Taxeren is niet interessant (meer)

krmtWanneer je De Scherpe Pen al wat langer volgt schrik je niet van deze titel. Eind 2010 was hier al een blog te vinden met als titel: Blijft de taxateur bestaan? Aangezien er nog altijd taxateurs zijn, is die vraag wel beantwoord, zij het met kanttekeningen.

Ook al blijven er taxateurs bestaan, het is gewoonweg niet interessant meer. Laat me je vertellen waarom en hoe we daar zo bij komen.

Inmiddels mag ik alweer meer dan een half jaar trainingen verzorgen aan ARMT en KRMT makelaars. Wat daarbij vooral opvalt is dat er ontzettend, maar dan ook echt ontzettend veel KRMT makelaars zijn met jaren en jaren ervaring.
Zonder dat ze RMT geregistreerd zijn. Of willen zijn.

Even voor de volledigheid, mocht je nu achter je oren krabben en afvragen wat ook alweer het verschil is tussen een KRMT en RMT registratie.

Het enige verschil is dat hij/zij nog niet is getoetst op zijn/haar praktische vaardigheden van het taxeren van de woning.

Dan heb je ook meteen het antwoord op de vraag waarom er zoveel KRMT makelaars zijn. Want, ze hebben helemaal geen interesse in taxeren! Het zal ze een biet zijn of ze de praktijktoets taxeren wel of niet halen. Er is immers geen droog brood te verdienen aan taxeren, als makelaar.

Geert Broring slaagt voor praktijktoetsIn de afgelopen 6 maanden en meer is menig KRMT-er gevraagd waarom ze geen praktijktoets doen, zodat ze ‘volwaardig’ makelaar zijn.

De ene helft zegt letterlijk dat ze taxeren niet leuk of interessant vinden. Dus waarom dan toch die toets doen? De andere groep vindt de toets te moeilijk, te onrealistisch of is het na 3 pogingen wel zat.

Op basis van die informatie is de conclusie toch eenvoudig te trekken. Taxeren is niet interessant. Blijft de vraag waarom dat verschil, dat kleine verschil eigenlijk, dan toch gehandhaafd blijft.

Vraag voor de grap eens aan consumenten hoe die over makelaars denken. Ga er dan maar vanuit dat die niet eens van het bestaan van RMT, KRMT en ARMT weten! Een makelaar is een makelaar. Net zoals een ambtenaar een ambtenaar is en een boekhouder een boekhouder.

Natuurlijk zit er wel verschil tussen, alleen is dat niet sexy. Het zal de consument een rotzorg zijn – zolang die makelaar maar het huis verkoopt!

Vraag diezelfde consument wat ze denken dat een assistent-makelaar is. Daar zit nog wat variatie in. De volgende invullingen voor assistent-makelaar kwamen daarbij naar boven (niet wetenschappelijk onderzocht).

 • stagiair
 • secretaresse
 • makelaar in opleiding
 • diegene die de bezichtigingen doet
 • kantoormiep
 • hulpje van de makelaar

Niet rooskleurig, wel realistisch. Voor de consument.
Het gaat er dan ook niet om WIE de taken uitvoert, maar HOE die uitgevoerd worden!

Ben jij KRMT…? Vertel dan even waarom je nog geen RMT bent, of wilt zijn.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

9 Reacties

 1. Ik heb al jaren een hele goede tandarts, die zich ook al jaren voortreffelijk laat helpen door een vriendelijke assistente. Toch laat ik het echte werk graag aan de tandarts over….

  reageren
 2. Beste Han,

  Ik ben van mening, wat overigens ook voor mij persoonlijk geldt, dat de kosten voor het praktijkexamen een grondslag zijn om geen RMT certificering te behalen.

  Daarnaast ben ik van mening dat je persoonlijkheid kenmerkt of je een makelaar of een taxateur bent. Als makelaar ben je immers bezig met klantenbinding en marketing terwijl je als taxateur meer bezig bent met de technische aspecten en de waardering van een object. Als K-RMTer ben je bezig met wat een makelaar zo bezigt en dat zijn 3 dingen, relatie, relatie en relatie.., dan volgt het commerciële proces van zelf.

