Selecteer een pagina

Prijsstijgingen bij woningenZoals ik al eerder schreef ben ik op huizenjacht. Sinds kort pas heel concreet, maar ik ben al zo’n 4 jaar aan het rondkijken wat er eigenlijk in de buurt te koop is. En vooral voor welke prijs.

Voor wij de gang naar de banken maakten om ons te laten informeren over de hoogte van de hypotheek die wij aan konden gaan, waren wij dus in de veronderstelling dat wij een ton minder te besteden hadden, dan bleek. Jaja, bescheidenheid siert de mens…

Spelletje

Ik heb de afgelopen jaren dus vooral in die lagere prijzencategorie gekeken. Voor de duidelijkheid, ik heb gekeken naar huizen in het midden van het land. Op een gegeven moment wist ik behoorlijk goed wat welke huizen waar gemiddeld kosten. Soms reden we erlangs en dan somde ik op wat de prijs van het huis was wat te koop stond. Thuis checkte ik of ik het goed had, het werd een soort spel voor mij.

Crisis

Opeens was daar de crisis. De huizenmarkt zou instorten, huizen zouden vanaf dat moment ver onder de vraagprijs verkocht worden want anders raakte je ze niet kwijt. Paniek in makelaarsland! En voor ons een uitgelezen moment om nu eens serieus naar een huis te gaan zoeken

Groter budget

Met onze extra ton in de hand, begon ik opgewekt aan de nieuwe zoektocht. Er zou toch een wereld vol nog mooiere huizen open moeten liggen nu. Wat schetste mijn verbazing? In een half jaar tijd was meer dan de helft van de huizenprijzen van de huizen die ik de afgelopen jaren gevolgd had, in mijn nieuwe prijscategorie beland! Er was een plotselinge stijging van de huizenprijzen van zo’n 10-25% !

Deze huizen werden uiteraard niet of pas na lange tijd verkocht of voor veel lagere bedragen dan de nieuwe “vraagprijs”. Nogal wiedes! Sterker nog, als die huizen nu verkocht worden, gebeurt dit veelal nog met winst omdat onderhandeld wordt tot de vraagprijs van één à twee jaar geleden! Hoezo “instorten” van de huizenmarkt? Volgens mij is dit simpel oorzaak en gevolg van iets wat je zelf creëert.

Twijfel

Twijfelen over juistheid van de vraagprijsEerst heb ik nog aan mezelf getwijfeld want zoiets kan je natuurlijk niet zomaar roepen. Maar ik heb het uitgezocht en rondgevraagd en ik ben niet gek. Het is zelfs soms nog gekker. Huizen waarvan de vraagprijs zelfs met 30% is gestegen! Te zot voor woorden. En waar beroept de makelaar zich op om deze prijs te verantwoorden: op één huis in de buurt wat de afgelopen maanden wel voor zo’n veel te hoge prijs is verkocht, waarschijnlijk aan mensen die er simpelweg “ingetrapt” zijn en geen idee hadden.

Potentiële huizenkoper

Misschien is deze manier van zakendoen vanuit een of ander economisch model verklaarbaar. Ik als potentiële huizenkoper heb echter een woord voor dergelijke praktijken en voel me idem dito. Als je jezelf als makelaar in de ogen wilt kunnen kijken, dan zou je toch de eer aan jezelf moeten houden en je van dergelijke praktijken distantiëren. Denk ik dan…maar ja, wie ben ik? Slechts een simpele consument op zoek naar mijn droomhuis voor een eerlijke prijs…

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+