Selecteer een pagina

WOZ waardebepaling van huisDit jaar gaat het een groter probleem worden dan voorheen. De jaarlijkse WOZ-beschikking. Elke consument weet dat er minder huizen verkocht worden, dat de prijzen gedaald zijn. Maar in hoeverre daalt de WOZ mee? Dat is namelijk van invloed op de portemonnee! Een belangrijk item dus.

In 2009 zijn de verkopen van bestaande woningen gemiddeld 6.5% gedaald, menig huiseigenaar verwacht dan ook een lagere WOZ-waarde. Het is echter absoluut niet vanzelfsprekend dat de WOZ ook evenredig is gedaald. Een duidelijke uitleg daarover staat in dit persbericht van het VBO.

Wat gaan makelaars doen met deze kennis?

Er is wat ik ‘de jaren 70’-methode noem: niets, gewoon afwachten, misschien komt er een keer en vraagje van iemand. Of misschien wel ‘de jaren 90’-methode, laat de brancheverenigingen het maar regelen. Iets moderner kan ook: ‘dat-regelt-de-franchisegever-van-mij-wel-want-ik-ben-niet-voor-niets-bij-hen-aangesloten’.

Waarom niet zelf iets ondernemen?

Beetje cynisch uiteraard, de bovenstaande paragraaf. Toch zijn er nog makelaars die zo denken. Waarom niet zelf iets gaan doen en ondernemen? Dat heeft immers meer kans van slagen en levert ook nog eens nieuwe deals op! Steek je nek een beetje uit, kijk om het hoekje en laat je netwerk weten dat jij er voor hen bent. Je staat klaar om ze te helpen. Er zullen dit jaar meer consumenten zijn die maar wat graag een goede contra-taxatie kunnen gebruiken bij hun bezwaarschrift. Maak het makkelijk voor ze, laat weten dat jij dat graag voor ze wilt regelen.

Voorbeelden en idee├źn

Het is natuurlijk makkelijk gezegd, maar wat kan je dan concreet gaan doen? Mogelijk dat er iets in dit lijstje staat wat je aanspreekt.

  • Organiseer een inloopavond met informatie alleen over contra-taxaties voor WOZ
  • Informeer je klanten wat de gemiddelde waardedaling/stijging is geweest per type woning per regio/buurt
    (de NVM heeft hier geweldig handige informatie voor online gezet)
  • Organiseer straatbijeenkomsten voor mensen met vergelijkbare woningen, vergelijk de WOZ beschikkingen en indien nodig assisteer bij het opstellen van een bezwaarschrift
  • Hou een gratis (!) workshop “Hoe weet ik of mijn WOZ-waarde juist is?”

Heb je zelf een bruikbare suggestie? Laat die dan als reactie achter zodat iedereen er voordeel bij heeft. Alvast bedankt!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+