Selecteer een pagina

Verkocht bord Woonaccent

Het aantal verkocht borden lijkt weer op te lopen.

Vanmorgen sloeg ik de krant open en las tot mijn vreugde de kop: Krapte op de woningmarkt. Even dacht ik dat de afgelopen periode een nachtmerrie was geweest en dat we nu weer over konden gaan tot de orde van de dag.

Het artikel hield in dat er een stroom van kopers uit diverse delen van het land richting het westen van Nederland was omdat wonen en werken daar veel leuker was. Helaas voor deze mensen was de woningmarkt daar niet op berekend en bleek er voor “starters” op de woningmarkt geen betaalbare woning te zijn.

Rondom Utrecht leek het schier onmogelijk een betaalbare woning te vinden.

Toch lees ik, en met mij velen: Krapte op de woningmarkt.

Wat opvalt is dat veel mensen zich dan laten leiden in hun emoties door dit soort krantenkoppen. Deze krantenkop kan betekenen dat een aantal kopers nu bedenken dat ze er nu bij moeten zijn, de crisis is voorbij. Of zelfs verkopers die bedenken dat vraagprijzen weer naar boven kunnen.

Een berichtje van de NVM vorige week dat het aantal transacties weer opgelopen is. Vraag moet dan zijn ten opzichte waarvan? Vorig kwartaal of hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dan kopt de krant weer: Huizenprijzen dalen, aantal transacties loopt terug. Bron: Kadaster.

Volgende week: Vertrouwen in woningmarkt keert terug. Bron: Hypotheker (meer mensen op adviesgesprek)

Maar laten we realistisch zijn. Er staan meer huizen dan ooit te voren te koop. In een stad als Meppel waar normaal ca. 225 woningen te koop staan ligt het aanbod nu, inclusief nieuwbouw rond de 700 woningen. Dan moet een verkoper toch wel eieren voor zijn geld kiezen en een lager dan verwacht bod accepteren. En met zo’n aantal te koop staande woningen  moet er toch vanzelf meer verkocht worden.

Het aantal verkochte woningen loopt wellicht langzaam weer op maar het aantal dat niet verkocht wordt loopt nog sneller op!

Onlangs besprak ik met een opdrachtgever tijdens een voortgangsgesprek de teruglopende woningmarkt en gaf daarbij aan dat het wellicht verstandig zou zijn om de vraagprijs naar beneden bij te stellen. Hij zei toen tegen mij dat hij juist andere berichten had gelezen en verwees naar de berichtgeving van onder andere de NVM. Een lagere vraagprijs vond hij dan ook niet reëel.

Diezelfde middag werd ik gebeld door een journalist en besprak met hem de teruglopende woningmarkt. Twee dagen later werd ik weer gebeld door mijn opdrachtgever en hij wilde nu de vraagprijs wel naar beneden bijstellen.
Toen ik hem vroeg waarom hij nu wel naar beneden wilde gaf hij aan dat hij het artikel in de krant had gelezen over de teruglopende woningmarkt.

Mijn mening trok hij in twijfel maar toen hij mijn mening
in de krant las moest het wel waar zijn!

Kortom: voor de makelaar zijn de frustraties nog lang niet voorbij.

Terwijl ik hier over mijmer kijk ik naar buiten en zie dat mijn overbuurman een nieuwe auto heeft gekocht. De automarkt trekt dus aan…

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Jan Weide (toon alles)

Google+