Bekijk de hypotheek van je buren

Jaap.nl heeft een nieuwe functionaliteit gelanceerd, de mogelijkheid om de hypotheek van je buren (of iedere andere koopwoning) op te kunnen zoeken. Bekijk het hier.

Mijn vraag: Wat vind jij van deze functie? Is dit een goede stap van jaap.nl, of juist niet en waarom dan?

Zelf vind ik het een slimme zet om weer aandacht op jaap.nl te vestigen, zeker qua free publicity. Echter zie ik het nut van de functie zelf niet in. De genoemde bedragen komen bij het kadaster vandaan (is openbaar), maar de ingeschreven hoogte van hypotheek hoeft bij lange na niet overeen te komen met de daadwerkelijke hypotheek.
Uit een eerste ‘test’ kreeg ik nul op het rekest. Volledig is het dus ook nog niet.

==> Maar, wat vind jij…?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

19 Reacties

 1. Slimme zet van Jaap, jammer alleen dat je weinig aan de info hebt. Het Kadaster registreert de inschrijving van de hypotheek en die ligt in de meeste gevallen hoger dan de daadwerkelijk genomen hypotheek. In mijn eigen geval ligt die bijvoorbeeld een ton hoger. Wat heeft mijn buurman aan die informatie? Niets dus. Maar knap dat Jaap aan een dergelijk product kan verdienen!

  reageren
 2. Volgens mij is er enige verwarring ontstaan.

  Hypotheek van je buren gaat over een betaalde functionaliteit op JAAP.NL. Deze informatie is correct en is afkomstig van het kadaster.
  Dit gaan over het hypotheekbedrag ten tijde van aanschaf van het huis.
  Voor 3,49 is het hypotheekbedrag op te vragen.

  Wat JAAP.NL ook heeft is een woningwaarde bij ieder huis. Deze wordt gratis op de site gepubliceerd. Dit is een modelmatige berekening van de waarde (GEEN taxatie). Wellicht wordt dit gezien als het hypotheekbedrag.

  Mart
  JAAP.NL

  Volgens mij wordt de woningwaarde van JAAP.NL (die gratis bij ieder huis staat) verward met de hypotheek van je buren.

  reageren
  • Mart – bedankt voor de verduidelijking. Echter, als zovele (makelaars) zich daar al in vergissen is het klaarblijkelijk niet duidelijk genoeg op de site.

   Maar, gelukkig weet ik dat jullie met een update bezig zijn đŸ™‚

   reageren
 3. Ik heb nu voor het eerst op jaap.nl gekeken of je echt de hypotheek van een woning kan zien maar ik ben er nu al klaar mee ik weet dat er een aantal klanten vrij op naam wonen en hebben volgens jaap een hypotheek jammer hoor.

  reageren
 4. Soms kan informatie over de hoogte van de hypotheek voor koper interessant zijn. Als de informatie tenminste klopt! En dat is nu juist het probleem met dit soort data. Zo krijg ik regelmatig vragen van verkopers over de soms lage waarde-indicaties op Jaap.nl. Laats liet ook een koper van zich horen. Het is allemaal bulkdata die door een computer en niet door een mens/makelaar wordt geanalyseerd.

  reageren
  • Dat is een uitstekende en slimme koper! Die uitspraak kan zeker door menig makelaar gebruikt worden wanneer consumenten die bulkdata gaan gebruiken als ‘argument’.

   reageren
 5. Leuke dienst, het is niet zo zeer dat het nieuw is, het klopt dat het al jaren kan, maar Jaap brengt het naar de mensen toe. Goed gedaan.

  reageren
 6. Qua hypotheekinfo is het inderdaad niet interessant. Alle andere mogelijkheden die Jaap onlangs heeft toegevoegd vind ik echter wel heel slim. Allemaal kleine bedragen die serieus geĂ¯nteresseerden gerust willen betalen.

  Ik verwacht dat veel mensen gebruik zullen gaan maken van de additionele (betaalde) mogelijkheden van Jaap en dat – zeker wanneer de markt weer zal aantrekken – Jaap hier leuk mee bij gaat verdienen.

  En Funda krijgt dit nooit voor elkaar (geen toestemming NVM), dus voor de concurrentie hoeft Jaap voorlopig niet te vrezen.

  Slimme zet!

  reageren
  • Marco, is het niet zo dat de consument die hypotheekdata wel als argument gaat inbrengen, los van de ‘juistheid’ van die data? Zie ook reactie van Roy hierboven.

   reageren
   • Dat zou natuurlijk zo kunnen zijn Han, maar dat is door de makelaar natuurlijk eenvoudig te weerleggen.

    Als de consument het voor kennisgeving aanneemt en ook niet de makelaar om een verklaring vraagt, kan het onbedoeld wel een verkeerde indruk geven, dat ben ik met je eens.

    reageren
    • Dat is ook exact wat ik bedoelde, dat het eenvoudig te weerleggen is vanwege het ‘bulkdata’ gebeuren.

     En zo zie je maar weer waarom het inschakelen van een makelaar zo zijn voordelen heeft…!

     reageren
 7. Dit wist men toch al, kan al jaren bij het kadaster opgevraagd worden.

  reageren
 8. De hypotheek van de verkoper is totaal oninteressant voor de koper. Het is kennis waar de consument niks mee doet. Ik heb er meer het idee van voyeurisme bij.

  reageren
 9. Goede zet om verkeer op de site te genereren. “Mensen gluren toch graag bij de buren”. Of het echter sympathie oproept waag ik te betwijfelen.
  Getallen kloppen echter niet. Gecheckt bij mijn eigen hypotheek en het genoemde bedrag is hoger dan de werkelijke schuld, maar lager dan de maximale zekerheid van de bank.

  reageren
 10. Allerminst betrouwbaar. De woning die ik heb bekeken is 4 maanden geleden verkocht voor 20.000 euro minder dan op Jaap.nl. Zelfs de vraagprijs lag 16.000 euro lager!
  De woning daarnaast staat zeker 25.000 euro te hoog wat betreft de waarde. Als deze gegevens al niet correct zullen zijn wat verteld het dan over de hypotheekinfo?

  Of je doet het goed of je doet het niet Jaap…

  reageren
  • Ben benieuwd of jaap.nl hier op gaat reageren đŸ™‚

   reageren
 11. Helmaal met je eens. Marketingtruc voor aandacht. Mijn gegevens kloppen ook niet. Wat heb je er trouwens aan? Aandacht had ik gedaan naar hypotheekinschrijving te koopstaande woningen, maar wellicht zet dat meer kwaad bloed.

  reageren
 12. de informatie is inderdaad niet helemaal betrouwbaar, iemand kan een veel hogere hypotheek ingeschreven hebben.

  Ik vraag me af of consumenten deze info nodig hebben.

  reageren

Geef een reactie

Google+