op de website van een makelaar – in willekeurige volgorde, want iedereen is anders!
- Wie ben jij (en je collega’s)?
- Waarom ben je goed?
- Wat doe je (anders dan anderen)?
- Wat kosten jouw diensten?
- Hoeveel succes heb je?
- Wat kan ik van jou verwachten?
- Hoe snel verkoop jij (mijn) een huis?
- Wat is het specialisme?
- Wat weet jij over deze wijk/buurt/dorp/stad/locatie?
Vergeet daarbij niet om video in te zetten… De gemiddelde bezoekduur van een website is kort. Vaak zelfs minder dan 1 minuut. Die wordt vervijfvoudigd dankzij de inzet van video.
Men bekijkt liever een filmpje waarin je uitlegt hoe en wat, dan het te moeten lezen.
Heb je nu het gevoel dat je aan de slag wil met een nieuwe site en kan je daarbij hulp gebruiken? Laat me dat gerust weten en ik breng je graag in contact met één of meerdere partijen die je daarbij goed ondersteunen.
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
Volgens mij spelen er twee belangrijke vragen een rol: 1) waarom komt iemand op de website van de makelaar en 2) wat wil hij daar vinden.
95% van alle woningzoekers kijkt m.i. in eerste instantie naar Funda als start van de zoek campagne. Op Funda staat de woning centraal en is de makelaar ondergeschikt aan het aanbod en heeft een profilering van nul komma nul.
Bij een gevonden woning kan een potentiële koper via Funda naar de verkopende makelaar doorklikken. Dat gaat altijd via een tussenstap op Funda, de makelaar pagina, die in heel veel gevallen amper is gevuld (puntje van aandacht hier dus). Via die tussen pagina komt de potentiële koper dan op de website van de makelaar.
Vanaf de eerste pagina moet dit dus een frisse en vooral heldere en vertrouwenwekkende uitstraling hebben Allemaal hierboven door Han beschreven, dus daar laten we het dan ook bij.
Wat de klant ook wil (de verkopende makelaar is immers een gegeven voor de potentiële koper en daar kan niemand omheen), is voor het huis wat zijn interesse heeft gewekt, een beter beeld krijgen. Daar gaat het nu in 95% van de gevallen imho mis. De meeste websites zijn template websites, slechter dan Funda, verouderde informatie en leveren minder dan Funda. In plaats dat je ingelockt wordt op de website van de makelaar, haak je vooral snel af door de website.
Juist nu de potentiële koper bij jou als makelaar is beland, moet je er alles aan doen om het de potentiële koper makkelijk te maken en vast te houden in jouw aanbod. Waar je als makelaar op Funda onzichtbaar bent, ben je op de eigen website in control over je presentatie.
Er is dus nu en potentiële koper op jouw website (een koper, niet een verkoper, wat de andere doelgroep is van de website), en die koper wil zo snel als mogelijk naar dat ene huis en verwacht daar meer dan op Funda. De potentiële koper krijgt echter minder of maximaal hetzelfde. Tsja, aan welke behoefte voldoe je op dat moment dan?
Stel het is allemaal wel perfect, maar de koper is niet geïnteresseerd. Op welke makelaar website kan een potentiële koper dan met een paar klikken een vergelijkbare woning vanuit jouw portfolio bekijken. Je wilt namelijk iets verkopen en dit is de uitgelezen kans. Een koper op je website met interesse en koopgedrag. Het laatste wat mag gebeuren is dat de afhakende kooplustige zoeker afhaakt en meteen weer op Funda gaat zitten smurfen…. daar staan wel woningen, maar niet jouw woningen…..
Nog veel werk aan de winkel volgens mij……. 😉
Goede aanvulling Mario – dank je!
Wat je eerste vraag betreft, waarom komt iemand op de site van een makelaar, het is mijn persoonlijke mening dat de meeste consumenten die op een makelaarssite terecht komen er niet voor het aanbod komen. Dat vinden ze wel op funda, jaap of huislijn.
Wat ze er wel zoeken is informatie over de makelaar en zijn/haar dienstverlening. Bevestiging dat het ‘de juiste’ makelaar voor hun is. Vaak wordt dat niet gevonden…
Klopt wel een beetje. Ik denk vooral verkopers en een potentiële koper haakt al snel af op een makelaars website, want hij kan daar niks extra’s vinden voor zijn informatie behoefte, dus telefoonnummer of email adres is dan voldoende.
Hoi Mario – de stelling dat telefoonnummer en/of e-mailadres voldoende is… Eeehm nee.
De consument zal je dan gewoon links laten liggen als ze op de site niet het antwoord kunnen vinden wat ze zoeken.
(dat is ook de reden waarom een Open Huis zo succesvol is: consument wil in de aanloop/zoekfase liever nog geen contact met de makelaar)
Zorg er als makelaar voor dat je weet wat de informatiebehoefte van je potentiële klanten is, om dat vervolgens ook op je site aan te bieden. In eenvoudige taal, zonder poespas en verbloemingen.
Nee, zo bedoel ik het niet. Een potentiële koper is gewoon op zoek naar een huis, een verkopende makelaar is daarbij een gegeven voor de koper. Als de potentiële koper via Funda bij de makelaar website terecht komt en daar niet kan vinden wat aan de behoefte voldoet, dan is een e-mail of telefoonnummer genoeg voor het contact en is de rest een teleurstelling.
