Selecteer een pagina

krmtWanneer je De Scherpe Pen al wat langer volgt schrik je niet van deze titel. Eind 2010 was hier al een blog te vinden met als titel: Blijft de taxateur bestaan? Aangezien er nog altijd taxateurs zijn, is die vraag wel beantwoord, zij het met kanttekeningen.

Ook al blijven er taxateurs bestaan, het is gewoonweg niet interessant meer. Laat me je vertellen waarom en hoe we daar zo bij komen.

Inmiddels mag ik alweer meer dan een half jaar trainingen verzorgen aan ARMT en KRMT makelaars. Wat daarbij vooral opvalt is dat er ontzettend, maar dan ook echt ontzettend veel KRMT makelaars zijn met jaren en jaren ervaring.
Zonder dat ze RMT geregistreerd zijn. Of willen zijn.

Even voor de volledigheid, mocht je nu achter je oren krabben en afvragen wat ook alweer het verschil is tussen een KRMT en RMT registratie.

Het enige verschil is dat hij/zij nog niet is getoetst op zijn/haar praktische vaardigheden van het taxeren van de woning.

Dan heb je ook meteen het antwoord op de vraag waarom er zoveel KRMT makelaars zijn. Want, ze hebben helemaal geen interesse in taxeren! Het zal ze een biet zijn of ze de praktijktoets taxeren wel of niet halen. Er is immers geen droog brood te verdienen aan taxeren, als makelaar.

Geert Broring slaagt voor praktijktoetsIn de afgelopen 6 maanden en meer is menig KRMT-er gevraagd waarom ze geen praktijktoets doen, zodat ze ‘volwaardig’ makelaar zijn.

De ene helft zegt letterlijk dat ze taxeren niet leuk of interessant vinden. Dus waarom dan toch die toets doen? De andere groep vindt de toets te moeilijk, te onrealistisch of is het na 3 pogingen wel zat.

Op basis van die informatie is de conclusie toch eenvoudig te trekken. Taxeren is niet interessant. Blijft de vraag waarom dat verschil, dat kleine verschil eigenlijk, dan toch gehandhaafd blijft.

Vraag voor de grap eens aan consumenten hoe die over makelaars denken. Ga er dan maar vanuit dat die niet eens van het bestaan van RMT, KRMT en ARMT weten! Een makelaar is een makelaar. Net zoals een ambtenaar een ambtenaar is en een boekhouder een boekhouder.

Natuurlijk zit er wel verschil tussen, alleen is dat niet sexy. Het zal de consument een rotzorg zijn – zolang die makelaar maar het huis verkoopt!

Vraag diezelfde consument wat ze denken dat een assistent-makelaar is. Daar zit nog wat variatie in. De volgende invullingen voor assistent-makelaar kwamen daarbij naar boven (niet wetenschappelijk onderzocht).

  • stagiair
  • secretaresse
  • makelaar in opleiding
  • diegene die de bezichtigingen doet
  • kantoormiep
  • hulpje van de makelaar

Niet rooskleurig, wel realistisch. Voor de consument.
Het gaat er dan ook niet om WIE de taken uitvoert, maar HOE die uitgevoerd worden!

Ben jij KRMT…? Vertel dan even waarom je nog geen RMT bent, of wilt zijn.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+