Selecteer een pagina

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt toch een onderzoek in naar een mogelijk gebrek aan concurrentie tussen hypotheekverstrekkers. Vorige week wilde de NMa nog niets kwijt over een dergelijk onderzoek.

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zijn voorstander van een onderzoek naar de berichten dat de lage rente op de kapitaalmarkt niet wordt doorberekend aan de consument. Een gebrek aan concurrentie tussen de hypotheekverstrekkers zou de hoge rente in stand houden.

De NMa laat nu weten dat het de de Nederlandse hypotheekmarkt op twee manieren onderzocht. Allereerst wordt een bondige quick scan uitgevoerd naar de hoogte van de hypotheekrentes, de ontwikkeling van de marges in de hypotheekmarkt en eventuele verschillen met de ontwikkelingen in vergelijkbare landen.

In de quick scan kijkt de NMa ook naar mogelijke verklaringen voor deze ontwikkelingen in Nederland en voor eventuele verschillen met andere landen. De scan zal naar verwachting in oktober gereed zijn.

De quick scan dient als basis voor een tweede, meer diepgaand, onderzoek naar de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt. Hierin onderzoekt de NMa onder meer wat de marktstructuur is, in hoeverre de markt concurrerend is, welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden en wat de achtergronden daarvoor zijn. De NMa hoopt het tweede onderzoek binnen een half jaar af te ronden.

We wilden meer openheid over deze kwestie en daarom hebben we besloten openbaar te maken dat we de zaak toch onderzoeken“, zegt NMa-woordvoerster Pauline Gras. “Er kwamen veel vragen binnen en bovendien is de financiële sector een speerpunt van ons.

Bron: NVM

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+