Selecteer een pagina

Dit gastblog is geschreven door Gerben van Es – makelaar te Scherpenzeel

Als makelaar heb je een leuk en afwisselend beroep. Je zit op kantoor en ondertussen kom je ook veel bij de mensen thuis en heb je persoonlijk contact.

Zeker als je in een dorp werkt, zoals ik in Scherpenzeel met circa 9.000 inwoners, is het persoonlijk contact erg belangrijk. De opdrachten zijn vaak een kwestie van gunning en dat zorgt er voor dat je je als makelaar ook echt betrokken voelt bij de verkoop van een woning.

ontbindende voorwaarden

Je leeft vaak met de mensen mee omdat je de persoonlijke situatie en achtergronden kent.Dat heeft zo zijn voordelen en soms ook nadelen, omdat je ’s nachts nog wel eens kan liggen woelen of tobben, omdat er wat ruis op de lijn is gekomen. Soms ligt het aan je zelf, omdat je ondanks al je ervaring zaken niet goed communiceert, maar heden ten dage ligt het met name aan de geldverstrekkers.

Daar gaat dit blog over. Mijn frustratie als makelaar inzake de ontbindende voorwaarden financiering.

Wij nemen de goede tijd

Alles ging crescendo. De bomen groeiden tot in de hemel en nog verder en de geldverstrekkers verstrekte zonder te verblikken of te verblozen de mooiste hypotheken (lees hoogste hypotheken). Aflossingsvrij, 125% van executiewaarde, een verbouwinkje , etc, etc.

Ineens begon de markt wat haperingen te vertonen en stegen de woningprijzen ineens niet meer. Tsja als je de historie had bekeken had je geweten dat dat er zo nu en dan eens een crisis voorbij komt. In deze periode van bloei was het overigens heel gewoon dat de ontbindende voorwaarden financiering circa 3 tot uiterlijk 4 weken duurden. Let op: er werden toen gigantisch veel huizen verkocht, zowel bestaande als nieuwbouw en toch kon de financiering rond komen in maximaal 4 weken.

Hoe anders is het nu

De bodem van de prijzen lijkt bereikt en de rente standen zijn historisch laag. Dat ziet er allemaal goed uit. Als makelaars willen we dan ook KNALLEN. De meesten van ons zijn de oude denkpatronen voorbij en kijken naar de kansen en waar je mensen aan elkaar kan koppelen. En je ziet het koppelen werkt. Maar dan begint het gezeur en de slapeloze nachten.

Een hypotheekofferte is vaak circa 3 maanden geldig. Dit houdt in dat als je de rente wil vasthouden die in de offerte genoemd is, je binnen 3 maanden bij de notaris moet passeren. Op zich prima en voor de makelaar prettig omdat je courtage vaak op dat moment wordt verrekend. Tot zover dus goed nieuws. Maar dan begint het.

De geldverstrekker heeft minimaal 6 weken nodig om een aanvraag te beoordelen (met starterslening vaak al 8 weken). Telt u mee. 3 maanden min 6 weken dat houdt in dat er nog zo’n 6 tot 7 weken voor de verkoper overblijven voordat hij zekerheid heeft.

In de tussentijd gaan deze mensen waarschijnlijk ook een andere woning kopen en kunnen dus pas 6 weken van te voren hun verhuizing gaan regelen. Helaas komt er vaak een dag of drie voor het verstrijken van de termijn het verzoek binnen dat de geldverstrekker nog geen akkoord heeft gegeven en of twee weken uitstel gegeven kan worden (en dat wordt allemaal maar zo over de schutting gedropt zo van dat kan toch wel). Uiteraard kan dat, want een verkoper staat op dat moment ook met zijn rug tegen de muur. Geen uitstel betekent namelijk hoogstwaarschijnlijk een ontbinding en dan kan je het hele traject opnieuw in gang gaan zetten.

verhuizenRekent u weer even mee. Geldigheid offerte 3 maanden, 8 weken nodig voor de financiering. Oftewel de verkoper heeft nog maar één maand om zijn verhuizing definitief te maken. Uiteraard zijn er uitzonderingen en lukt het soms ook nog binnen 4 weken, maar van de week kregen wij eindelijk een akkoord binnen voor een woning die 12 dagen !! later moet passeren. Hoe ga je dat met verkopers kortsluiten?

Op dit moment zijn wij als makelaar veel bezig met dit soort slechts nieuws gesprekken en zijn we de geldverstrekkers nog aan het verdedigen ook dat het tegenwoordig nu eenmaal allemaal zo lang duurt. De geldverstrekker heeft tenslotte ook de AFM in zijn nek hijgen en dat maakt dat niemand meer verantwoordelijkheid durft te nemen.

Onlangs werd er bij ons nog een financiering niet akkoord bevonden omdat het taxatierapport € 39,- afweek, hierdoor moest de financieringsopzet worden aangepast en zou er een nieuwe offerte verstrekt moeten worden. Volgens mij schiet alles dan zijn doel voorbij.

Meedenken is er al bijna helemaal niet bij en bel jezelf met de geldverstrekker om de status na te gaan en om het belang aan te geven, dan krijg je doodleuk te horen dat ze niet naar datum ontbindende voorwaarden kijken maar naar datum van het transport, en nee ze hebben geen achterstanden, maar werkvoorraad.

Ik hoop echt van ganser harte dat de woningmarkt niet gaat opleven. De arme geldverstrekkers kunnen het dan echt allemaal niet meer aan. Stel je voor dat we meer huizen gaan verkopen à meer hypotheken à meer werkvoorraad à meer doorlooptijd à 10 weken nodig voor de financiering.

Waar zijn de brancheverenigingen?

Ik word er gek van om dit continu naar mijn opdrachtgevers te communiceren. Ik hoop dat er vanuit de brancheverenigingen gelobbyd gaat worden om deze (in mijn ogen schandelijke) dienstverlening is aan de kaak te stellen. Want ik kan het geen dienst verlenen meer noemen.

Dit is even vanuit het hart geschreven. Want wij makelaars willen wel geldverstrekkers. Wij hebben ons ondertussen (en misschien wel eindelijk) aangepast aan de markt. Wij zoeken naar kansen, naar een optimale service richting de klant en het wordt tijd dat jullie je hypotheekgevers ook eens gaan zien als klant en niet als melkkoe zonder rechten.

Dienstverlening anno 2014 is in mijn ogen dat je alles voor je klant over moet hebben, ze betalen er tenslotte voor en hebben er dan ook recht op dat je voor ze door het vuur gaat en ik heb het idee dat geldverstrekkers dit nog niet opgepikt hebben.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+