Selecteer een pagina

Nationale-Hypotheek-GarantieGeweldig dat de Tweede Kamer besluit om de woningmarkt te stimuleren door middel van het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vanaf 15 juli heeft de consument de mogelijkheid om een woning tot 350.000 euro (huidige grens 265.000 euro) af te sluiten met NHG.

Er wordt al langer gesproken over maatregelen om de woningmarkt te stimuleren, eindelijk is het zover en wordt er concreet actie ondernomen. Het verhogen van de NHG is een stap in de goede richting voor mensen die overwegen een woning te kopen. Voor hen kan de beslissing om daadwerkelijk nu ook te gaan kopen aantrekkelijker worden.
Reden tot juichen is deze verhoging nog niet, de vastgelopen woningmarkt heeft meer nodig om weer gezond te worden.

De voornaamste reden waarom de woningmarkt stil ligt is niet de hoogte van de NHG, maar het niet kunnen verkrijgen van een goede hypotheek. De rente van de Europese Centrale Bank staat op dit moment op een historisch laagterecord (1% variabel, 2% voor 1 jaar vast). Desondanks wordt aan de gewone particulier een hypotheekrente van 5,5% tot 6% gevraagd wanneer zij een woning willen aankopen. Wanneer er met NHG gekocht wordt scheelt dit meestal 0.5%, toch blijft het belachelijk dat de banken het rentevoordeel van de ECB niet gebruikt voor de consument.

Daarom roep ik minister Bos op om middels de twee banken ABN Amro en Fortis een prijsoorlog te starten. Verlaag de hypotheek rente naar bijvoorbeeld 4%, dan gebeuren er twee belangrijke dingen:

1: Andere banken zullen dit goede voorbeeld wel moeten volgen, anders verkopen ze geen hypothecaire lening meer.

2: Consumenten krijgen een enorme aankoopimpuls voor het kopen van een (andere) woning omdat de kosten verlaagd worden. Dit zal veel meer impact hebben op het lostrekken van de vastgelopen woningmarkt dan alleen het verhogen van de NHG.
De hypotheekrente zal dan geen belemmering meer vormen voor het aankopen van een woning .

Consumenten krijgen hierdoor weer vertrouwen in de woningmarkt en in de toekomst. Er zullen minder makelaars hun deuren hoeven te sluiten en de economie zal sneller herstellen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+