  Met vriendelijke groet,

  Karel Franken K-RMT

  reageren
 3. Ik weet nog dat nadat ik mijn theorie (slechts 2x per jaar examen in de Brabanthallen) en mijn Praktijkdiploma (Taxatie Wonen en BOG) had behaald er ineens de mogelijkheid bestond om je zonder basistheorie diploma (mits aangevuld met toereikend bewijsmateriaal), je bij de NVM te laten registreren als KRMT. Gevolg in het Gooi explosieve groei KRMT makelaars.

  Maar de Praktijktoets Wonen Makelaar-taxateur heeft geen directe meerwaarde. Internet maakt inzichtelijk dat in het Gooi het laagste taxatietarief gehanteerd wordt. Welke RMT zet zijn handtekening op een rapport all incl. voor € 105,00?!

  Om in aanmerking te komen voor een certificaat van vakbekwaamheid en zodoende opgenomen te worden in een der registers, dient men aantoonbaar vakbekwaam te zijn. Dit wordt getoetst middels examens, ook wordt gekeken naar het verleden, het beroep, de eerbaarheid en natuurlijk dient men zich te houden aan de gedragscode van het register en/of de branchevereniging.

  Tegenwoordig is inschrijving in een der registers om voor Nationale Hypotheek Garantie te mogen taxeren niet meer voldoende. Men moet tevens verplicht aangesloten zijn bij een branchevereniging en taxaties moeten verlopen via een taxatie instituut zoals bijvoorbeeld het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).

  Taxeren blijft een toegevoegde waarde houden merken we zeker in deze tijden. De banken willen inzicht en duidelijkheid en wij als RMT geven dat met minimaal 6 referentiepanden ;-)!

  reageren
  • Interessant, het Gooi…
   Mooi om te lezen dat er ook makelaars zijn die wel in het taxeren geloven. Het klopt dat er nog ‘nut’ voor is (hoe dom dat eigenlijk ook klinkt). Je hebt dat netjes onderbouwd en daar zitten zekere valide punten in.

   reageren
 4. Dag Han,

  Moet zeggen dat ik je ‘uitlatingen’ toch wel érg kort door de bocht vind.

  Juist om de reden dat ik mag taxeren heb ik aansluiting gezocht bij VBO en de opleiding daarvoor genoten. Hopelijk dat ik voor het láátste examen geslaagd ben en dan mag ik dus wél taxeren.

  Ben het helemaal mee eens dat de consument vaak helemaal niet weet waar het allemaal over gaat en dat ze juist een makelaar zoeken die hun huis kan verkopen.

  Maar is het niet zo dat er nog jaarlijks héél wat getaxeerd moet worden?

  Is het niet zo dat (mits goed georganiseerd) daar ook een verdienmodel zit?

  Ik snap dan ook niet helemaal dat die KRMT makelaars hun praktijktoets niet willen doen. Daar liggen vast andere redenen aan ten grondslag!

  Als ondernemer moet je continu in de markt bewegen en zorgen dat je je bedrijf op orde hebt.

  Mocht ik straks geslaagd zijn dan ga ik met taxeren een extra verdienmodel in de markt zetten! En ja… dat gaat lukken!

  Echter wat ik in de praktijk veelvuldig tegenkom zijn makelaars ‘die er allemaal niet meer zo’n zin in hebben’ en met name makelaars die géén ondernemer blijken te zijn!!

  Daar wringt veel meer de schoen!

  Groet,
  Maarten Pijnenborgh

  reageren
  • Bedankt Maarten!
   Het leuke van ‘kort door de bocht’ zijn, is dat het oproept tot discussie. Iets waar #DSP toch voor bedoeld is. Er is geen goed of fout, geen recht of krom.

   Gezien de vele informatie die ik van K-RMT-ers heb mogen ontvangen vind ik het niet vreemd (meer) dat velen niet verder gaan. Dat is toch goed nieuws voor de RMT garde…?

   Trouwens, ik ga er vanuit, nee sterker nog, ik verwacht gewoon dat jij slaagt! Succes.

   reageren

Geef een reactie

Google+