Selecteer een pagina

Afstuderen op makelaardij of vastgoedMet die enigszins negatieve klank staat er een artikel in de METRO van vandaag.
Gaat het hier om het ‘makelaar worden‘ op zich? Welnee, het gaat meer om de klaagzang van de opleiders in de makelaardij dat er steeds minder aanmeldingen zijn.

Vreemd he?

Eigenlijk zouden ze er juist blij mee moeten zijn! Met minder aanmeldingen voor een opleiding kan er beter les gegeven worden. Oh wacht eens… nu snap ik het! Aan het einde van het artikel lees ik dit:

Op de onlangs gehouden informatiebijeenkomst van NVM SOM, het landelijke opleidingsinstituut voor vastgoed en makelaardij, was de stemming niettemin positief. Veel jongeren zien ondanks de slechte economische tijden nog mogelijkheden binnen de makelaardij. Volgens NVM SOM-directeur Gijze Stroboer zijn dat “vooral diegenen die zich durven te onderscheiden. Die zich specialiseren in bijvoorbeeld aankoop, appartementenbemiddeling, nieuwbouw of de seniorenmarkt. Of die uitblinken op het gebied van service en klantgerichtheid.”

Wordt het niet eens tijd dat de opleiders zich af gaan vragen waarom er minder aanmeldingen zijn? Want, wanneer de opleiding hetzelfde te bieden heeft als de afgelopen jaren, dan is het logisch dat er minder mensen komen. Mocht het nog niet duidelijk zijn: de markt is veranderd. Drastisch veranderd!

Modernisatie

In hoeverre zijn de opleidingen veranderd? Ik weet het niet, maar ik durf te betwijfelen of de opleidingen al onderwijzen in het inzetten van Social Media als marketing- en servicestrategie voor een makelaar. Wordt er geleerd hoe je als makelaar vindbaar wordt op google? Daar wordt je namelijk wel gezocht!

Komt die afname nu echt alleen maar omdat de markt wat moeilijker is geworden? Omdat de concurrentie zwaarder wordt? Juist in tijden van crisis ontstaan meestal de beste en vernieuwende bedrijfjes. Daar zullen zeker ook makelaars bij zitten  -maar zonder een opleiding van die grijze, logge instituten. Die moeten nu nog gaan bedenken hoe ze hun studie kunnen gaan aanpassen zodat er weer meer studenten interesse krijgen.

Gaat ze dat op tijd lukken?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+