Selecteer een pagina

makelaars-worden-overbodig-net-zoals-werkpaarden

Er worden elk jaar weer mooie voorspellingen gedaan over de toekomst van het vak makelaar. Meestal gaat het over de nieuwe richting die een makelaar in dient te slaan om te blijven innoveren. Of over het gemak dat er gaat komen voor verschillende (simpele) taken dankzij automatisering.

Want dankzij de automatisering wordt het makkelijker om als makelaar je werk te doen. Dankzij diezelfde automatisering wordt de makelaar overbodig.

Bereid je voor op een uitgebreider blog dan normaal. Want dit gaat over de evolutie van de makelaar.

Waar zijn de werkpaarden?

De toekomst (wat een belachelijke manier eigenlijk om er zo over te spreken) is lang niet altijd gebaseerd op het verleden. Zeker niet met de volgende revolutie die ons te wachten staat, namelijk de robotisering. Automatisering keer 10 zeg maar.

Toch maakt het het makkelijk om de sceptici onder de lezers (ben jij dat ook?) even wakker te schudden. Dus gaan we terug naar 1916. Dat was namelijk het jaar van hoogtij voor het werkpaard. Sindsdien ging alles bergafwaarts.

Want waar is het werkpaard? Ja! ze zijn er nog. Alleen niet in die aantallen als een eeuw geleden. Elke auto (fiets/motor/vliegtuig) is een vervangen paard…

Dat werkpaard is vervangen door automatisering. Simpel.
Want de automatisering maakt dingen makkelijker voor ons mens.
De automatisering maakt dingen makkelijker en sneller voor de makelaar.
Zodat de makelaar vervangen wordt door de automatisering.

Te kort door de bocht? Lees even verder…

Toekomst van de auto

Google's_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car - De makelaar wordt overbodigWe hebben het allemaal al gezien of over gehoord, de zelf rijdende auto. Geen toekomst meer, maar realiteit. De testauto’s die zichzelf al een tijdje rondrijden hebben nog geen brokken gemaakt. Tja, logisch als je ze alleen op een circuit laat rijden, of op afgezette stukken industrieterrein.

Nou, dat is alweer geschiedenis. Ze rijden al gewoon rond op de openbare weg. Enig idee hoe Audi de journalisten naar de CES 2015 technologie beurs in Las Vegas bracht? Juist, in een autonoom rijdende audi A7. Over een afstand van 800 kilometers. Op de openbare weg. Eerlijk is eerlijk, alleen op de Highway (snelweg), maar dat had te maken met wetgeving. Die loopt namelijk wat achter bij de huidige ontwikkelingen.

De vraag is daarom niet OF het gaat gebeuren, maar WANNEER de consument een ‘automatische piloot’ in de auto heeft zitten. De vertragende factor is niet de technologie of de automatisering, maar de mens. Vreemd eigenlijk dat mensen zo bang zijn voor een zelf rijdende auto. Want wat gebeurt er als je vliegt of vaart? #autopilot

Nog een vertragende factor trouwens is de ‘schuldvraag’ als er een aanrijding is. Wie krijgt de blaam? De bestuurder, de maker van de auto of toch de softwarefabrikant? Eeehm, over welke aanrijding hebben we het dan? Mensen maken de ongelukken, niet de auto’s. Verzekeringsmaatschappijen staan te trappelen tot de autonome auto geaccepteerd wordt op de openbare weg.

Maak het een stapje groter en verplaats dit naar de transport sector. Logistiek. Vrachtwagens die nooit meer stil hoeven te staan, anders dan tijdens het laden/lossen. Alleen daardoor zouden er al minder vrachtwagens op de weg nodig zijn. Denk ook even aan de veilige afstand tussen vrachtwagens. Die wordt geen 50 meter of meer, maar 2 meter. Meer wagens op de weg, die efficiënter rijden en minder botsingen. Wat zou dat voor de files doen…?
Maar daar gaat dit verhaal niet over.

warehouse robotKijk even bij de logistiek van opslagruimte. Hoe denk je dat er bij BOL, Wehkamp of Coolblue de pakketjes samengesteld worden? Absoluut niet met het handje! Alles wat geautomatiseerd kan worden, wordt geautomatiseerd. Goedkoper en sneller zijn de belangrijkste factoren.