De potentiële koper heeft geen enkele relatie met de makelaar in kwestie natuurlijk, dat is een gegeven feit. Dat een potentiële koper op een website komt die op geen enkele manier voldoet aan de bevrediging van zijn informatie behoefte….. dat is voor 99% van de websites ook en feit helaas.
Beste lezers van het bovenstaande artikel,
Ik ben het met Han eens dat er nog veel makelaars met een traditionele gedachte naar de makelaardij kijken en dat komt ook tot uiting in de verschillende websites die ik zie waarin het aanbod altijd centraal staat. Zelf heb ik geprobeerd om meer aandacht te schenken aan de diverse buurten (in dit geval van Amsterdam) met ieder een eigen karakter, sfeer en hotspots/buurttips.
De eigenaren en de buurtbewoners hebben een heel goed beeld van hun buurt en weten de juiste ‘buurttips’ te geven. Dit in combinatie met, waar het natuurlijk ook om gaat, het huis zelf zorgt voor een completer verhaal is mijn mening. Het uiteindelijke doel is: ‘de buurt verkoopt’
Graag hoor ik van jullie wat jullie voor feedback hebben over onze website http://www.tipamsterdam.nl om zo te leren wat er nog (ongetwijfeld) aan verbetering onderhevig is en hoe jullie de gebruiksvriendelijkheid ervaren.
Alvast dank voor de feedback.
Groeten,
Roland van Oord
TipAmsterdam Makelaar
Han, een duidelijk verhaal waar veel makelaars wat aan zullen hebben. Maar… je kan nog zo’n mooie website hebben maar als niemand je weet te vinden… dan bereik je toch je doel niet. Zoals meer bekendheid, duidelijke profilering en natuurlijk meer klanten.
Vergeet daarom niet om een plan te maken om bezoekers naar je website te halen. Daarbij is de vindbaarheid binnen Google van cruciaal belang en dat is tegenwoordig helemaal niet gemakkelijk omdat er een enorme concurrentie is op het woord “makelaar” in combinatie met “plaats”. Een makelaar zal zich hier goed in moeten laten adviseren.
Daarnaast kan je natuurlijk ook met online campagnes zorgen voor meer bezoek. Een goede Adword campagne is dan onontbeerlijk, maar ook via Huislijn.nl kan je tegenwoordig bezoek genereren voor je website. Met het concept Makelaar Centraal kan de makelaar bij al zijn aanbod op Huislijn.nl eigen advertenties plaatsen over aankoop, verkoop, taxaties enz. Maar ook linkjes naar zijn zoekopdracht, nieuwsbrief of hypotheekservice.
Op Huislijn.nl komen veel bezoekers die nog aan het oriënteren zijn en dus open staan voor de diensten van de makelaar. Een voorbeeld van een makelaar: http://www.huislijn.nl/koopwoning/zuid-holland/papendrecht/vlethaak-4_1/details Meer informatie over dit concept: http://www.huislijn.nl/makelaarcentraal
Ronald – volledig met je eens dat het van belang is dat je website gevonden wordt. Die stap heb ik bewust niet bij dit blog toegevoegd. Ik hou het bij voorkeur tot 1 onderwerp per blog.
Dit is het verhaal dat -als/wanneer- de bezoeker op je site komt…
Los daarvan vraag ik me oprecht af of er veel mensen via google echt op zoek zijn naar een makelaar. Zo van “laat ik eens kijken of ik een makelaar kan vinden in mijn woonplaats”. Mocht dat wel zo zijn – dan schat ik de mensen kennelijk slimmer in dan ze blijken te zijn.
In mijn opinie weten mensen allang wie er makelt of niet – en zijn ze op zoek naar ‘het verhaal’ van de makelaar. Ze weten dus naar wie ze op zoek zijn. Dan nog is goede SEO belangrijk, maar niet cruciaal voor je business. Immers, de consument zoekt bevestiging van wat ze al weten, hebben gehoord of denken te weten.
Precies op dat moment wil je dan ook met een site komen waar men wat aan heeft, vindt waar ze naar op zoek zijn EN die goed werkt ongeacht het benutte device.
Het pluggen van makelaar centraal vind ik hier wat vreemd. Staat los van de strekking van mijn blog.
Mist de relevantie #imho.
Misschien dat er nog een keertje een blog over SEO komt…
Han – Google zoekvolume per maand op “makelaar” en “plaatst”. Amsterdam: 2900, Rotterdam: 1300, Almelo: 210, Dordrecht: 320, Leerdam: 110, Goes 140, Eindhoven: 720. Volgens mij wil je als makelaar dan graag gevonden worden…(met je mooie website)
Volgens mij nodigt dit uit voor een vervolgblog – gericht op google vindbaarheid 🙂
Het heeft even geduurd Ronald – het vervolgblog naar aanleiding van jouw terechte opmerking mbt het ‘gevonden worden’ staat nu online!
https://descherpepen.nl/2014/hoe-goed-wordt-jouw-kantoor-gevonden-bij-google-en-tips-om-dat-te-verbeteren-seo-zoekoptimalisatie/