Selecteer een pagina

Nu is de beste tijd om een woning te kopen! Veel aanbod, lage hypotheekrente dus een goede kopersmarkt. Iedereen roept en schrijft het. De marktcijfers van de NVM vertellen ook al goed nieuws. Top!

Terug naar de realiteit. Er zijn natuurlijk ook redenen waarom het niet verstandig is om een eigen woning te kopen. Ik heb een opsomming gemaakt van 10 redenen waarom het beter is om geen woning te kopen. Zeker als er al enige twijfel heerst zal dit lijstje een goede leidraard bieden. Wanneer er meerdere redenen van toepassing zijn: opgepast! Wees uiterst voorzichtig met het kopen van een woning.

1 – Geen eigen geld
Het is niet meer zo vanzelfsprekend als in het verleden om 100% van je woning te financieren, plus de kosten koper. Al helemaal niet als er dan ook nog een nieuwe keuken of badkamer meegefinancierd wordt.
Met eigen geld is het verkrijgen van een hypotheek simpelweg eenvoudiger.

2 – Kredietnotering
Geregistreerd bij het BKR staat iedereen wel, de vraag is of het kredietadvies positief of negatief wordt op basis van die registratie. Met een, zoals het in de volksmond heet, ‘negatieve BKR registratie‘ is de kans op het krijgen van een hypotheek slecht, of de rente van die hypotheek wordt ondraaglijk hoog. Want… Let op: Geld lenen kost geld!

3 – Te hoge maandlasten
Wanneer de maandlasten al meer dan 50% van het inkomen vergen, is het risico te groot om daar ook nog een hypotheek aan toe te voegen. Advies van een goede financiële adviseur (niet je makelaar) is hier zeker op z’n plaats – een gewaarschuwd mens moet extra voorzichtig zijn.

4 – Geen zekerheid op werk
Zonder inkomen wordt het afbetalen van een hypotheek problematisch, met verlies van het huis als risico. De woning is immers het onderpand van de lening (hypotheek). Zelfstandigen merken het al langer, het verkrijgen van een hypotheek is al zeer moeilijk voor die groep. Financiële instellingen wensen nu eenmaal graag zekerheid. Een  vaste baan zie zij nog steeds als ‘veilig’. Menig ontslagen medewerker weet wel beter.

5 – Als huren veel goedkoper is
Een dak boven het hoofd is een basisbehoefte. De goedkoopste optie voor die basisbehoefte hoeft niet altijd de juiste te zijn. Bij huren is het geld ‘weg’, terwijl je bij een eigen huis ‘investeert’ in je eigen onroerend goed. Ondanks de fluctuaties van huizenprijzen is het nog altijd een van de beste manieren om je geld te ‘beleggen’.
Wanneer huren 35% of meer goedkoper is dan kopen (in dezelfde buurt waar je graag wilt wonen) dan is dat duidelijk de betere keuze.

6 – Als je vaak verhuist
Een huis kopen is een lange-termijn keuze. Wanneer je vaak van locatie wisselt is het een belemmering als het huis niet verkocht raakt. Het vertraagt de plannen, wekt frustratie op en de kans is zelfs aanwezig dat de woning met verlies verkocht wordt. Dan is het wel erg duur wonen…

7 – Instabiele relatie
Uiteraard zijn er ook singles die een woning kopen, het gros echter zijn nog altijd partners. Het kopen van een huis zal de relatie echt niet ‘redden’ als die al onder druk staat. Net zo min als het dan-maar-gaan-trouwen of het ‘nemen‘ van kinderen. Een huis staat op een stevig fundament. Wanneer de relatie niet ook een gedegen fundament heeft is het verstandiger om niet te gaan kopen.

8 – In een neergaande markt
Elke makelaar zal dit direct tegenspreken. Juist ‘nu’ is het moment om te kopen. Echter bedenk dit, wanneer de markt met 15% is gedaald en volgens de makelaar echt niet verder zal dalen, maar het toch doet dan is je investering direct minder waard. Wanneer je voor de lange termijn koopt valt dat allemaal wel te overzien. Probeer altijd onder de marktwaarde te kopen bij een neergaande markt.

9 – Wanneer je veel reist
Even tussen ons gezegd, wanneer je veel reist, waarom heb je dan een huis nodig? Ook een niet gebruikt appartement moet betaald worden, inclusief de kosten voor de vereniging van eigenaren. Zelfs als je er maar weinig bent.

10 – Iedereen doet het
Een woning kopen hebben we het dan dus over. De Amerikanen hebben daar een fantastische uitdrukking voor: Keeping up with the Joneses. Mensen zijn jaloers van aard, wanneer de buren een dikke auto kopen voel je zelf vaak de drang om ook een dikke bak aan te schaffen. Overburen een dakkapel, jij een serre! Zo, lekker puh.
Is het nodig om er meer over te zeggen? Nee toch!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+