Het aanbod aan huizen die te koop staan op de verschillende huizensites is nog altijd enorm. Eigenlijk zelfs te veel, alleen is dat een ander verhaal, daar gaat het nu even niet om.
Waar het wel om gaat is het gedrag van kopers. Want hoe selecteren die een huis wat ze (eventueel) wel willen gaan bezichtigen uit die tientallen, honderden of zelfs duizenden mogelijkheden?
Kopersgedrag
Wat er gebeurt op de huizensites is over het algemeen altijd hetzelfde. Dit is het meest kenmerkende gedrag van ‘de mens’, dat kudde-dier.
- bepalen waar je wilt wonen (locatie, locatie, locatie!)
- bepalen wat voor soort huis je wilt (ego, aanzien & emotie)
- bepalen wat je kan besteden (altijd meer dan de werkelijkheid)
- soms nog het minimale aantal slaapkamers toevoegen aan de zoekopdracht
En dan krijg je een waslijst aan huizen voorgeschoteld. In redelijke willekeur gesorteerd (vanuit de koper bezien – jij weet wel beter!)
Iene-miene-mutte
Vervolgens wordt er door die koper bepaald van welk huis ze iets meer willen weten. In eerste instantie vaak meer foto’s kijken, om een beter beeld te krijgen.
Dat allereerste keuzemoment is waar het hier om gaat. Dat hele kleine fotootje is bepalend voor de koper om er wel of niet op te klikken. Juist op dat moment wil je graag dat het huis van jouw klant wat beter bekeken gaat worden.
Vrijwel elke makelaar weet hoe je dat kan beïnvloeden. Blauwe lucht! Zon!
Ja. Dat werkt als er weinig zijn die dat doen. Alleen weet elke makelaar en fotograaf ondertussen wel dat heldere, scherpe, zonnige met blauwe lucht gevulde foto’s beter zijn. Het is niet meer ‘anders’. Het onderscheidende vermogen is gereduceerd.
Toch wil je opvallen in dat rijtje huizen en dat mag niet met ‘Einstein de hond‘.
Als licht een wapen is, dan is donker dat ook
Met dat motto hebben De Woningcoaches fotograferen in het donker toegevoegd aan hun arsenaal. Het levert mooie foto’s op die gewoon echt anders zijn dan die 17 in een dozijn.
Dat zorgt er voor dat het huis van jouw klant wel opvalt tussen al die vergelijkbare postzegels.

Bron: Bert Vaartjes
Een nachtfoto maak je niet even snel, zeg tussen twee bezichtigen door. Daar komt wat meer bij kijken. Zo wil je allereerst de buren goed informeren wat je gaat doen, en wanneer.
Niet iedereen vind het normaal als je in het donker in ene een serie floodlights aanknipt om daarmee het duister te verdrijven voor licht. Veel licht wat vervolgens nog goed uitgelicht dient te worden zodat het huis optimaal naar voren komt in dat donker.
Ach – heb je geen floodlights? Geen ervaring met fotograferen in het donker? Haal er dan een expert bij zou ik zo zeggen.
Kost wat moeite, vergt wat inspanningen en als het goed is valt het licht dan op de juiste plek in het postzegel foto overzicht op funda, huislijn of jaap.
Zeg eens eerlijk, hoe vind je deze foto’s en ga jij er wat mee doen?
(niet allemaal tegelijk!)
Fotograferen in het donker

