Selecteer een pagina

ZZP'er-fotograaf-huizen

Dit is een gastblog van iemand die actief is in de makelaardij, de fotografie om precies te zijn. Om scheve verhoudingen te voorkomen blijft deze persoon liever anoniem. Commercieel werken is prima, maar mag dat ten koste gaan van alles? Van hardwerkenden in deze branche?

Makelaarspresentaties. Wat kost dat nou en wie doet het werk, bij wie ligt het voordeel en wie betaalt uiteindelijke de prijs van een presentatie?

De basis voor een fotopresentatie is natuurlijk de makelaar die dit moet verkopen aan zijn klant. Lukt dit hem…zo ja, lekker bezig!

Wie maakt die foto’s dan? Is dat de makelaar? Mooi als die dat “goed” kan. Zo niet… dan wordt er een bureau of fotograaf ingeschakeld.

Goedkoop

Hier komt nu mijn zorg. De presentaties moeten zo goedkoop mogelijk worden ingekocht. Begrijpelijk. Maar wie betaalt dan uiteindelijk de prijs? Nee, niet de klant, niet de makelaar, maar de ZZP’er die geacht wordt de beste kwaliteit te leveren met professioneel materiaal voor zo weinig mogelijk geld.

Even terzijde, inmeten is ook een van de tools die tegenwoordig worden ingekocht. Ook hier gaat iets mis, bij diverse partijen wordt deze dienst in het buitenland uitbesteed in Nepal, Tsjechië, India, enzovoorts.

bewerken-van-foto'sDe prijzen die betaald worden door de makelaar, het bureau of de particulier – daar is de uiteindelijke creatieve de dupe van. Een leverancier aan bijvoorbeeld één van de grotere makelaars, die wordt geen €120,- per opdracht betaald maar €69,- voor een presentatie. En ja, de fotograaf is vaak minimaal 1 uur bezig, daar komt nog wat reistijd bij, doet ongeveer 30 minuten aan nabewerking, rijdt een eigen auto, heeft professionele apparatuur, afschrijving etcetera en vaak een concurrentiebeding getekend… (voorbeeld aanwezig).

Wie betaalt die goedkope prijs?

Nu, in een markt van kopersschaarste waar de makelaardij weer begint te floreren wordt het voordeel gelegd bij de particulier, flink geld verdiend bij het bureau en niet bij de uitvoerende ZZP’er. Deze betaalt uiteindelijk het voordeel!

De concurrentiestrijd tussen de bureaus is een slechte ontwikkeling voor de ZZP’ers onder de fotografen.

Nu los van het feit dat ik ook woningfotografen lever, schrik ik steeds van de verhalen van fotografen die ten einde raad een wurgcontract tekenen om maar aan het werk te blijven. Aan de strijkstok blijft er bij een gemiddelde prijs van €150 excl. BTW per opdracht aan de makelaar vaak voor de ZZP’er nog maar een minimaal bedrag over, soms slechts €59 tot €69 per opdracht.
Kan je daar als makelaar mee leven? Vind je dat een prettige gedachte? Immers, je wilt toch zo goedkoop mogelijk een fotograaf regelen.

Een vraag die uiteindelijk gesteld moet worden:
Gaan we als makelaars allemaal meedoen aan de afbraak van ZZP’ers of gaan we weer lokaal de specialisten inzetten?

Ben jij, samen met je klant, bereid om iets meer te betalen voor een lokale fotograaf – of kies je voor de massa, wetende dat het voordeel voor jou en je klant ten koste gaat van een hardwerkende fotograaf?

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+