Selecteer een pagina

ruzie-makenEr is weer een welles-nietes spelletje aan de gang. Dit keer gaat het om geld. Veel geld.
Verder gaat het om macht. De macht om te mogen bepalen wat een ander bedrijf kan of mag.

Even terug in de tijd – de NVM wilde een software partij hebben die gecertificeerd informatie kon aanleveren en delen. Via Tiara – de opvolger van het oude nog op DOS gebaseerde uitwisselingssysteem – om het even kort door de bocht te verwoorden.

Verschillende CRM leveranciers wikkelden zich in de strijd om de gunst van de NVM te krijgen. Want, zo was de bedoeling van de NVM, alle NVM-makelaars zouden dat programma moeten gebruiken. De CRM leveranciers roken omzet, winst!

Tijdens het lange Tiara certificeringstraject ontdekte de NVM dat er eigenlijk wel meer partijen waren die goede CRM software maakten, de strategie werd herzien en er zou niet 1 partij gekozen worden, nee, meerdere leveranciers mochten Tiara gecertificeerd worden.

Echter, 1 partij stak toen wel een beetje met kop-en-schouders boven de rest uit. Basenet. Het bedrijfje van de gebroeders Dorresteijn. Extra gunstig voor de NVM was het feit dat de grootste klant en gebruiker van Basenet RE/MAX was.

Als de NVM hiermee de mogelijkheid kreeg om RE/MAX een hak te zetten was dat mooi meegenomen!
(fyi – drie dagen nadat de overeenkomst tussen Dorresteijn en de NVM (dus Realworks) een feit was, werd RE/MAX gebeld en verteld dat ze ‘Basenet’ niet meer mochten gebruiken…)

Het resultaat was de verkoop van de software aan een nieuw bedrijfje (Realworks) waar de NVM de meerderheid van zou bezitten. Macht, daar is de NVM niet vies van (zie ook funda). Ze stelden destijds als keiharde voorwaarde dat ze de meerderheid zouden hebben, ook al wordt het bedrijf gerund door dezelfde broertjes Dorresteijn.

Voor Basenet Realworks was dit een gouden deal. In één klap een heleboel makelaarskantoren als klant er bij.

Door de jaren heen nam de Tiara certificering toe en waren er langzaam aan steeds meer bedrijven die de makelaarsdata met de NVM en funda konden en mochten koppelen.
Daar baalde Realworks wel van. Er werd van hun grote taart gesnoept en het aantal klanten nam niet echt meer toe, misschien zelfs wel af.

Geen probleem, dachten ze bij Realworks. We gaan onze software gewoon ook aanbieden aan makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten. Volledig terecht natuurlijk, want de andere leveranciers die ook aan de NVM/funda mochten leveren hadden toch ook klanten buiten de NVM om?

Daar begint het gedonder, de machtstrijd.
De NVM trok direct aan de noodrem. “Hallo Realworks – we gaan onze goede software toch niet beschikbaar maken voor niet NVM makelaars? Dat is ongehoord, ongepast en gaat niet gebeuren!”
(artist impression van het gesprek tussen NVM en Realworks)

Vorig jaar december is daar een arbitragezaak over geweest waarbij Realworks als winnaar uit de bus is gekomen. De NVM houdt van haar macht en raakt die niet graag kwijt. Dan maar via de interne kanalen bij Realworks trachten haar zin door te drijven.

Er werd geprobeerd om commissarissen in het bedrijf te krijgen die ‘NVM gezind’ zijn. Dan kon er binnenskamers controle over het beleid van Realworks uitgevoerd worden.
Daar heeft Realworks het weer niet bij laten zitten en heeft een gerechtelijk onderzoek bij de ondernemingskamer aangevraagd. Gisteren diende dat…

Op nieuws.nl staat er ook nog het volgende te lezen:

Het is niet de enige rechtszaak waarin de NVM is verwikkeld. De makelaarsvereniging heeft ook nog een miljoenenclaim aan zijn broek hangen van softwarebedrijf HPC, een zaak die inmiddels al jaren sleept. HPC, ook een softwareleverancier, ging in 2004 op de fles en geeft de NVM hiervan de schuld.

NVM verplichtte haar makelaars namelijk de eigen software af te nemen. In hoger beroep werd bepaald dat de NVM daarmee ‘onrechtmatig’ handelde. Als de Hoge Raad deze uitspraak handhaaft, kan de schade voor NVM in de miljoenen lopen.

De NVM laat weer eens zien wat ze graag willen – dictator spelen over haar leden.
Natuurlijk gaat het om geld en macht – alleen is dit allemaal moeilijk te begrijpen wanneer ‘de markt’ er niet florissant bij staat. Wanneer makelaarsverenigingen er alles aan zouden moeten doen om het VOOR DE KLANT zo makkelijk mogelijk te maken een huis verkocht te krijgen. Of te kunnen kopen.

Dit draagt daar duidelijk niet aan bij. Jammer.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+