Selecteer een pagina

Ook al speelde het zich af in 2005 en 2007, nog voor de crisis, de nieuwe berichtgeving rondom een mogelijk taxatieschandaal van Go Planet in Enschede kan voor een vertrouwensprobleem bij taxateurs zorgen.

Pagina groot in het FD staat het er echt: Taxateur DTZ verdacht van fraude.
Op de voorpagina om exact te zijn.

Taxateur DTZ verdacht van fraude - de scherpe pen

Niet een klein artikel, nee, het behelst maar liefst drie pagina’s. Pagina 1, 2 en 3. Dat is veel. Dat is groot. Nederlanders zijn over het algemeen koppensnellers. Ze lezen nooit niet altijd de volledig informatie. Ze gaan af op de kop, die grote vetgedrukte letters en trekken een conclusie.

Die conclusie kan wel eens zijn dat taxateurs niet te vertrouwen zijn.

Als jij wel het hele artikel wil lezen dan kan dat op FD.nl

Jij en ik weten wel beter! Helemaal nu het taxateurs vak wat meer losgeweekt wordt van de makelaardij, met een eigen taxateursregister en steeds duidelijkere regels. Alleen, dat weet die consument niet! Dan maakt het nog niet eens uit of het een woonconsument, een ondernemer of vastgoed belegger is. Alhoewel die laatste groep het nieuws en de informatie in de branche stukken beter zal volgen.

Als taxateur kan ik me zo voorstellen dat juist dit het moment is om een communicatief tegenoffensief te starten. Door te laten zien dat de taxateurs van nu er alles aan doen om zo integer mogelijk een juiste en goede taxatie neer te leggen. Transparantie kan daarbij helpen.

Laat zien voor welk bedrag een pand, object, huis of hoe je het tegenwoordig maar wilt noemen is getaxeerd en toon ook de vraagprijs alsmede de transactieprijs. Maak het duidelijk in grafieken en met een infographic. Ga niet wachten tot er vragen gesteld worden – dan is de geloofwaardigheid al ondermijnd en begin je met een 0-1 achterstand.

Pak dit pro-actief aan, bij voorkeur met zijn allen, en vertel het verhaal aan de consument dat 2005 maar liefts TIEN jaar geleden is. Vertel wat er veranderd is en waarom. Laat zien hoe dat gebeurt en doe dat samen, gebroederlijk als één beroepsgroep van taxateurs.
Anders kan het maar zo zijn dat de reeds aangescherpte regels nav de vastgoedfraude nog een keer scherper gezet gaan worden vanwege iets wat een decennium geleden plaats vond.

Of ben je van mening dat dit ‘business as usual’ is en maak jij je er geen zorgen om?

Taxateur-DTZ-verdacht-van-fraude-2---de-scherpe-pen

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+