Is de NHG nog wel goed bezig?

nhg3Meer dan 1,1 miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek met NHG garantie. Een mooi vangnet voor de restschuld bij gedwongen verkoop.

Is dat nog wel zo? Het klinkt in elk geval beter dan het is.
Op 17 maart kwam dat ook duidelijk aan het licht bij een uitzending van Tros Radar. Dit keer gelukkig met veel inhoud en weinig welles-nietes.

Het blijkt duidelijk dat ‘de Nederlander met NHG’ geen idee had van de wijziging van de spelregels. Spelregels die een behoorlijk ander resultaat hebben nu, in verhouding tot het moment in het verleden dat de hypotheek met ‘bescherming’ is afgesloten.

Dat zou toch helemaal niet moeten kunnen! Ook ik heb dus een product afgesloten, afspraken over gemaakt en voor betaald, waarbij nu in een keer de afspraken eenzijdig worden gewijzigd. In mijn nadeel.

Gelukkig hoef ik niet te verkopen en heb er dus geen last van. Alleen het principe op zich, het eenzijdig wijzigen van de afspraken die diepe impact hebben op de financiële situatie van mensen die hun huis nu met restschuld verkopen (of juist dus niet, zoals we in de aflevering hierboven zien), dat is onacceptabel of op zijn minst bizar te noemen.

Hoe zit het met jouw klanten? Gaan die er nog altijd vanuit dat de NHG de restschuld wel oppakt, zodat men onbezorgd koopt? Heb jij verkopers die volledig (financieel) klem zitten vanwege de nieuwe regels van NHG?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

4 Reacties

 1. Hoi Remko,

  Heb van dhr. Schiffer begrepen dat hij extreme voorbeelden (zoals die uit jouw verhaal) graag wil zien om te beoordelen. Als je contact zoekt met NHG heb je goede kans dat je verder geholpen kan worden.

  vr. gr. Arno

  reageren
  • Kom op. Je weet toch zelf ook wel dat ie dat nu roept omdat ie op tv is.
   Ze wentelen gevallen steeds meer op de consument af (en natuurlijk ook wel deels terecht, men heeft gewoon te duur gekocht)

   Daarintegen:
   * hij had ook gewoon niet bij Radar kunnen komen.
   * zonder NHG hadden de mensen ook nog een probleem (aan de andere kant zijn de prijzen van huizen hierdoor ook weer hoger geworden)

   reageren
   • Hoi Huiskopen2013,

    In het afgelopen jaar heb ik soortgelijke gevallen naar tevredenheid kunnen voorleggen. In de uitzending zeg ik ook dat er steeds meer gevallen tot woningbehoud worden veroordeeld, ook al past dat eigenlijk niet, dus over het afwentelen zijn we het wel eens.

    Hoe duur je koopt heeft niks te maken met NHG regels, dus ‘deels terecht’ kan ik in die context niet plaatsen.

    Laatste twee punten ben ik het helemaal mee eens.

    reageren
 2. Beste Han,

  het was nog niet op TV geweest of ik had mijn eerste zaak waarbij de NHG de claim afwijst omdat uit de draagkrachttoets zou blijken dat één van mijn twee (gescheiden) verkopers de woning toch zou kunnen betalen. Schrijnend verhaal; ongeredigeerd onderstaand haar (anonieme) reactie richting de hypotheekadviseur:

  “Ik was ook vergeten te melden dat de gemeentelijke heffingen, waterschap en riool er ook nog bij komen en 200 euro per maand voor boodschappen
  hieronder volgt een lijstje van de maandelijkse lasten (mijn salaris is 1500, nu 1580 ivm reiskosten)

  650 hypotheek
  140 VVE
  146 Spaar/levensloopregeling
  150 ziektekosten (kunnen niet omlaag ivm fysio e.d.)
  50 mobiele telefoonkosten
  50 kabel en internetkosten
  100 eneco
  30 water
  200 boodschappen
  60 per maand voor gemeentelijke heffingen e.d.

  dus dat komt uit op 1576 dit is dus NIET mijn salaris en ONMOGELIJK te betalen. Ook als ik 240 van de Belasting terug zou krijgen is dit niet haalbaar en dan komt er nog maandelijks de restschuld bij.”

  De redenatie van NHG dat deze ‘versoepelde’ regels zijn ingevoerd om juist te voorkomen dat mensen moesten verkopen die er graag wilden blijven wonen houdt geen steek als je aan de andere kant mensen hebt die het niet kunnen betalen en nu toch verplicht worden om er te blijven wonen. Want 27.500 euro restschuld oplossen, dat doe je niet zomaar… Als je mensen de kans wilt bieden hoef je dat toch niet gelijk verplicht te stellen voor iedereen?
  En ik ben het helemaal met jou eens; hoe kan de NHG eenzijdig de voorwaarden aanpassen; betaal dan ook mijn premie maar terug…

  reageren

Geef een reactie

Google+