Selecteer een pagina

Dit gastblog is afkomstig van Susan Perdijk – HBO studente.

Over exact 5 weken is het zover, dan leg ik de allerlaatste hand aan mijn afstudeeropdracht. Na 3 jaar ‘bikkelen’ op het HBO lever ik mijn eindproduct in. Een eindproduct dat me, in tegenstelling tot de rest van de opleiding, nogal wat moeite en zorgen heeft gekost.

Ik zal mijzelf nog even kort introduceren. Mijn naam is Susan Perdijk en ik ben een 21 jarige studente aan de opleiding International Real Estate and Facility Management aan de NHTV te Breda. Na mijn VWO heb ik besloten om de praktische richting op te gaan, het Hoger Beroeps Onderwijs dus. In mijn laatste jaar heb ik van het VSB fonds een beurs toegewezen gekregen waarmee ik in September in Glasgow of in Londen aan mijn universitaire master ‘Real Estate Development & Investment’ zal beginnen. Een mooi vooruitzicht dus!

Wat me op het moment bezig houdt is, naast de organisatie van een evenement, voornamelijk de trend Het Nieuwe Werken. Voor velen ondertussen een welbekend begrip. Dat deze verandering een impact heeft op de manier van werken is een feit. Dat het impact heeft op de productiviteit en tevredenheid van werknemers wordt ondertussen ook al onderzocht. Maar waar we eigenlijk nog niet achter zijn is of Het Nieuwe Werken uiteindelijk een impact heeft op de service van de bedrijfsmakelaar? Het lijkt voor de hand liggend dat wanneer de huisvestingsvraag van bedrijven verandert, de makelaar bijscholing nodig heeft om zijn service up to date te houden om aan de vraag van de klant te blijven voldoen. Een logische redenering, lijkt me zo? Maar vindt deze verandering van de huisvestingsvraag eigenlijk wel plaats, is Het Nieuwe Werken niet slechts een tijdelijke hype? Vraagstukken die mij de afgelopen weken bezig hebben gehouden.

Tijdens het onderzoek stuit ik op verschillende tegenslagen. Zo hebben we bijvoorbeeld momenteel te maken met een pittige crisis. Deze crisis zorgt voor besparingen, onder andere op de huisvesting. Het is dus lastig na te gaan welke veranderingen door Het Nieuwe Werken komen en welke besparingen de crisis met zich meebrengt. Daarnaast is het plannen van interviews een grote uitdaging. Diverse organisaties zijn bereid om mee te werken. Maar de makelaars, waarvoor ik dit uiteindelijk allemaal doe, voor wie ik uiteindelijk een advies op tafel leg, hebben het allemaal ‘te druk’ of zien niets in Het Nieuwe Werken. Wanneer ik een telefoongesprek begin met de vraag ‘hebben jullie al eens te maken gehad met Het Nieuwe Werken’ begint de secretaresse meteen te stotteren. Zo snel als ze kunnen proberen ze me af te wimpelen of door te verbinden naar een beschikbare makelaar die vervolgens begint met de vraag ‘wat bedoel je met Het Nieuwe Werken?’ Uiteindelijk wordt het gesprek afgesloten met de overtuiging dat Het Nieuwe Werken geen impact heeft op de makelaar. Gelukkig waren niet alle gesprekken zo oppervlakkig en heb ik ook een aantal zeer interessante discussies gevoerd, waar uit naar voren is gekomen dat er voornamelijk vanuit de vastgoedeigenaren de vraag over Het Nieuwe Werken komt.

Al met al waren de telefonische gesprekken zeer interessant, maar heb ik er tot nu toe nog 0 interviews uit over gehouden. Foutje bedankt. En ik maar vol houden dat de makelaar helemaal niet zo’n stug volk is, ik heb het makelaarsvak immers in mijn eigen bloed zitten. Maar tot nu toe is er nog geen een makelaar die graag een uurtje tijd investeert in de toekomst. Jammer. Dinsdag weer een nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Volgende week zal ik een nieuwe blog achterlaten waarin ik de uitkomsten van mijn onderzoek concreter zal bespreken. Ik zal u overtuigen van het feit dat Het Nieuwe Werken toch echt een trend is, geen hype. Een trend die wellicht niet zoveel impact op de leegstand gaat hebben als verwacht wordt, maar die wel zorgt voor andere werkplekconcepten. Uiteindelijk zal ik ook ingaan op het feit dat Het Nieuwe Werken wellicht wel nieuwe verdienmodellen met zich meebrengt. Crisis is kans! Ik ben zeer benieuwd naar uw reacties en feedback .

Ps. Voelt u zich geroepen om aan dit onderzoek mee te werken, ik ben nog steeds op zoek naar bedrijfsmakelaars en interessante adviseurs voor een interview van een uurtje.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+