bron: AV2 De Woningcoaches

bron: AV2 De Woningcoaches

bron: AV2 De Woningcoaches

bron: AV2 De Woningcoaches
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
“Onderscheiden doet Verleiden”, dus zorg inderdaad dat je aanbod zich dan ook kan onderscheiden van de rest. Los van de kwaliteit van fotografie (die bij heel veel makelaars nog behoorlijk onder de maat is), fotografen met nieuwe techno kunstjes als HDR fotografie direct uit de camera (vooral bedoeld als je niet kan fotograferen) etc. is een werkelijk enorm deel van het aanbod allemaal identiek.
Overal zie je dezelfde serie, voorkant, omgeving, achterkant, woonkamer, keuken, slaapkamers, badkamer en zolder etc. Weinigen gaan een stapje verder, leuke detail foto’s, kleine collages van authentieke onderdelen van de woning, wat minder standaard shots vanuit leuke hoeken of langs een beeld in de tuin etc. etc. maar ook hoogte foto’s en ook dus avond fotografie.
Als het aanbod overweldigend is, dan is het de kunst om jouw aanbod extra te laten opvallen end e aandacht te klanten trekken. Allemaal in hetzelfde grijze Mao pak lopen laat uiteindelijk niemand opvallen in de massa, behalve die ene met een geel Mao pak.
Hier staan nog wat bruikbare tips over fotograferen met weinig licht: http://mashable.com/2014/06/25/photography-low-light/
Je verteld dat dit soort beelden moeten opvallen in het lijstje van postzegels op de huizensites. Zolang beelden van bijvoorbeeld Nicolet Groen opvallen ten opzichte van de rest dan is er eerst nog een enorme kwaliteits sprong te maken die ik veel belangrijker vind dan een andere techniek gebruiken.
Wat daarna eerder gebruikt zou moeten worden dan nacht fotografie is alle foto’s netjes uitlichten met flitsers, maar die stap hoeft pas gemaakt te worden als in je regio alle fotografen dezelfde kwaliteit fotografie hebben.
ik zou er eerst voor zorgen dat de beeld kwaliteit op orde komt dat is vaak niet het geval, voor diegene die wel de juiste kwaliteit hebben hoeven ze zich pas te onderscheiden als iedere makelaar in de regio de juiste beelden inkoopt.
De uitdaging ligt hier bij de makelaar die moet weten hoe een huis op de juiste manier gepresenteerd dient te worden, en waar de juiste fotografie kwaliteit aan moet voldoen.
Er is nog een enorme stap te maken.
Eerlijk gezegd zie ik hier de toegevoegde waarde niet van in, Door het huis in het donker te fotograferen zorg je juist dat er een hele hoop details juist verdwijnen. De foto is er alleen omdat het mooi is en niet van toegevoegde waarde voor de verkoop.
Een foto van een huis of gebouw kan het beste gefotografeerd worden tijdens het blauwuur, Dit is het moment van licht naar donker of vice versa. Fotografie gaat namelijk puur en alleen om licht, Waar komt het vandaan en hoe zorg je dat het spannend genoeg wordt dat deze interessant wordt. Afgezien van het licht in eigen huis is er verder geen reden om nog meer licht toe te voegen.
Een mooi voorbeeld is todd hido http://www.toddhido.com/ met zijn homes at night serie waarbij hij in de winter midden in de nacht de straat op is gegaan en foto’s heeft gemaakt van woningen in de nacht. Door de huizen op een speciale manier te fotograferen komt er een mooie serie uit.
Maar wat niet gebeurt is floodlights gebruiken, dan verander je de volledige lichtdynamiek van een huis. Hierdoor zal de werkelijkheid anders zijn dan in de praktijk, en dat is wat je nu juist niet wilt. Je wilt de werkelijkheid laten zien. Want dat is wat de potentiele verkoper wilt zien.
Daarbij komt dat je tijdens het blauwuur maar 1 huis per keer kan fotograferen daarnaast is het ook nog een dure vorm van fotografie. En dus vaak niet interessant voor de gemiddelde makelaar of huizenverkoper. Dit komt doordat de fotograaf een 2e keer naar de woning moet om deze blj daglicht te fotograferen en tijdens het blauwuur. Hij aan het begin van het blauwuur zijn spullen klaar moet hebben staan en dan direct het juiste licht moet hebben omdat tijd voor het innemen van een anders camerastandpunt niet mogelijk is. Mocht de makelaar meerdere foto’s willen dan zijn er zelfs meerdere sessies nodig.
Fotografie van huizen tijdens blauwuur kan interessant zijn om je te onderscheiden maar is een dure vorm van fotografie die mijn inziens niets toevoegd aan de woningpresentatie. Maar kunnen wel mooie resultaten weergeven en daardoor maak ik ze graag.
Hallo Guillaume – wat je in je eerste paragraaf verteld is waar. Alleen gaat het daar niet om. Het doel is niet om een toegevoegde waarde aan de verkoop te geven, noch om alle details te laten zien.
Dit gebruik je om je te onderscheiden van de massa. Dat is stap één in het traject. Immers, als het huis zich in het rijtje postzegels niet onderscheid, wordt er überhaupt niet naar het huis gekeken (in elk geval minder) waardoor je minder kans hebt om de rest te laten zien van het huis.
Het is ook absoluut niet zo dat je alleen maar foto’s in het donker plaatst. Het is een eye-opener (letterlijk) en het zet een sfeer neer. Emotie.
En als er iets is wat de koper kan leiden bij de aanschaf van een huis, dan is dat wel emotie.
Je wilt dan ook niet in alle foto’s ‘de werkelijkheid’ laten zien. Je wilt gevoel overbrengen. Het gevoel van “daar wil ik wel wonen!”.
Bedankt voor je goede informatie over het blauwuur – daar zullen de lezers zeker wat mee kunnen.
Eens Guillaume, je bent niet ineens topfotograaf als je toevallig een goede camera hebt. Dat is in het geval van av2 de woningcoaches echter wel het geval. Fotografie is een vak, nét als vastgoedstyling en een (keurmerk)interieurstylist. De geplaatste foto’s zijn totaal uit proportie en de lichtdynamiek is verre van realiteit. Een bezichtiging is tenslotte ALTIJD overdag.