Selecteer een pagina

Notariele overdrachtWaarom houden makelaars + (ver-)kopers zo vast aan deze ‘historische’ dag om overdrachten te laten plaatsvinden? De eerste van de maand is de drukste dag voor makelaars en notarissen. Wat is dat toch?

Generaliseren

Het blijft natuurlijk een gevaarlijke bezigheid, dat generaliseren. Maar maakt bij tijd en wijle niet iedereen zich daar schuldig aan? Zo heeft menigeen zijn mening (lees: vooroordelen) klaar over De Makelaar (m/v): ‘snelle jongens en meisjes, mooipraters, geldwolven, dikke-auto-rijders, eigenwijze types, conservatievellingen, arrogante bralballen, hoge-torentjes-bewoners, strakke-pakken-en-hoge-hakken-dragers’, m²-sjoemelaars en ga zo maar door. Enkele van deze vooroordelen zijn nog eens lekker dik aangezet in de alom bekende persiflage van Koefnoen.

De eerste van de maand

Iedere eerste werkdag van de maand is ook al sinds makelaarsheugenis zo’n vastgeroeste dag waarop veel makelaars van het ene huis naar de andere notaris rennen en vliegen om te zorgen dat de voorinspecties en vervolgens de notariële eigendomsoverdrachten volgens de gemaakte afspraken kunnen plaatsvinden, waarna de sleutels veelal feestelijk aan de koper(s) worden overhandigd.

Inspecties en overdrachten

Vaak moeten makelaars op deze ouderwetse eerste werkdag van de maand meerdere inspecties en overdrachten begeleiden, met als gevolg veel stress bij de verkopende en/of aankopende makelaars, hun medewerkers, de financiers en hypotheekadviseurs en niet in de laatste plaats bij notarissen en hun medewerkers. Binnen één werkdag vinden heel veel werkzaamheden plaats die het minder goede gevoel van ‘lopende bandwerk’ versterken, niet in de laatste plaats bij de verkopers en de kopers.

De consument

De kopers en verkopers  zijn uiteindelijk de klanten die maar met één woning bezig zijn, namelijk hun eigen (toekomstige) woning.

Zou het niet veel prettiger zijn en velen een beter gevoel geven om notariële eigendomsoverdrachten ook op andere dagen van de maand af te spreken? Wat maakt het uiteindelijk uit welke dag men kiest en afspreekt?

The following two tabs change content below.
Betrokken NVM-makelaar bij Markant NVM-Makelaars te Barendrecht

Laatste berichten van Frits Markus (toon alles)

Google+