Selecteer een pagina

Boeing 777 KLMHet is niet zomaar dat piloten, ik noem maar wat, altijd alles met een checklist controleren. Het voorkomt fouten. Daarboven in de lucht op 10 kilometer hoogte kan een kleine fout hele grote gevolgen hebben.

Makelaardij

Ook in de makelaardij kan een kleine fout grote gevolgen hebben. Alleen is de impact wat kleiner als je er van een afstandje naar kijkt. Een boeing 777 heeft al snel 350 personen aan boord. Een huishouden bestaat gemiddeld uit 2,3 personen.

Dichtbij

Verplaats je nu eens als betrokkene… Je hebt een familielid in dat vliegtuig zitten, of een familielid koopt een huis. In beide gevallen gaat er iets mis. Dan interesseren je die andere 349 inzittenden niet zo veel (triest maar waar). Het gaat altijd om 1 persoon. Ook bij dat vliegtuig, alleen daar is het 350x 1 persoon.

3 redenen

3 redenen waarom het ook in de makelaardij goed is om met checklists te werken. Het maakt niet uit of het gaat om een checklist bij in-verkoopname (die veel voorkomt) of een checklist bij een bezichtiging (wie gebruikt dat?).

  • Ga niet af op ‘ervaring’
    Feit is dat je jezelf vaker overschat dan je door hebt. Er zitten gaten in het geheugen en je beoordelingsvermogen. Dat het gisteren toch ook goed ging is geen reden dat het vandaag goed gaat. De kans op een ‘foutje’ blijft altijd aanwezig. Dat neem je weg met een goede checklist.
  • Checklists werken
    Dankzij de invoering van checklists in ziekenhuizen (Michigan – bron MT) werd het aantal centrale lijninfecties met 66% verminderd. 1500 levens gered en 175 miljoen dollar bespaart in 18 maanden tijd. Overtuigt? Ga anders ook eens kijken naar airline disasters en ontdek hoeveel ongelukken voorkomen hadden worden dankzij (goed gebruik van) de checklist. In de makelaardij zal het niet anders zijn. Voorkomen is beter dan problemen moeten oplossen.
  • Geen blinde vlek
    Je wordt als mens niet uitgeschakeld door een checklist. 93% van de mensen die in hun normale werk werden geconfronteerd met checklists wil niet meer zonder werken. Het heeft ongeveer 3 maanden nodig voordat je er echt aan gewend bent, maar dan ben je ook echt verkocht! Je dienstverlening wordt er beter door.

Jouw beurt

ChecklistWelke checklists gebruik je al? Waar zou je nog meer gebruik kunnen gaan maken van checklists?
Heb jij een checklist waar je trots op bent? Stuur die maar op, dan plaats ik hem als download bij deze blogpost. Want wat heb je er aan als jij als enige ervan profiteert?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+