Terug naar de makelaardij.

Automatisering in de makelaardij

Welke middelen en manieren, qua automatisering gebruik jij vandaag de dag om jouw werk makkelijker te maken?

 • Inmeten van een ruimte
  stukje technologie tegen de muur houden of op de grond leggen en klaar.
 • Perceelgrootte
  even inloggen in een database en klaar
 • Woning online zetten
  meer dan wat details en kenmerken aanvinken/invoeren en wat databestanden uploaden is het niet
 • Alle informatie op locatie
  dankzij de tablet en smartphone – kan een makelaar nog zonder?
 • Youtube
  dankzij de smartphone of tablet simpel een filmpje maken en uploaden
 • Sociale media & nieuwsbrief
  knettereenvoudig groot bereik om een boodschap te communiceren
 • Klantenfeedback
  weten waarom de klanten jouw dienstverlening waarderen (of niet)
 • Dropbox of intranet
  eenvoudig (grote) bestanden delen met klanten en relaties
 • Chatservice (24/24)
  altijd reactie wanneer een geïnteresseerde een vraag heeft, permanente bereikbaarheid
 • Google Maps en Streetview
  direct even kijken waar het is, wat de route er naar toe is (navigatie) en de straat en omgeving bekijken
 • en nog veel meer tools, gimmicks en apps om vooral de communicatie te optimaliseren (en vereenvoudigen)

Hoe lang denk je dat het nog gaat duren voordat al die gegevens – die nu nog elke keer en bij elk huis of communicatiemoment uitgevoerd dienen te worden – in een database staan?

Alle nieuwbouw wordt digitaal uitgewerkt. Die bouwtekening gaat in een database. Hoppa, al je gegevens over alle ruimten en afmetingen bij elkaar op een rijtje. Ja, ook als er een verbouwing is geweest.

Het energielabel zal dan ook snel weer verleden tijd zijn – dankzij de slimme meters weten we exact hoeveel er verbruikt wordt in dat huis, op basis van die bewoning. Omdat we dat weten van alle verschillende type huizen en verschillende bewoning samenstelling is een algoritme zo gemaakt die kan bereken wat het verbruik gaat worden in dat huis voor een bepaalde bewonerssamenstelling. Appeltje-eitje, echt.

Taxaties? Laat me niet lachen. Verleden tijd voor de massa. Slechts de uitzonderingen blijven er, net zoals er her en der echt nog wel werkpaarden te vinden zijn. Alleen in andere aantallen dan voorheen.

Wat is jouw kenteken?

kentekenplaatGeef mij het kenteken van jouw auto en ik kan je binnen 1 minuut vertellen wat voor auto je hebt, wat die gekost heeft, wat voor motor er in zit en het aantal zitplaatsen, bagageruimte, verbruik en wat je aan wegenbelasting betaald.

Over een jaartje of wat is dat met een huis niet anders. Voer de postcode, huisnummer en toevoeging in en je weet alle info (meer dan nu al kan met betaalde sms-diensten).

Niet alleen jij beste makelaar, maar iedereen! Voor die (en veel meer) informatie wordt de makelaar overbodig.

Locatie, locatie, locatie

Hoe zit dan dan met de kennis van de omgeving, over de locatie en de demografische gegevens?

Vertel eens eerlijk, hoe komt de makelaar aan die informatie? Die zit echt niet in een laatje onder het bureau! Staat allemaal in een boel enen en nullen op een chip in de cloud.

Al die verschillende databases worden allemaal aan elkaar geknoopt. Vandaag.

