Selecteer een pagina

Op 6 juli 2009 is Google Real Estate gestart in Australie. In het kleine wereldje van huizensite bedrijven en makelaars heeft het wel wat stof doen opwaaien. Er was zelfs een beleggingsanalist die het beursgenoteerde huizensite bedrijf REA Group een lagere waardering gaf door de bedreiging van Google.

Eigenlijk is Google Real Estate al in 2006 begonnen, Shimon Shandler meldde de start toen op zijn blog. Maar dat was een beta, waarbij de zoekmogelijkheden nog heel beperkt waren.

Nu, 2010, heeft ProperyPortalWatch de site samen met een Australische makelaar ge-evalueerd. Reden voor ons om er ook weer eens uitgebreid naar te kijken, en waarom niet gelijk met jullie te delen?

Nou, om met de conclusie te beginnen: Google Real Estate heeft het landschap niet verandert.

De Nederlandse makelaar Marco van der Knaap heeft begin dit jaar op dit blog Google Real Estate al verwelkomt als kans en geen bedreiging: meer transparantie, kan alleen maar goed zijn.

Jeroen Wilhelm van Funda zei tegen makelaarsblad Vastgoed: “Een makelaar die een vraag heeft over zijn huis- aanbod op Funda, kan ons bellen. Bij Google moet je straks waarschijnlijk een contactformulier invullen of een helpdesk bellen. Ik denk niet dat makelaars daarop zitten te wachten. Uiteraard houden we in de gaten wat Google doet, maar we hebben niet het gevoel dat we voor het grote Google op de knieën moeten.” Ik heb niet het idee dat ze bij Funda bang zijn voor Google ;-).

Michiel Koudijs, van De Stichting Baas in Eigen Huis, die namens alle makelaars van Nederland vecht tegen huizensites voor zelfbeschikkingsrecht over de woningpresentatie zei in datzelfde blad: “Zolang het in goed overleg gaat, hebben wij niets tegen huisaanbod op Google.” Zij zouden dus graag in overleg gaan met Google, maar ik weet niet of Google dat wil.

JAAP.NL verwelkomt Google in deze markt om twee redenen, wij denken dat het nog meer verkeer naar onze site kan trekken, en als het monopolie van Funda omver zou worden geworpen door Google, dan zijn er altijd weer nieuwe kansen.

Grappig is als je gaat kijken naar het bezoek dat Google nu al naar de huizensites stuurt. Naar mijn schatting is dat gemiddeld 50% van het verkeer van Funda, JAAP.NL, Huizenzoeker, Huislijn etc. Dan heb je het over een slordige 2 miljoen unieke bezoekers per maand die eerst naar Google gaan en dan door Google worden doorverwezen naar een huizensite. Echter, in dat verkeer zitten ook de mensen die in Google het woord funda of jaap intypen, en dat lijkt met lastig voor Google Real Estate om met dat verkeer iets te doen. Dan zakt de 50% ineens naar 20%, maar dan heb je het nog steeds over ongeveer 800.000 unieke bezoekers per maand (ter referentie, Funda 3 mln, JAAP.NL 750K).

Bovendien concludeert PropertyPortalWatch, en ik ben het daarmee eens, dat de manier waarop Google Real Estate nu werkt goed werkt voor mensen die veel op een kaart zoeken, maar minder voor anderen. En ze zien ook in cijfers dat Google Real Estate eigenlijk voor een huizensite, en vooral voor een makelaar alleen maar een nieuwe bron van verkeer is naar hun website.

Waarom doet Google dit dan? Nou, ik denk dat ze toch wel slim bezig zijn. Je hebt dus een groffe 1 miljoen mensen op je site waar je Adword advertenties aan wilt verkopen. Door meer zoek mogelijkheden te bieden en betere content bind je die mensen beter aan je site, blijven ze langer, klikken ze meer en verdien je dus meer. Win-win dus? Ik denk het wel. Google is nu al een belangrijke bron van verkeer voor Funda, JAAP.NL en Huizenzoeker, en dat zal alleen maar belangrijker worden. Betekent wel dat indirect hun macht groter wordt. Daar kan je bang voor zijn, maar wij zijn dat niet in ieder geval.

Dan nog de vraag, wanneer komt Google Real Estate naar Nederland? Goed ingelichte bronnen vertellen mij dat daar nu nog geen plannen voor zijn, maar dat die wel in de maak kunnen zijn. Vaag natuurlijk, maar ik denk dat je kan zeggen dat Google Real Estate voor Google meer inkomsten oplevert, dus dat ze langzaam aan het gaan uitrollen over meer landen, nadat ze vorige maand in Engeland zijn begonnen, is Nederland wel een keertje aan de beurt.

Wat vind jij?


Wil je weten wat Google Real Estate precies is, bekijk ff deze video.

The following two tabs change content below.
Directeur van JAAP.NL. Al 15 jaar in de eCommerce. HP, Apple, Wehkamp, Sunweb, OMD... Wedstrijdzeiler, hobbyfotograaf.

Laatste berichten van Hans Voorn (toon alles)

Google+