Selecteer een pagina

Recentelijk op Active Rain een geweldige post gelezen over de verschillende redenen waarom uw woning niet verkocht raakt. Hieronder een samenvatting ervan, in volgorde van belangrijkheid. Geen mooie woorden waar de makelaar mee komt, gewoon hoe het is.

 1. Slechte foto’s
  Meer dan 80% van de woningzoekenden beginnen die tocht op het internet. Het eerste waar naar gekeken wordt, zodra de woning in de juiste plaats ligt, van het gewenste soort en betaalbaar is, dat zijn de foto’s.
  Die foto’s kunnen er maar beter perfect uitzien anders is uw koper alweer weg en kijkt naar een andere woning. Maar als uw woning (met die geweldige foto’s) deze screening doorstaat is er een grote kans dat er wel bezichtigd gaat worden.
  Kopers vandaag de dag zijn gewend aan foto’s van kwaliteit. Tegenlicht, rommel, vertekeningen (groothoeklens) of onscherpe foto’s zijn funest. Zie ook deze post mbt foto’s.
   
 2. EuroTe duur
  Het is moeilijk om objectief naar uw woning te kijken. Maar de koper doet dat wel, het is dus van belang om uw emoties en bindingen met uw huis te negeren. Wees objectief, wees een koper.
  Ga zelf kijken wat er nog meer te koop is in uw prijsklasse/locatie/woningtype en ga lekker vergelijken. Zou u uw huis kopen voor het bedrag wat u graag wilt hebben?
  Zo nee, dan kunt u uw huis een ‘upgrade’ geven zodat het meerwaarde krijgt, ook ten opzichte van de woningen die u inmiddels heeft vergeleken. Of u moet uw trots even vergeten en kiezen voor een lagere prijs – maar dan wel met een verkocht huis als resultaat! Is dat niet het uitgangspunt van het feit dat uw woning te koop staat?
  Ach, u wilt uw prijs niet verlagen? Overweeg dan gewoon om het niet te koop te zetten.
   
 3. Het mist charisma
  Dit kan van-alles-en-nog-wat zijn. Van de aanwezigheid van uw blaffende hond tot en met de geur van een verse luier. Mogelijk is het tapijt wat versleten, is het houtwerk enigszins verrot. Alles wat op het internet niet gezien of ervaren wordt maar tijdens de bezichtiging duidelijk aanwezig is.
  Zorg ervoor dat alles er tip-top uitziet, alles fris ruikt, opgeruimd is en de persoonlijke herinneringen afwezig zijn.
   
 4. U bent onzichtbaar
  Zoals in punt 1 al gesteld komen uw kopers via het internet, vrijwel altijd. Staat uw huis alleen op funda en denkt u daarmee klaar te zijn? Lekker achterover zitten want de koper komt wel? Vergeet het maar!
  Zorg ervoor dat uw huis op elke mogelijke woningwebsite te vinden is. Hoe vaker uw woning wordt gezien, des te meer kans dat uw woning (tijdig) verkocht wordt.
  Zorg er dus voor dat uw woning ook te vinden is op huislijn, jaap, moviq, zoekallehuizen, miljoenhuizen en ga zo maar door. Want dat zijn de plaatsen waar uw kopers ook komen.
   
 5. Winkeldochter
  Okay – bovenstaande tips komen voor u te laat. De woning staat al een lange tijd te koop, voor een te hoge vraagprijs. Mogelijk is sindsdien de vraagprijs al een paar keer gezakt zodat het nu correct geprijst is, maar uw woning is een winkeldochter geworden.
  Iedereen die op zoek is naar uw soort woning heeft het al gezien, waarschijnlijk zelfs al 2 of 3 keer. Ze weten nog dat er ‘iets’ mee was waarom het niet interessant was destijds. Dat was de prijs.
  In dat geval kunt u het beste de woning uit de verkoop halen. Laat het afkoelen gedurende 3 tot 6 maanden alvorens het bij een andere makelaar in de verkoop te zetten voor de correcte prijs.
  Overigens…. weersta de verleiding om de vraagprijs eerst weer omhoog te schroeven. Gewoon NIET doen!
   
 6. Financiering
  financieringHet huis ziet er geweldig uit, u heeft een koper die het graag wil hebben en dat voor de prijs die u kan bekoren. Dan kan het nog altijd zijn dat de hypotheekverstrekker van de koper de prijs te hoog vindt voor de woning en dus geen hypotheek verstrekt. U kunt dan gaan wachten tot er een andere koper komt die de financiering wel rond krijgt – maar als de koper wel een hypotheek kan krijgen voor €15.000 minder, maak dan de afweging of het niet beter is om nu te verkopen voor minder in plaats van te gokken op een nieuwe koper. Wie weet wanneer die komt?
The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+