Selecteer een pagina

‘Ik woon in een huis waarvan de oprit wordt gedeeld met de buren. De relatie met de buren is slecht. Mijn buurman heeft een paar maanden geleden camera’s opgehangen rondom zijn huis. Voor zijn veiligheid, zegt hij. Maar hij kan zo wel bij mij naar binnen kijken. Dat wil ik niet. Wat kan ik doen?’

beveiligingscameraOp zich mag iedereen zijn eigen huis en erf filmen, zolang je daarbij geen inbreuk maakt op de rechten van je buren. Als buren zul je namelijk elkaars privacy moeten respecteren. Dat houdt in dat de buurman slechts onder bijzondere omstandigheden foto’s of opnames mag maken van jouw huis of erf.
Die bijzondere omstandigheden kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met de veiligheid van de bewoners of zijn eigendommen. Maar zelfs dan mag de buurman nog geen inbreuk maken op jouw privacy. En dat is het geval als de camera’s van je buren kunnen registeren wat er bij jou in huis gebeurt.

Oplossing
Op zich is het niet vereist dat de camera’s naar binnen kunnen kijken, om van een onrechtmatig handelen van de buurman te kunnen spreken. Als de camera’s gericht zijn op je huis of erf, terwijl er van veiligheidsomstandigheden geen sprake is (bijvoorbeeld omdat je buurman jou alleen maar wil pesten), dan is dat al onrechtmatig.

Zo’n schending van privacy kan door de rechter een halt worden toegeroepen. Hij kan op verzoek de buurman dwingen zijn camera’s weg te halen, als die inderdaad op jouw huis of erf gericht zijn. Deze procedure is een dagvaardingsprocedure waar je een advocaat voor nodig hebt.

Bron: JuroFoon / Rechtbank Amsterdam, sector civiel, 23 juli 2008, LJN BH2731

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+