Selecteer een pagina

Kieswijzer met specialisatie wonen

Volgende maand gaan we weer stemmen. Maar op welke partij kan je nou het beste stemmen? Ga je stemmen wat je altijd stemt? Kijk je inhoudelijk naar de plannen en keuzes van partijen om op basis daarvan een gedegen en objectieve keuze te maken? Of wordt het een proteststem, gewoon “omdat het anders moet”?

Keuze genoeg dit jaar, met maar liefst 28 partijen. Of je ze ook alle 28 serieus moet nemen mag je helemaal zelf bepalen, dat is het mooie van de democratie. Ook al zijn de kiezers de grootste bedreiging van de democratie zelf.

Kiezen op basis van ‘wonen’ met de kieswijzer

Wanneer jij van mening bent dat je een partij wilt kiezen die enkel en alleen de juiste keuzes maakt op het gebied van wonen, denk hierbij aan de keuzes omtrent de hypotheekrenteaftrek, belastingen voor woningcorporaties, subsidies, scheefwonen en meer van dat, dan is er een hulpmiddel.

Het VBO heeft een kieswijzer gemaakt met 16 stellingen, die allemaal over het woonbeleid gaan. Kan jij mooi op inhoud een keuze maken voor een partij die aansluit bij wat jij denkt en vindt. Ideaal toch?

Nee. Gewoon nee.

KiesWijzerWonen is nutteloos

Het idee van de VBO is leuk, de vragen over het algemeen helder geformuleerd en tot zover is het dan ook wel OK.
Totdat je leest of ervaart dat je uit wel 8 partijen kan kiezen. De andere 20 partijen (!) vonden het kennelijk niet de moeite waard om de VBO van antwoorden op de 16 stellingen te voorzien.

KiesWijzerWonen van VBO is niet echt nuttig. Er worden maar 8 partijen vergeleken. Klik om te Tweeten

Naast de vele kleine nieuwe en scharrelpartijen hebben de PVV en GroenLinks ook niet meegedaan. Hoe nuttig of waardevol is dan de uitkomst? De PVV zou zo maar eens de grootste partij kunnen worden en van GroenLinks kan ook nog wel wat verwacht worden, helemaal als je de film ‘Before the Flood‘ gekeken hebt.

Sorry VBO – het idee is leuk, maar met slechts 8 partijen van de 28 die meedoen met jullie kieswijzer was het misschien slimmer geweest om het toch niet te publiceren.
Of is er bewust over nagedacht, in de hoop dat de gebruikers van de KiesWijzerWonen dan geen PVV, GroenLinks of één van de kleinere partijen zullen gaan kiezen?  Dat verwacht ik toch niet.

Ik wil toch graag die KiesWijzerWonen doen

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+