Selecteer een pagina

NVM trekt de touwtjes aanAl langere tijd wordt er gesteggeld over de kwaliteit van makelaars. Eigenlijk al sinds 2001. Recentelijker werd het onderwerp in een breed panel tijdens het VBO congres nog besproken.

Wie mag wat doen?

De NVM kiest voor duidelijkheid waar het kwaliteitseisen van haar leden betreft. Ze gaan de touwtjes strakker aantrekken met betrekking tot de activiteiten voor de kantoormedewerkers.

Wie mag wat wel (of niet) doen. Er wordt door de NVM onderscheid gemaakt in drie functieniveaus:

  1. de Register Makelaar Taxateur, gecertificeerd makelaar en taxateur, ingeschreven bij VastgoedCert
  2. de Kandidaat Makelaar, de commerciële buitendienstmedewerker met SVMNIVO diploma makelaar-taxateur die alle voorkomende buitendienst werkzaamheden binnen een makelaarskantoor verricht behalve taxaties
  3. de Assistent Makelaar, een commerciële medewerker die naast de voorkomende binnendienstwerkzaamheden tevens bezichtigingen bij de verkoop van woningen mag verrichten en hiertoe de onderhandelingen mag voeren. De juridische afhandeling daarvan gebeurt altijd onder eindverantwoordelijkheid van de Register Makelaar Taxateur of Kandidaat Makelaar.

Om het makkelijk te maken staat er in dit overzichtje welke taken door wie uitgevoerd mogen worden, volgens de nieuwe normen van de NVM die per 1 januari 2012 gelden.

NVM-functie-overzicht

Goede keuze

Een goede keuze van de NVM om de lat hoger te leggen waar het de taakverdeling betreft. Makelen is een vak, geen hobby. Er komt meer kennis bij kijken dan menigeen vermoed, alleen jammer dat het de consument niet duidelijk is wat dat dan is.
Zonder de juiste opleiding en/of registratie mag je binnen de NVM minder. Dit zal de kwaliteit van de dienstverlening aan de koper/verkoper verbeteren.

Imago

Het aanzien van een makelaar is niet best. Deze keuze van de NVM zal absoluut bijdragen aan een verbetering van het imago op zich. Voorwaarde is wel dat de aangesloten NVM kantoren dit duidelijk aan de consument communiceren en zich er aan houden. De NVM zegt een controlerende rol te gaan vervullen, echter zie ik de NVM nog niet voor agentje spelen binnen de gelederen.

Uitdaging

Eigenlijk wil ik de NVM uitdagen om de controle die ze gaan uitvoeren openbaar te maken. Laat maar zien bij wie er gecontroleerd is (mistery bezichtigingen?) en welke actie er ondernomen is bij kantoren die zich niet aan de regeltjes houden. Wat zijn de sancties, hoe wordt dat gecontroleerd en waar ligt de grens? Ik kan me voorstellen dat er 1x gewaarschuwd zal worden. Maar de 2e keer mag het kantoor van mij direct geroyeerd worden. Daarmee geef je de klant het vertrouwen terug wat nu ontbreekt. De zekerheid dat je de makelaar kan vertrouwen.

Hoe zie jij deze stap van de NVM? Vind jij dat de NVM de controles en eventuele sancties kenbaar moet maken?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+