Selecteer een pagina

Hoe ziet een verkoopstylist er uit?Mijn collega-blogger en vakgenoot Madeleine schreef een post over haar ideale klant. Interessant om te lezen wat de ideale klant voor een collega specialist in woningpresentatie is en ik kan me volledige vinden in haar omschrijving.

Maar helaas zijn er niet zoveel mensen die voldoen aan de omschrijving van Madeleine’s ideale klant. Veel klanten zijn huiverig voor het feit dat een verkoopstylist hun leefomgeving komt beoordelen en zien het aanbieden van verkoopstyling door een makelaar als kritiek op hun inrichting. Daarmee raak je de verkopers in hun ziel en haken ze al af voor je überhaupt een voet binnen de deur hebt gekregen.

Sinds ik mijn klanten, voornamelijk makelaars, heb gevraagd de term verkoopstyling niet meer te gebruiken, maar mij te omschrijven als specialist in woningpresentatie gaan er vele deuren open. Want dat de woning goed gepresenteerd moet worden, daar is iedereen het over eens.

Maar wat is een specialist in woningpresentatie?

Als Vereniging Styling Nederland, een kleine maar actieve vereniging voor specialisten in woningpresentatie waar ik lid van ben, zijn we onlangs benaderd door SVM Nivo. Onder de naam Creatief Nivo is men bezig met de ontwikkeling van examens voor creatieve beroepen. SVM Nivo heeft ons gevraag mee te werken aan de ontwikkeling van een onafhankelijk examen voor verkoopstylisten.

Er bestaan 6 verschillende opleidingen op ons vakgebied. Op een uitzondering na heeft ieder instituut zijn eigen certificaat dat wordt uitgereikt na afronding van het opleidingstraject. Al dan niet voorafgegaan aan een examen.

Dit leidt tot een onduidelijk situatie. Er wordt binnen verkoopstylingland driftig gezwaaid met term “gecertificeerd” maar wat houdt dat dan vervolgens in. Kun je als opleider je eigen vlees keuren? Vereniging Styling Nederland zegt nee en is daarom erg blij met het initiatief van SVM Nivo. Met een onafhankelijk examen worden we een serieuze beroepsgroep.

Draagvlak

Om een breed draagvlak te creëren voor het examen wordt binnenkort een bijeenkomst georganiseerd waar alle opleidingsinstituten en makelaarsverenigingen door SVM Nivo worden uitgenodigd. De vraag zal zijn: Wat zijn de competenties.

Kortom, wanneer is een verkoopstylist een specialist in woningpresentatie? Wij zijn natuurlijk erg benieuwd hoe collega’s en makelaars hier tegen aan kijken. Wat vinden jullie van ons vak en vooral: Wanneer is een verkoopstylist voor jullie een specialist in woningpresentatie?

The following two tabs change content below.
Nicolet Groen is interieurontwerper, vastgoedfotografe en specialist in woningpresentatie. Sinds de oprichting van haar bedrijf Gras Vormgeving in januari 2008 heeft ze voor bijna 200 woningen de presentatie verzorgd.

Laatste berichten van Nicolet Groen (toon alles)

Google+