Dat betekent dat morgen (of overmorgen) die gekoppelde gegevens meer en meer en nog veel meer weten over de omgeving dan de makelaar. Die wordt overbodig.

Sterker nog – de technologie gaat het beter doen. Want die weet, dankzij al die gekoppelde informatie, ook wat de mensen die er wonen leuk vinden. Wat ze eten, hoeveel afval ze produceren, welke TV-programma’s er gekeken worden en wat het favoriete vakantieland is.

demografische-info-De makelaar wordt overbodig

Creativiteit

Maar kan de technologie ook de creativiteit en inventiviteit van een makelaar overnemen?

Laten we eens kijken naar creatieve dingen, zoals muziek. Kan technologie muziek maken? Je luistert er dagelijks al naar. Muziek wordt al door computers in elkaar gezet (zelfs al sinds 1990… luister maar). Sterker nog, waarom denk je dat er zoveel hippe zangers zijn die geen noot vals zingen? #autotune. Een stukje software dat er voor zorgt dat de muziek en zang zuiver is. In realtime.

Om je even aan te geven dat het niet zomaar iets is, hier een paar namen van artiesten waarvan bekend is dat ze autotune gebruiken:
Alice Cooper – Natasha Bedingfield –  Mary J Blige – Cher – Taio Cruz – Jason Derulo – Eminem – Ke$ha – Lady Gaga – Madonna – Rihanna – Nou ja, duidelijk toch?

Maar een tekst schrijven, dat kan een computer toch niet overnemen van een makelaar? Kuchkuch, denk even goed na voordat je het antwoord denkt te weten. Drie jaar geleden was het al een feit dat sportberichten door computers gegenereerd werden. Sneller dan een reporter of journalist het kan.
Berichten die op de voorpagina van de website van Forbes staan.
En geef dan nu antwoord op de vraag of makelaars de teksten blijven schrijven…

Wat blijft er dan over voor de makelaar?

Ja, dat is dus eigenlijk de vraag. Als makelaars niet fundamenteel anders gaan werken, kunnen ze maar beter ander werk gaan zoeken.
Niet vandaag – geen paniek!

Net zoals met de auto waar jij niet meer hoeft te sturen, gas te geven, remmen, zal dat met het verdwijnen van de makelaar ook nog wel even duren. Het zal beetje bij beetje zijn.

Nu weet ik dat menig makelaar denkt dat dit allemaal bullshit en onzin is. Natuurlijk kan niemand de makelaar vervangen, al helemaal niet door technologie. Het blijft mensenwerk!

Dat is nou precies hetzelfde wat de paarden een eeuw geleden ook dachten. Dat de nieuwe technologie zoals een auto (of tractor) hen niet zou vervangen.

Hoe zit het dan met andere beroepen?

Laat het maar direct gezegd worden, 45% van de arbeiders is nu actief in een beroep dat gaat verdwijnen. De transportsector als eerste. Met duizenden tegelijk. Kassa-medewerkers? Worden nu al uitgefaseerd. Maar ook in de gezondheidszorg gaan er rake klappen vallen. Computers kunnen nu al beter voorspellen welk ziektebeeld een patiënt heeft dan ‘deskundigen’.

Komt dit allemaal nu zomaar uit de lucht vallen? Absoluut niet.
Neem even 15 minuten om deze video te bekijken (NL subs).

De makelaar wordt overbodig

Wat de toekomst betreft durf ik hardop te zeggen dat de makelaar een uitstervend ras is. Tot die tijd is er nog werk genoeg! Er valt nog heel veel te verbeteren, is er genoeg ruimte voor creativiteit en automatisering. Als makelaars er voorlopig het beste van maken of beter, dan zou dat het er voor veel, heel veel mensen een stuk makkelijker op maken.

Dat is toch waar het allemaal om gaat en waar het allemaal mee begon. Het makkelijker maken voor onszelf.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+