Selecteer een pagina

funda eindelijk volledig aanbod van alle makelaars

Het komt eigenlijk 10 jaar te laat, maar vanaf vandaag kan iedere makelaar het aanbod in de kijker zetten bij funda. De voorwaarde om aangesloten te zijn bij een branchevereniging komt hiermee te vervallen.

Bij funda is er bewust voor gekozen om dat nu te gaan doen. Het aanbod loopt namelijk achteruit. Ze zijn er achter gekomen dat er meer manieren voor makelaars zijn om huizen met succes onder de aandacht te krijgen bij potentiële kopers. Sociale media krijgt de Zwarte Piet toegewezen.

Niet elke koper kijkt op funda. Daar moeten kopers namelijk moeite doen om een geschikt huis te vinden, en door het bos is het moeilijk de juiste boom te vinden. Ondertussen weten makelaars de koper prima te vinden en te verleiden via sociale media. Met name Facebook is hier populair. Want je kan daar een mooie ’teaser’ plaatsen, even wat opwarmen voordat het huis in de verkoop komt.

Vergeet echter ook de interactie niet! Allereerst door heel snel en eenvoudig leuke (en vaak erg goede!) video’s te delen. En die berichten kan je promoten, zodat ze bij een heel specifiek gekozen publiek in beeld komen. Wanneer je als makelaar goed bent in het selecteren van een doelgroep voor het betreffende huis, dan kan je op een goedkope manier de juiste informatie, op het juiste moment bij de juiste persoon krijgen. En dat, dat kan funda niet. Funda is gewoon één grote vergaarbak waar de koper zich doorheen moet worstelen.

Het tweede voordeel van het plaatsen van te koop staande huizen op Facebook is het sociale karakter. Wanneer zo maar iemand even op funda aan het kijken is wat er te koop staat, zullen ze niet zo snel een bepaald huis doorsturen naar een bekende waarvan ze weten dat die op zoek is naar een andere woonplek. Dat komt gewoon niet in hen op.
Op Facebook echter, wordt er heel snel (en eenvoudig) een tag geplaatst, zodat die andere persoon dat leuke huis ook ziet. Simpel en eenvoudig. En dat hebben makelaars allang in de gaten.

Funda is gewoon één grote vergaarbak waar de koper zich doorheen moet worstelen. Klik om te Tweeten

Waarom nu pas dit besluit, funda?

Monique Pijnacker, Manager Service Operations bij funda zegt het volgende daarover: “Destijds is ervoor gekozen alleen aangesloten makelaars toe te laten, omdat hierdoor de kwaliteitsbewaking geregeld was: die lag in feite bij de brancheverenigingen. Als we niet-aangesloten makelaars zouden toelaten, zouden we de kwaliteitscontrole zelf op ons moeten nemen.” (bron: Vastgoedactueel).

Heel eerlijk, daar snap ik geen snars van. In feite wordt hier gezegd dat enkel makelaars die bij een branchevereniging zijn aangesloten kwaliteit kunnen leveren. Dat mag in grote lijnen misschien wel zo zijn, toch zijn er wel degelijk makelaars die bij een branchevereniging aangesloten zijn die er een potje van maken. Hou de recensies op WieIsDeBesteMakelaar.nl maar eens in de gaten.

negatieve recensie van NVM makelaar

Nee, het was veel makkelijker om de verantwoording van de kwaliteitscontrole niet te hoeven nemen. Die werd keurig verlegd naar de brancheverenigingen. Is er een bezoeker die klaagt (bij funda), dan wordt die gewoonweg verwezen naar de betreffende branchevereniging van de makelaar. Niet echt klantvriendelijk te noemen. Gewoon lui en gemakzuchtig.

Funda is nog steeds een website voor makelaars

Natuurlijk is funda de grootste, en dat word je niet vanzelf. Maar een consumentensite is het nog altijd niet. Logisch, want waar verdient funda het? Juist, bij de makelaar. Die makelaar is dus de persoon die je tevreden wilt houden. Eigenlijk is dat jammer, want hierdoor heeft funda zich de afgelopen 10 jaar teveel beperkt, of anders gezegd, teveel gericht op de kip met de gouden eieren.

NVM makelaars blijven nog altijd een voordeel houden op funda. Of dat terecht of onterecht is mag je zelf bepalen, begrijpelijk is het wel. Dat voordeel echter beperkt zich enkel tot het tarief wat betaald wordt om te mogen adverteren op het nummer één platform voor huizen. Want het algoritme wat funda gebruikt maakt geen onderscheid in de adverteerder, bij het tonen van de resultaten aan de huizenzoeker.

Wat dat algoritme betreft moeten we funda maar gewoon geloven. Ze houden de ingrediënten ervan geheim. Controleren of hun bewering klopt kan niet. Echter, juist omdat funda zo groot en gezaghebbend is mag je er vanuit gaan dat het ook echt zo is. Garantie daarvoor kan je helaas niet krijgen. Het zou funda sieren door een externe partij naar het algoritme te laten kijken en te ‘certificeren’ dat de bewering mbt de ranking juist is.

Hoe dan ook – een tweede onderdeel (naast relevantie) van datzelfde algoritme is de volledigheid van de informatie bij het aangeboden huis. En wie bepaalt er wat wel of niet onder ‘volledig’ bestaat? Funda. Eenvoudig gesteld is het zo dat hoe meer producten je van funda afneemt, des te hoger het huis in de ranking komt te staan. Zo is het snel geld verdienen voor funda!

Maar de consument… die krijgt dus voornamelijk aanbod te zien waar meer voor betaald is. Is dat ‘relevant’? Funda is nog steeds geen website die zich richt op de consument, en dat is jammer.

Concurrentie

Er is misschien nog wel een reden waarom funda de stap heeft gemaakt om alle makelaars de mogelijkheid te geven om te adverteren. Concurrentie.
Facebook is daar één van, maar vergeet ook niet dat Pararius, voorheen enkel gericht op de huurmarkt, nu ook te koop staande huizen aan het aanbod heeft toegevoegd. En als de nummer één van de huurmarkt in ene ook op jouw grondgebied actief wordt, ja, dan kan het nodig zijn om aanpassingen te gaan maken.

Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. Is dit dan de laatste strohalm van funda die ze nog kunnen grijpen? Nee hoor, funda blijft nog wel even de nummer één. Vooral omdat het bij de consument zo ingebakken zit. Toch kan het heel snel veranderen, wanneer er iets disruptiefs om de hoek komt kijken. Waar relevantie en het belang van de koper groter is dan bij funda, want die richt zich nog steeds op het gouden ei – de makelaar.

Het is goed dat elke makelaar huizen op funda kan plaatsen
×

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+