Selecteer een pagina

Kan je een boer vergelijken met een makelaar?Vast niet de eerste vergelijking die je zou maken, tussen een makelaar en een boer. Toch is die vergelijking helemaal niet verkeerd! Maar origineel is het niet, ik heb het blog van Ed van de Bijl (VastgoedPRO) gelezen.

Even in het kort – de vergelijking gaat vooral om de invoering van de automatisering, de vooruitgang. Want kent u nog een boer met 15 koeien? Vast niet, net zo min als ik succesvolle makelaars ken met maar 15 verkoopopdrachten.

Vooruitgang

Desondanks is het vreemd dat er in de makelaardij nog steeds gevochten wordt tegen de vooruitgang, tegen de inzet van automatisering en tegen het internet an sich. Dat kan ik dus echt niet bevatten. En dan zeg ik het erg netjes!

Kan het internet de makelaar vervangen? Natuurlijk niet!
Kan de automatisering de makelaar vervangen? Ook al niet!
Maar die kunnen het wel makkelijker maken, bepaalde taken van de makelaar verlichten. Daar kan je toch niet op tegen zijn? Daar moet je juist gebruik van maken.

Telefacsimile

Af en toe heb ik wel eens het vermoeden dat er makelaars zijn die bang zijn voor verandering. Stel je toch eens voor dat ‘we’ anders zouden gaan werken dan 10 jaar geleden… Toen de fax de grote vriend was van de makelaardij. Ons kent ons, en op die manier werden alleen ‘bevriende’ makelaars ge├»nformeerd over nieuwe objecten. Een paar weken later werd het pas ‘openbaar’. Jaaa, dat waren nog eens tijden!

Ik vraag me af of er nog makelaars actief zijn die de opkomst van de telefacsimile hebben meegemaakt. Er is mij verteld dat er in de beginperiode nogal argwanend tegenaan gekeken werd. Verandering.

Kansen en mogelijkheden

Zo gaat het de laatste jaren ook met het internet.
De online mogelijkheden zijn niets meer dan dat. Geen bedreiging, maar kansen om anders te gaan werken, met meer mogelijkheden voor de klant. Het zal de makelaar niet vervangen.

Welke mogelijkheden van ‘het net’ ga jij benutten?
Hoe ga je dat doen en wil je dat met ons delen? Laat dan nu een reactie achter – alvast bedankt!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+